Справа MH17: Кремлівська тактика дискредитації JIT

ПЕРЕКЛАДИ 12.03.2020 Коментарі 0

Нещодавно Російський інститут стратегічних досліджень, RISS, аналітичний центр, що фінансується Кремлем, опублікував нарис «Информационное обеспечение внешнеполитической деятельности в условиях цифровой реальности». У статті цитується російський військовий теоретик Александр Бартош, який зазначає, що «дезінформація та пропаганда в ЗМІ та соціальних мережах є основними характеристиками так званої гібридної війни».

Автори статті відзначають:

Превентивно сформований наратив, що відповідає національним інтересам держави, може значно зменшити вплив діяльності іноземних сил на інформаційну сферу, оскільки вони, як правило, намагаються зайняти «порожнечі» [в потоці інформації].

Цей метод, попереджено сформованого наративу, добре помітний, в контексті судового розгляду MH17, де у збитті пасажирського літака у липні 2014 року звинувачують трьох громадян Росії та одного громадянина України. У лютому російські ЗМІ, що контролюються державою посилаючись на документи, які нібито просочилися з Об'єднаної слідчої групи (Joint Investigation Team), «підтвердили», що жодна зенітно-ракетна система «БУК» не знаходилася в зоні стрільби, коли було збито Boeing MH17 і загинули 298 пасажирів.

Документи нічого не підтверджують, але виглядають круто: відскановані, розмиті документи, «злиті» інформаторами, що ризикують якщо не життям, то точно кар’єрою  ...

Справа MH17 присутня у великому обсязі в базі даних «euvsdisinfo.eu» про дезінформацію, де не на сьогоднішній день вже зафіксовано 200 випадків. Випадки можна класифікувати за п’ятьма основними тематичними напрямками, що подаються нижче із поясненнями:

«Розслідування упереджене!»

  • «Росія не мала і не має права брати участь у розслідуванні!»
    • Існують базові принципи проведення розслідування авіакатастроф. Зазвичай країна, в якій літак зазнав аварії, країна походження авіаційного судна, країна виробник літака та країна реєстрації літака, проводять розслідування. У цьому випадку - Україна, Нідерланди, США та Малайзія. Розслідування може залучати або вимагати участі інших зацікавлених сторін, в разі необхідності.
  • «Російські докази ігноруються!»
    • Росія надала слідству дані, які були ретельно вивчені.
  • «Об'єднана слідча група підробила докази!»
    • Судовий процес є публічним, і докази будуть доступні для всіх учасників дослідження. Будь-які сфабриковані докази негайно помітять.
  • «Об'єднана слідча група ґрунтує свої докази на аматорських зборах даних із соціальних медіа!»
    • Об'єднана слідча група самостійно збирала та аналізувала наявні дані. Група розслідувачів Bellingcat підтвердила дані, які були зібрані Об'єднаною слідчою групою.
  • «Справа заснована на русофобії, а не на беззаперечних доказах!»
    • Суть судового розгляду полягає у публічній оцінці доказів, зібраних слідчими. Сукупність доказів буде вивчена судом.

«Україна - винуватець!»

  • «Українська ППО збила MH17!»
    • Об'єднана слідча група дійшла висновку, що рейс MH17 був збитий 17 липня 2014 року ракетою серії 9М38, запущеною ракетою BUK-TELAR, із території  сільськогосподарських угідь в околицях н.п. Первомайський. На той час цю територію контролювали проросійські бойовики. BUK-TELAR було завезено з території Російської Федерації, а згодом після збиття рейсу MH17 було повернуто до Російської Федерації.
  • «Українські винищувачі збили MH17!»
    • У зазначеному районі не було українських винищувачів.
  • «Україна не закрила свій повітряний простір!»
    • Твердження, що український повітряний простір був відкритий до катастрофи, є помилковим - весь рух через зону конфлікту заборонявся здійснювати суднам, які рухались на висоті нижче 32 000 футів; MH17 пролітав над районом на висоті 33 000 футів. У той час неможливо було припустити, що гіпотетично погано оснащені проросійські сепаратисти матимуть доступ до складної високотехнологічної зброї, яка здатна збити літак на такій висоті.

«Захід - винуватець!»

«Росія морально нездатна на таку жорстокість!»

  • Судять не Росію. Об'єднана слідча група  звинувачує чотирьох осіб, трьох громадян Росії та одного українця. Офіційна Росія, на жаль, не змогла повністю співпрацювати з розслідуванням.

«Ніхто ніколи не дізнається правду!»

  • Попередні публікації Об'єднаної слідчої група продемонстрували вагомі докази, показуючи зв'язок чотирьох осіб, які звинувачені у вбивстві 298 осіб. Громадський суд перевірятиме докази, і особи матимуть право на захист.

Зазначені вище п’ять тематичних напрямків дозволяють легко виробляти та точно налаштовувати дезінформацію для вітчизняної та зарубіжної аудиторії, ілюструвати їх та поширювати їх як на платформах соціальних медіа так і у державних ЗМІ. Базовий підхід такий, що будь-які факти чи докази можуть бути легко знехтувані цими ретельно опрацьованими наративами. Модель, визначена російськими військовими фахівцями, працює чудово: превентивно формує наративи. Брешучи заздалегідь, щоб зайняти інформаційний простір.

Хронологічна картина наративів Кремля у справі MH17

Оригінальний матеріал доступний за посиланням euvsdisinfo.eu
переклад ІА "Західний інформаційний фронт"

ілюстративне фото 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: