Словаччина відмовилась від погроз і має рішення, як відновити транзит російської нафти

НОВИНИ 26.07.2024 Коментарі 0

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо запропонував  голові Українського уряду Денису Шмигалю "технічне рішення", щоби розблокувати транзит Україною  нафти російського «Лукойлу».

Про це на своїй сторінці у ФБ 26 липня повідомив сам Роберт Фіцо.

Роберт Фіцо: "Сьогодні я знову спілкувався телефоном з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем з питання транзиту російської нафти через Україну. Я запропонував нашому українському партнеру технічне рішення, в якому мали б брати участь декілька країн, у тому числі Словацька Республіка. Відновлення транзиту частини російської нафти є надзвичайно важливим для НПЗ «Словнафт», оскільки альтернативні джерела нафти є дорожчими і вона навіть можуть бути технологічно непридатними.

Проблема припинення транзиту частини російської нафти постала після рішення президента України від 24 червня 2024 року, яким російську компанію «Лукойл», яка постачає нафту, і «Словнафті», було внесено до санкційного списку. Я вірю, що найближчими годинами й днями також відбудуться інтенсивні переговори на найвищому політичному та професійному рівні".

Нагадаємо, раніше голова уряду Словаччини Роберт Фіцо розкритикував такі дії, заявив, що вони мають більше негативний вплив на ЄС та Словаччину, ніж на москву. Він нагадав, що Словаччина має виняток  щодо щодо санкції у справі імпорту російської нафти до кінця року, але Україна сьогодні не дає їй змоги сористатись такою перевагою.

Було заначено, що збій щодо постачання нафти може завдати шкоди угорській нафтопереробній групі MOL, до якої також входить братиславська Slovnaft, і може спричинити підвищення ціни на пальне в регіоні.

Заборону України на транспортування нафти від "Лукойлу" також піддів критиці президент Словаччини Петер Пеллегріні розкритикував заборону України на транспортування нафти російської компанії "Лукойл"." Понад те, він заявив, що Словаччина готова вдатися до контрзаходів

Додамо, що наприкінці червня Україна заборонила транзит нафти від "Лукойла" своєю територією. Через трубопровід «Дружба» також експортують нафту «Роснефть» і «Татнефть», на які заборона поки що не поширюється. Водночас за даними Transpetrol, яка управляє словацькою частиною «Дружби», поставки з Росії до Словаччини повністю не припинялися.

У Мінекономіки Словаччини вважають, що призупинення поставок від "Лукойлу" може негативно вплинути на братиславську Slovnaft, якщо ця заборона  буде довгостроковим.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: