Потужне рішення ООН проти російського нацизму

ОКРЕМА ДУМКА 29.04.2023 Коментарі 0

28 квітня Комітет з ліквідації расової дискримінації ООН схвалив черговий Звіт (Заключні зауваження) CERD/C/RUS/CO/25-26 щодо порушень росією вимог профільної Конвенції 1965 року. Здавалося би, скільки вже міжнародних документів схвалено із 2014 року й особливо із 2022 року щодо порушень агресора, але цей точно вартий уваги читачів.

Річ у тім, що рішення Комітету – це не резолюції міжнародних організацій, вони носять імперативний, обов’язковий характер, і їх повинні у цьому контексті виконувати усі держави – учасниці Конвенції.

Я би навів аналогію з Європейським судом із прав людини, але той регіональний, та окрім того агресор робить вигляд, що після ганебного вигнання з Ради Європи більше для рф він нібито «необов’язковий», але з органами ООН таке загарбникам поки навіть брехати важче.

Кремль поставився до обговорення Комітетом питань російського расизму, а радше нацизму із властивим Москві цинізмом, включивши до делегації в Женеву не тільки Артьома Бєрєзовского, так званого «представника МЗС рф у Сімферополі», але і кримського колаборанта Айдера Тіппу, злочинного «голову держкомітету у справах міжнаціональних відносин» з того самого окупованого Сімферополя.

Але «чомусь» і Тіппа, і Бєрєзовскій у Женеві стали грати у «кам’яне обличчя». Адже, як прямо вказує Звіт, відбулася «відмова делегації [агресора] обговорити та відповісти на запитання, поставлені Комітетом щодо питань, пов’язаних із збройним конфліктом і ситуацією у Криму та місті Севастополь».

Господарі цих невдалих гомункулів вигадали для Комітету «шикарну» причину мовчання – мовляв, ці «кримські» питання розглядає Міжнародний суд ООН за позовом України, а тому нібито рф «заборонено про це розповідати».

Комітет прогнозовано визначив ці тези «російських дипломатів» явною та щирою брехнею, і констатував, що знання пари слів латиною, на кшталт lis pendens, не дозволить посіпакам Лаврова обдурити конвенційний орган контролю.

Звіт прямо констатував відповідальність рф за порушення Конвенції 1965 року на усіх окупованих нею територіях України, зокрема за умов збройного конфлікту та включно із діяльністю «приватних військових компаній» Кремля.

Також Звіт констатував факти абсолютно безкарного розпалювання агресором расової ненависті та поширення расистських стереотипів щодо етнічних українців, зокрема на державному радіо та телебаченні агресора, в Інтернеті та соціальних медіа, а також громадськими діячами та урядовцями.

Звіт кваліфікував як расову дискримінацію проти українців вчинювані на окупованих територіях воєнні злочини, такі як убивства, позасудові страти, насильницькі зникнення, тортури, сексуальне насильство, свавільні затримання, масове і примусове переміщення й депортацію населення, зокрема дітей, із окупованих районів. Також Звіт констатував безкарність цих діянь з боку влади рф та ненадання урядом агресора допомоги їх жертвам, тобто – системність і тотальність російського расизму.

Звіт підкреслив особливу увагу на примусову «мобілізацію та призов», зокрема на окупованих територіях, які непропорційно впливають на членів етнічних меншин, включаючи корінні народи. Нагадаю, що злочинна масова мобілізація кримських татар окупантами є кричущим прикладом таких порушень.

У цьому контексті хочу вказати на виключну роль Ескендера Барієва (Eskender Bariiev) та Кримськотатарського ресурсного центру, який восени 2022 року першим почав комунікацію з міжнародними структурами ООН та інформаційну кампанію в Україні щодо цих злочинів, а також констатувати, що й наша Асоціація Реінтеграції Криму Association of Reintegration of Crimea системно включилася із комунікацію з посадовцями ООН із вказаних питань.

Добре що потім це питання тримав у порядку денному й МЗС України.

Тепер Комітет загалом ретельно зупинився на кримських питаннях, не просто підкреслюючи важливість принципу територіальної цілісності всіх держав-членів ООН, але й окремо констатувавши саме як форми расової дискримінації, репресії проти корінних народів у Криму, знищення та пошкодження культурної спадщини кримських татар, включаючи надгробки, пам’ятники і святині, наявні в окупованому Криму бар’єри використання та вивчення української і кримськотатарської мов, переслідування Меджлісу та його членів, репресії проти правозахисників та журналістів тощо.

Також вкрай важливим стало засудження Комітетом широкого та розпливчастого визначення «екстремістської діяльності» у практиці та «законах» агресора. Я давно вказував, що намагання рф, комуністичного Китаю та подібних країн протягнути у міжнародне право протиправність «екстремізму» як явища (нагадаю, що критикувати владу або ходити у жовтих туфлях також за цими визначеннями є екстремізмом) є прихованою атакою на самі принципи демократичного ладу.

Добре, що це розуміють і в ООН.

Для чого буде корисним новий Звіт? Є багато вимірів, розпочинаючи від процесів у тому самому Міжнародному суді ООН і Міжнародному кримінальному суді, ЄСПЛ тощо, де документ обов’язково врахують, та закінчуючи протидією «олімпійським» провокаціям агресора.

Нагадаю, що проплачені «друзі» рф у Міжнародному олімпійському комітеті серед іншого вигадали собі «індульгенцію» у вигляді листів окремих спецдоповідачів ООН про те, що нібито «дискримінація спортсменів – це погано».

Тепер пропахлим російською нафтою чиновникам МОК доведеться дослідити Звіт, де прямо вказано, що системною політикою рф є саме расова дискримінація, фактично – нацизм, а тому обговорення будь-яких поступок Москві є прямим сприянням расизму.

Також цей документ важливий у діалозі із «нейтральними» країнами, адже вони не можуть заперечувати висновки цього документу та зобов’язані протидіяти расистам у владі у Кремлі.

Це дуже корисне для роботи у країнах Африки, Азії, Латинської Америки, народи яких мають чітко розуміти, що будь-які загравання із Кремлем є сприянням расизму – тому злу від якого ці народи безперечно забагато страждали. А тому у нас попереду, як завжди, дуже багато праці.

Повний текст у форматі PDF Заключних зауважень (Звіту) Комітету ООН англійською мовою можна прочитати за цим покликом

Борис Бабін, громадський і політичний діяч, доктор юридичних наук, професор  (сторінка у FB)

Ілюстрація Радіо Свобода

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: