Спецоперація з дискредитації: росія атакувала медіапростір через Amnesty International

АНАЛІТИКА 04.08.2022 Коментарі 0

Доповідь правозахисної організації Amnesty International викликала інформаційний вибух в Україні та довкола неї. З цієї доповіді найбільше постаралася скористатися росія.

Російські zомбомедіа поширили шматок доповіді та маніпулятивно розставили акценти.

Наприклад, ріа «новості» двічі поширили цю новину. Приблизно о пів на четверту ночі, а потім о пів на одинадцяту зранку із посиланням на радіо «спутнік».

«Ми задокументували випадки, коли українські сили наражали на ризик цивільне населення і порушували військове право, при діях у населених районах... Перебування в оборонній позиції не звільняє українських військових від дотримання міжнародного гуманітарного права», - наводять росіяни слова генеральної секретарки організації Аґнес Калламар.

Потім російський zомборесурс наводить фразу про те, що українські сили «завдають шкоди цивільному населенню... застосовуючи системи озброєння у населених пунктах, у тому числі школах та лікарнях». Відтак, таким чином порушують не лише військове право, а й міжнародне гуманітарне право.

Опісля «новості» пояснюють російським читачам, які, мабуть, поняття зеленого не мають про права людини, чим займається Amnesty International.

«Неурядова організація. Її місія «полягає у проведенні досліджень та вжиття заходів, спрямованих на запобігання та викорінення грубих порушень прав людини». Організація отримує фінансування від низки урядів і міжнародних структур. Серед них – держдепартамент США, британська влада, Європейська комісія. За даними ЗМІ, великі кошти Amnesty International виділяє і американський мільярдер Джордж Сорос через його фонд «Відкрите суспільство», - йдеться у тексті новини.

Останній абзац мав би викликати у російських читачів ефект підсилення вагомості звинувачень. Мовляв, прозахідна структура, фінансована поважними донорами, завдала такого інформаційного удару по Україні та її армії.

Цікавим є і те, що вищезгадані «новості» не зробили гіперпосилання на джерело – сторінку із доповіддю Amnesty International.

Привертає увагу і ще один цікавий момент. Якщо через VPN-сервер у пошуковику Google задати англійською прізвище генеральної секретарки Amnesty International Agnes Callamard і Ukrain, у перших рядах з’являються сумнівні англомовні ресурси із явними ознаками того, що їх створила російська пропагандистська машина. Серед них – жодного поважного англомовного джерела, як от CNN, BBC, VoA, Reuters, DW чи т.п.

Повернімося до самого тексту доповіді (доволі великого обсягу) правозахисної організації. Її в оригіналі англійською мовою можна почитати за цим посиланням.

Російські медіа не процитували, наприклад, такі шматки із доповіді:

«Не кожен російський напад, задокументований Amnesty, відбувався за цією схемою. У певних місцях, у яких Amnesty дійшла висновку, що Росія вчинила військові злочини – включно з деякими районами міста Харкова – Amnesty не знайшла доказів того, що українські сили розташовані в цивільних районах, які незаконно обстрілювали російські військові».

Текст правозахисників насправді пронизаний тезами щодо деяких випадків перебування української армії в житлових секторах (очевидно вимушених), усе ж там є і явні пересмикування. Бо виглядає так, що представники організації уявляють війну зі своєї дзвінниці.

«У Бахмуті декілька мешканців розповіли Amnesty, що українські військові використовували будівлю всього за 20 метрів через дорогу від багатоповерхового житлового будинку. 18 травня російська ракета влучила в передню частину будинку, частково знищивши п'ять квартир і пошкодивши сусідні будівлі. Троє мешканців розповіли Amnesty, що перед ударом українські сили використовували будівлю навпроти розбомбленої будівлі, а дві військові вантажівки були припарковані перед іншим будинком, який був пошкоджений під час попадання ракети. Дослідники Amnesty виявили ознаки військової присутності в будівлі та поза нею, включно з мішками з піском і поліетиленовою плівкою, що закривала вікна, а також новим американським обладнанням для надання першої допомоги», - пишуть правозахисники.

Якщо брати до уваги стертий з лиця землі Маріуполь та інші міста, то за логікою АІ біля кожного будинку були військові. Особливо в Маріупольському драмтеатрі.

Замість висновків організація у доповіді пише, що «міжнародне гуманітарне право вимагає, щоб усі сторони конфлікту уникали, наскільки це можливо, розміщення військових об’єктів у густонаселених районах або поблизу них. Інші зобов’язання щодо захисту цивільних осіб від наслідків атак включають усунення цивільних осіб від військових об’єктів та ефективне попередження про напади, які можуть вплинути на цивільне населення».

Можна, звісно списати абсурдність цієї ідеалізованої картинки війни у головах правозахисників на їхню відірваність від реалій і перебуванні в летаргічному сні. Хоча жорстокі кадри щоденних бомбардувань, реактивних систем залпового вогню та важкої артилерії, застосування тактики вогняного валу мали би пробудити у них хоч якісь причинно-наслідкові зв’язки. Але ні. Таке враження, що на їхню уяву вплинули якісь фактори російського походження (хоча вигляд вони могли мати цілком як купюри зеленого кольору).

До слова, очільниця АІ – колишня спеціальна доповідачка із позасудових страт (2016–2021 роки), випускниця Колумбійського  університету. Наприкінці березня цього року в англомовному ефірі телеканалу FRANCE 24 вона казала, що росія перетворила гуманітарні коридори в Україні на «смертельні пастки». Таку тактику, за її словами, кремль застосовував у Сирії та Чечні. Аґнес Калламар також розкритикував Раду Безпеки ООН за те, що вона не діяла належним чином перед лицем звірств. Критика також лунала через нездатність реформувати міжнародні інституції. Адже через застосування права вето Рада безпеки ООН «не змогла вирішити конфлікти» в декількох країнах, останнім прикладом яких є Україна.

І поки Amnesty чекає від Міністерства оборони України реакції на свої висновки від 29 липня, жорсткі висновки замість міноборони зробили багато експертів, лідерів думок і журналістів.

КОМЕНТАРІ

Політолог Юрій Романенко:

Вийшов черговий приклад небезпечного марення, що періодично генерують міжнародні організації з приводу нашої війни. Amnesty International написала, що наші військові своєю тактикою ведення війни створюють небезпеку для цивільних. Наслідуючи логіку AI, наші війська, замість оборони міст, повинні вийти в поле, побудуватися свинею і чекати, поки росіяни перетворять їх на м'ясо. Проблема в тому, що потім росіяни прийдуть до цивільних та влаштують те, що влаштували в Бучі, Макарові та ще багато де.

Мене взагалі не перестає дивувати каша в головах міжнародників. Росіяни не дотримуються взагалі жодних правил. Тупо кладуть болт на всі конвенції. Обстрілюють Київ, коли у нас тусить генсек ООН. Обстрілюють із РСЗВ житлові квартали, половину Харкова розбито, там де крім житлової забудови нічого немає. Надсилають нахер всі ці вічно стурбовані організації.

У результаті виходить, що якась структура ООН або та ж AI готує огляд, але про росіян там практично нічого немає. Зате скрупульозно описані всі наші недоліки. Цю тактику вони застосовують із 2014 року. Росіяни їх не пускають, наші пускають, на виході звіт про те, як Україна неправа. Корисні ідіоти у чистому вигляді.

Виходить, що це мало не ми винні, що йде війна. Самі на себе напали. Тому що роль Росії абсолютно незрозуміла. Хоча всім очевидно – якщо росіяни приберуться, всі небезпеки одразу зникнуть.

Зараз почнеться виття російських годівників по всьому світу. Хочу подивитися, хто із наших ґрантоїдів впишеться.

Сергій Сидоренко, головний редактор «Європейської правди»:

Amnesty International завжди були унилим гавном, з мінімальним зв'язком мозку із реальністю та стійким бажанням боронь боже не образити пусню.

Але зараз вони поставили дуже високу планку навіть на своєму рівні. Не так щоб дивно, але гидко.

Утім, проблема в в тому, що цих покидьків слухають і вірять їм (як не дико це звучить для нас) всілякі уряди та інші пацифісти на Заході. Це та реальність, з якою Україні, нашому МЗС тощо доводиться працювати. А що поробиш? І вони не можуть написати те, що вони думають про цих чудаків на букву м і те, що написав наприклад, я.

Олексій Братущак, журналіст:

ЗСУ наражають цивільних на небезпеку. До такого висновку по суті прийшли у міжнародній організації Amnesty International. Усе через те, що українські військові розміщуються в або поруч цивільних об'єктів. Це типу порушує міжнародне гуманітарне право. Ну і в звіті Amnesty йдеться, що наша влада має "негайно забезпечити розміщення своїх сил подалі від населених пунктів або евакуювати цивільне населення".

Хтось за такі закиди може послати Amnesty в руzкую сраку. Я ж висловлю глибоке занепокоєння таким звітом Amnesty.

Насправді, ці міжнародні правозахисники зі своїми лекалами до оцінки війни трохи заганяються. Вони відірвані від реальності. Коли в Миколаєві прилетіло в казарми військових – їм було норм (не не зовсім норм, але все в рамках міжнародного гуманітарного права). Коли військових розосередили по місту, щоби зменшити втрати – а-я-яй, порушення міжнародного права!

За лекалами правозахисників ідеальна війна – це коли вийшли дві армії в чисте поле і хєрячать один одного. Тільки за таких умов у нас би вже давно не було армії. А вся країна була б однією суцільною Бучею, Ірпенем, Ягідним.

Щоби зрозуміти абсурдність закидів Amnesty, варто провести аналогію. От приходить чоловік у формі додому, цілує дружину, обіймає дітей. І тут йому так хтось з Amnesty: дядьку, ти порушуєш міжнародне право, наражаєш родину на небезпеку, бо зараз руzкіє дізнаються, що за такою адресою перебуває військовий, випустять сюди 100500 ракет, і через тебе загинуть дружина і діти. Абсурд же.

Але влада таки має на подібне реагувати. Тому в нас і відбувається обов'язкова евакуація з Донбасу. Від якої можна відписатися за бажанням.

Взагалі щодо цієї війни треба зрозуміти одну річ. У нас воює не якесь там окреме міфічне ЗСУ. Руzкіє хочуть знищити нас всіх. І тому всі ми і кожен маємо боротися проти агресора. Нема в нас окремо військових, окремо цивільних. Ми всі – ЗСУ. Тільки у кожного з нас своя зброя.

І доки в якійсь школі, садочку чи сільському клубі базуються військові, доти у місцевих є гарантія, що руzкіє не зберуть їх усіх до цієї школи, садочку чи сільського клубу та не розстріляють із гармат.

Наталя Ємченко, директор з комунікацій SCM:

Якщо уважно читати заяву амнесті, то логіка там така:

- ви ж цивілізовані люди, ви має жити по закону і боронити права людини

- а росія вже не дуже цивілізація, тож що із них взяти - для них вбивати цивільних це природньо

- тому вас ми засуджуємо, бо ви люди і вам так неможна, а іх не засуджуємо, бо вони людожери і ім так норм

***

І тут я би відповіла Amnesty те, що відповідала вже безліч разів дуже різним співрозмовникам. Наприклад, в Австрії.

Права українців порушила росія.

Вони тотально порушені і ви маєте писати і волати про це щодня (але в вашому твітері про це - тиша).

Наші права будуть захищені лише коли росія виведе свою армію з території Украіни

Всі зараз мають працювати тільки на це - щоб російська армія пішла геть з території України зараз.

Будь-які ідеї/документи/заяви, які не підпорядковані цієї великій меті, порушують право українців на життя та його захист.

Все, що робить Україна зараз – є тотальною самообороною.

Все, що не допомагає нам захищати себе – вбиває нас.

Десь так, моє любе воїнство.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: