Сценарій нападу з Білорусі на Литву – доволі ймовірний, - політолог Євген Магда

ВІДЕО 11.04.2024 Коментарі 0

Росія шукатиме можливостей через білоруську територію «завдати ляпасу» одній із країн НАТО. Найімовірніше – Литві. І спробує зробити це під чужим прапором, увірвавшись обмеженим контингентом на територію балтійської країни. Після порушення кордону країни Альянсу агресор зупиниться, «тримаючи палець на ядерній кнопці» від ракет, розташованих на території Білорусі.

Таке припущення зробив у студії Західного інформаційного фронту політолог, директор Інституту світової політики Євген Магда.

За його словами, лукашенко дуже залежить від путіна – фінансово та політично. І кремлівський царьок не приховує підготовки до інтернаціоналізації російсько-української війни.

На думку експерта, для протидії такому сценарію потрібно активізувати контакти всередині «Люблінського трикутника» - з Білоруссю усередині нього – зі залученням людей із Польщі, України та Литви.

За словами Євгена Магди, світ – насамперед Європейський Союз і НАТО – повинні змінити парадигму й усвідомлювати, що Білорусь – не росія.

«Примара нової війни блукає по Європі... Білоруські демократичні сили мають демонструвати власний потенціал стосовно формування Координаційної ради та формування виваженої політики стосовно лукашенка. Вони мають консолідуватися проти свого ворога, а не займатися дріб’язковими розбірками. Країни «Люблінського трикутника» мають сформувати спільний підхід і чітко сказати, що в разі відповідних дій росії відповідь буде саме консолідованою», - вважає політолог.

Директор Інститут світової політики також наголосив, що Україна має сформувати своє ставлення до Білорусі. І чим швидше – тим краще. Адже офіційний Київ дуже повільно реалізовує пункти зі запропонованої Євгеном Магдою стратегії з тисячі кроків щодо Білорусі.

До речі, 24 березня у Варшаві уповноважений з питань національної безпеки Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі Валерій Сахащик заявив, що Мінськ і Москва готуються до застосування ядерної зброї та «такого собі бліцкригу на Вільнюс».

За його словами, він точно знає, що «білоруські генерали зі своїми колегами з Москви малюють стрілки на картах у бік Вільнюса». А плани росії щодо використання ядерної зброї та нападу на Литву виникнули «у зв'язку з невдачами в Україні». У кремлі сподіваються, що «цивілізований світ» буде шокований такою ескалацією і «припинить опір».

Також читайте: Чутки про російсько-білоруську військову операції з оточення Вільнюса: чи реальна загроза?

Фото – Юрій Сколоздра, ЗІФ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: