Скандальний пам’ятник жертвам Волинської трагедії можуть встановити у лемківському селі на Підкарпатті?

НОВИНИ 04.02.2019 Коментарі 0

Наприкінці 2017 року на порталі ІА "Західний інформаційний фронт" було опубліковано матеріал стосовно бізнесово-політико-історичного підґрунтя антиукраїнського пам’ятника в РП, з приводу потенційного встановлення у польському місті Торунь вкрай контроверсійного та відверто антиукраїнського "пам’ятника волинської різні". Як виявилось антиукраїнські сили в РП і надалі виношують плани щодо встановленння цього антиукраїнського "витвору" у польських містах та селищах. Про це повідомляє видання "Наше Слово". За інформацією вказаного видання скандальний меморіал планують встановити неподалік українсько-польського кордону в лемківському селищі Команча Підкарпатського воєводства.


У Команчі (Підкарпатське воєводство) хочуть поставити пам’ятник жертвам Волинської трагедії. Меморіал, який протягом останніх двох років викликає неоднозначну реакцію в суспільстві, вже відмовилися зводити в Ряшеві та Єленій Горі.

фото: facebook.com/PomnikWolynskiJeleniaGora

Дитячі голови, настромлені на огорожу

У Команчі проживає сьогодні 20-30% українців (до виселення у 1947 р. у українське населення нараховувало більше 80% селян). Зараз у селі діє пункт навчання української мови, гурток Об’єднання українців у Польщі та ансамбль «Лем ми». Серед культурних пам’яток у Команчі є греко—католицька церква та дерев’яна православна святиня (колишній греко-католицький храм).

Документи щодо зведення пам’ятника жертвам Волинської трагедії до ґміни Команча подала приватна особа з Кракова.

З посиланням на неофіційні джерела видання "Наше Слово" повідомляє, що Рада ґміни ще не прийняла жодного рішення у цій справі.

14-метровий пам’ятник жертвам Волинської трагедії має складатися з трьох елементів. Центральний – орел у короні; на його розпростертих крилах розміщені назви місць, де відбувалися вбивства поляків. Всередині орла – хрест, у якому знаходиться фігура дитини, настромлена на вила. Унизу – фігури сім’ї з дітьми у вогні, а за ними мають виднітись дитячі голови, настромлені на огорожу.

Майже готовий «пам’ятник волинської різні», фото з відеоряду Onet.pl

Автор монументу – польський скульптор Анджей Пітинський, який протягом останніх сорока років живе і працює в США. Згідно з його задумом, вила є алюзією на державний герб України – тризуб. Будівництво пам’ятника жертвам «Волинської різні» фінансувало Товариство ветеранів польської армії у Нью-Йорку.

«Монумент з’явиться у Польщі, щоб поляки ніколи не забули про своїх співвітчизників, по-звірськи вбитих у 1942-1945 роках тільки тому, що вони були поляками і католиками», – повідомляє сайт цього Товариства.

Монумент, від якого відмовилися кілька польських міст

Про пам’ятник стало відомо в лютому 2017 року. Спочатку він мав бути зведений у Ряшеві, але президент міста Тадеуш Ференц виступив проти цієї ідеї. Як повідомляли місцеві ЗМІ, однією з причин він назвав необхідність збереження хороших польсько-українських відносин.

Монументом зацікавилося Товариство любителів Львова і південно-східних кресів із Єленої Гори, які подали проект до громадянського бюджету.

Документи, однак, відхилили на самому початку. Члени комітету, який вирішив зайнятися побудовою пам’ятника, вказали у своїй заяві місце, щодо якого міська влада вже мала інші плани. Урядовці не запропонували нової локації, тому місцеві жителі не змогли голосувати за проект.

Черговим містом, де мав з’явитися пам’ятник, став Торунь.

Монументом зацікавився польський католицький священик Тадеуш Ридзик. Він відомий як засновник і директор радіостанції «Радіо Марія в Польщі», а також телевізійного каналу «Телебачення Trwam». У грудні 2017 року Тадеуш Ридзик запропонував створити список українців, які рятували поляків від УПА. Пам’ятник жертвам Волинської трагедії хотіли поставити на території товариства членів ордену Редемптористів, у Парку національної пам’яті, що його планував створити Ридзик. Оскільки ця ініціатива викликала обурення української сторони та проукраїнських середовищ, наразі не відомо як виглядає справа встановлення монументу в Торуні.

Слід зазначити, що на вказаний "монумент" негативно відреагували навіть особи, пов’язані з польськими кресовими середовищами у Польщі.

Однак залишається величезне запитання, хто ж виступив у ролі "приватної особи", яка подала документи на встановлення цього "меморіалу" саме у лемківському селищі поблизу українсько-польського кордону? Адже не потрібно бути великим аналітиком щоб зрозуміти кому саме може бути вигідна нова точка напруги в українсько-польських відносинах!

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: