Сербія - Росія: немає санкцій, є Косово

НОВИНИ 22.08.2018 Коментарі 0

Сербія та Росія домовилися: Белград не вводить санкції, Москва допомагає повернути Косово – самий такий «розклад» подає ініціатива «Балканський оглядач» на сторінках свого блогу

В Сочі, на спільній з Лавровим прес-конференції за підсумками свого візиту до РФ, очільник сербського МЗС заявив, що

без підтримки Росії Сербія не могла б відстоювати свої національні інтереси і територіальну цілісність, та додав, що підтримка Москви необхідна, коли дійде до ухвалення фінального рішення за підсумками діалогу з Приштиною.

Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич висловив слова вдячності за безперервну підтримку, яку надають президент РФ Володимир Путін і Росія, коли йдеться про інтереси Сербії.

«Сербія, в свою чергу, точно так підтримує Росію, і, як відомо, не долучилася і ніколи не долучиться до якихось заходів, санкцій проти російського народу», - підкреслив сербський міністр.

«Нам є важливою підтримка Росії, і тому президент Александар Вучич і я регулярно інформували російську сторону про хід діалогу з Приштиною», - заявив Дачич та зазначив, що під час переговорів в Сочі він знов розповів російському колезі про поточний стан переговорів.

Зокрема, він повідомив Лаврова, що албанська сторона не виконала раніше досягнуті домовленості. «Ми хочемо досягти компромісу і дійти до угоди, але очевидно, що існують подвійні стандарти, особливо на Заході, який дивиться на Приштину крізь пальці», - сказав сербський міністр.

На запитання російських журналістів про те, як буде йти процес розмежування з Приштиною, враховуючи, що косовські албанці планують взяти під контроль Прешевську долину на півдні Сербії, Дачич перейшов на прислів'я «Таке можливо, коли на вербі зацвіте виноград», - заявив він.

«Це бажання є свідченням того, що вони взагалі не готові до будь-якого компромісу, і по суті показує, наскільки вони хочуть реалізації свого проекту «Великої Албанії», - сказав глава МЗС Сербії.

За його словами, албанці «відстали від часу», «часи змінилися, і те, про що вони думають, у них не вийде».

Щодо продовження діалогу із Приштиною, Дачич зазначив, що

Сербія «буде на тісному зв’язку з Росією, з президентом Путіним і міністром Лавровим, тому що ми вважаємо, що без підтримки Росії не можна досягти рішення».

Сербський міністр звернув увагу, що зараз можна говорити про зміну ставлення деяких західних країн до косовського питання - тепер вони кажуть про компромісне рішення, а до цього часу заявляли, що все вже вирішено [йдеться про зміну риторики Сполучених Штатів].

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, в свою чергу, зазначив, що вважає позицію Белграда щодо ситуації в Косово конструктивною, натомість косовські албанці, на його переконання, протягом багатьох років не виконують домовленостей з Сербією, які були досягнуті за посередництва Європейського союзу.

«Відзначаємо конструктивну позицію Белграда на переговорах з Приштиною за посередництва Європейського союзу, проте про ту позиції, яку займають косовські албанці, такого сказати не можна. Вони не виконують ті домовленості, які були досягнуті багато років тому. Вважаємо, що Євросоюз повинен повною мірою усвідомити свою відповідальність за такий стан справ», - заявив очільник МЗС РФ, виступаючи на спільної прес-конференції із міністром закордонних справ Сербії Івіцею Дачичем в Сочі.

Лавров вважає, що ЄС має вплинути на Приштину та наполягати на виконання досягнутих домовленостей.

- В цілому у нас з Сербією єдина позиція щодо необхідності уникати на Балканах будь-яких дій, які будуть пересувати розмежувальні лінії, які будуть продовжувати тут політику за принципом «свій – чужий»: або з нами, або проти нас, - підкреслив глава МЗС РФ.

- Впевнений, що стійке, надійне і безпечне майбутнє Балкан можна забезпечити в рамках рівноправного загальноєвропейського співробітництва, на користь чого незмінно виступають і Росія, і Сербія. Будемо просувати ці підходи і далі в рамках ООН, ОБСЄ, Ради Європи та на інших багатосторонніх майданчиках», - запевнив Лавров.

Як повідомляється, в ході протокольної частини переговорів глава російський міністр висловив надію, що зустріч в Сочі додасть ще більше позитиву у відносини між Москвою і Белградом, які бурхливо розвиваються в усіх напрямках.

ІА Західний інформаційний фронт 
за матеріалами "Балканський оглядач"

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: