Чутки про російсько-білоруську військову операції з оточення Вільнюса: чи реальна загроза?

АНАЛІТИКА 02.04.2024 Коментарі 0

З початку 2024 року в низці анонімних телеграм-каналів почали з’являтися «інсайди» про те, що Білорусь спільно з росією готує операцію зі взяття Вільнюса в оточення та нейтралізації основних литовських сил з метою подальшого виходу до Калінінградської області. Згодом на фоні перевірки бойової готовності ЗС РБ на кордоні з Литвою цю ж саму інформацію озвучив представник Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі Валерій Сахащик. Відтак експерти "Української призми" Ярослав Чорногор і Павло Радь аналізують, чи найближчим часом відбудеться ескалація на литовському напрямку, і чи справді Лукашенко готується до війни?

Зростання напруги у відносинах Литвою було помітним ще в лютому, коли Вільнюс спочатку пригрозив, а потім закрив ще два прикордонних переходи на кордоні з Білоруссю. Офіційний Мінськ не залишив «недружні кроки» литовської влади без відповіді, тож вже в середині березня ввів заборону на імпорт деяких товарів із сусідньої країни, зокрема продуктів харчування, будівельних матеріалів та побутової техніки.

Тому проведення маневрів недалеко від литовських кордонів з одного боку можна розцінювати як продовження тої лінії поведінки, яку в березні обрав офіційний Мінськ, а з іншого – як намагання дестабілізувати Литву зсередини, граючи на негативному ставленні до білорусів, які були вимушені виїхати з країни.

Так, з осені минулого року білоруські спецслужби, ймовірно, займаються поширення серед литовців наративів про перебування в країні прибічників ідеології литвинізму – гілки білоруського націоналізму, яка претендує на історичну спадщину та ідентичність Литви. Унаслідок цього та ще деяких факторів литовці почали гірше ставитися до білорусів, сприймаючи їх як потенційну загрозу.

Можливість початку бойових дій провокує зростання тривоги та незадоволення населення, яке може бути скерованим саме на білорусів, які проживають в Литві. Тим більше, серед литовців поставатиме питання про те, як поводитимуться члени діаспори у випадку вторгнення з боку режиму Лукашенка.

Попри зростання напруги, здійснення будь-якого роду військових операцій на даний момент є дуже малоймовірним, адже для цього не сконцентровано достатньо сил та засобів. Крім того, Лукашенко не зацікавлений в тому, аби територія Білорусі перетворилась на театр воєнних дій, незважаючи на його любов до погроз та демонстрації сили.

Єдиний можливий варіант розвитку найбільш негативного сценарію може бути пов’язаним з бажанням Москви здійснити агресію проти Литви, адже як показав приклад України, у питаннях війни і миру Лукашенко мало чим може вплинути на рішення свого найближчого союзника.

Підсумовуючи, поки що немає серйозних причин для занепокоєння, адже режим Лукашенка не має можливостей для початку бойових дій з Литвою, а будь-які рішення у даному напрямку будуть продиктовані волею Кремля. Водночас не варто відкидати можливість відкриття фронту в Балтиці протягом наступних декількох років. Якщо Росії вдасться досягнути серйозних успіхів в Україні, а також вивільнити достатню кількість сил та засобів для початку бойових дій, вторгнення в одну з балтійських країн може бути цілком реальним сценарієм.

(Діяльність Програми російських і білоруських студій Ради зовнішньої політики «Українська призма» здійснюється за підтримки Міжнародний фонд "Відродження").

Фото – карта можливого наступу РФ на країни Балтії та ймовірні ділянки, де розміщать оборонні укріплення / The Times

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: