Скіфське золото повернуть Україні – фінал дев’ятирічної епопеї

НОВИНИ 22.11.2023 Коментарі 0

Музейні предмети з чотирьох кримських музейних установ, які з 2014 року експонувалися на виставці «Крим – золотий острів у Чорному морі» у Нідерландах, повернуть Україні.

Про це домовилися та підписали відповідну угоду т. в. о. міністра культури й інформполітики України Ростислав Карандєєв (на світлині) та виконувач обовʼязків директора університетської бібліотеки Амстердамського університету доктор Фред Вірмен, повідомляє МКІП.

Музейні предмети включають колекції Кримських  республіканських установ «Центральний музей Тавриди», «Керченський історико-культурний заповідник», «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» та Національного заповідника «Херсонес Таврійський». 

«Повернення артефактів особливого історичного та культурного значення – це знаковий та багатогранний процес. Він об’єднує правові, музейні, дипломатичні та логістичні аспекти. Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, одна з яких відома як «скіфське золото», додому в Україну», - повідомив Ростислав Карандєєв.

Він висловив вдячність Музею Алларда Пірсона за зберігання колекцій протягом 9 років, а також за рішення Нідерландської сторони не стягувати витрати за зберігання музейних експонатів.

Нагадаємо, що колекцію «скіфського золота» вивезли у 2014 році в Амстердам для участі у виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка проходила в Музеї Пірсона. Предмети залишилися там через анексію Криму Росією. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Верховний суд Нідерландів 9 червня 2023 року вирішив, що «скіфське золото» врешті-решт має бути повернуте Україні. Однак за зберігання більш як двох тисяч предметів культурної спадщини протягом цих років потрібно заплатити майже 100 тис. євро. Нещодавно вдалося домовитись про скасування цієї плати.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: