США відреагували стримано-позитивно на телефонну розмову Зеленського із Сі Цзіньпіном

НОВИНИ 26.04.2023 Коментарі 0

Сьогодні, 26 квітня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном.

Про це глава нашої держави повідомив у Твіттері.

"Провів тривалу змістовну телефонну розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном. Вірю, що вона, а також призначення посла України в Китаї дасть потужний поштовх розвитку наших двосторонніх відносин", - написа Зеленський.

Реакція США

У Білому домі привітали першу від початку повномасштабного вторгнення рф розмову Президента України Володимира Зеленського з лідером Китаю Сі Цзіньпіном, однак зауважили, що поки зарано говорити про будь-яке «значуще просування» до миру.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на CNN.

«Ми вітаємо новини про те, що між Президентом Сі і Президентом Зеленським відбулася телефонна розмова. Ми вважаємо, що це добре», - зауважив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі,.

Він зазначив, що Сполучені Штати займали послідовну позицію щодо важливості для китайської сторони почути точкою зору України на незаконне й неспровоковане вторгнення рф.

«Чи призведе це до якогось значущого мирного просування, плану чи пропозиції, я просто не думаю, що ми зараз це знаємо», - додав Кірбі.

У відповідь на запитання, чи може Китай допомогти в досягненні мирної угоди, представник адміністрації США вкотре наголосив, що це має бути на умовах України. За його словами, угода не буде «стійкою або надійною, якщо українці та президент Зеленський особисто не будуть вкладатися в неї та підтримувати її».

Також Кірбі зауважив, що США зі, свого боку, не знали наперед про підготовку телефонної розмови між Сі й Зеленським.

Реакція Франції

У Франції після телефонної розмови між президентами України та Китаю у середу заявили, що Париж підтримує будь-який діалог щодо припинення війни в Україні. (Укрінформ з посиланням на CNN).

Франція «заохочує будь-який діалог, який сприяє вирішенню конфлікту (в Україні) відповідно до фундаментальних інтересів України та міжнародного права», – йдеться у заяві Єлисейського палацу.

Також наголошується, що аналогічний меседж президент Франції Еммануель Макрон передав своєму китайському колезі під час його візиту до Китаю цього місяця. Під час цього візиту Макрон сказав президенту Китаю Сі Цзіньпіну, що розраховує на те, що він «переконає» росію та допоможе припинити війну в Україні.

Одразу додамо, що не так давно президент Макрон у товаристві голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн три дні провів у Китаї, умовляючи Сі Цзіньпіна врозумити Путіна, але китайський лідер відверто проігнорува тему агресії росії проти України. А китайські газети на час цього візиту вийшли із заголовками типу "Москва і Пекін поглиблюють відносини". 

Деталі переговорів

Перебіг переговорів прокоментував речник президента України Сергій Никифоров в ефірі телемарафону.

За його словами, важливим був сам факт переговорів, оскільки вони відновили діалог між країнами. При цьому така подія збіглася з призначенням посла України у Китаї. Прессекретар вважає, що це може ознаменувати розвиток українсько-китайських відносин.

"Це лише початок діалогу. Нас поінформували, що Китай призначить таку людину (спецпредставника - ред.), десь бачив її ім'я. Подивимося з чим вона приїде. Я так розумію, що приїде, щоби докладно зрозуміти нашу позицію. Ми позитивно налаштовані на такий прямий діалог з Китаєм", - зазначив Никифоров.

Він додав, що однією з тем обговорень стали мирні ініціативи для завершення війни Росії проти України.

"Відбувся обмін думками, тобто голова КНР уже особисто представив китайський "мирний план", який є у публічному просторі і дуже відомий. Президент України розповів про свою формулу миру, яка є для нас пріоритетною. Приємно, що є певні моменти, такі точки перетину" , - розповів прессекретар.

Він уточнив, що погляди України та Китаю збігаються у питанні невикористання ядерної зброї, її нерозповсюдження. Також Пекін погодився, що не можна брати у заручники ядерні об'єкти.

"Це ті точки перетину, з яких можна починати розвивати цей діалог. Також приємно, що Китай зацікавлений у відновленні миру", - цитує Никифорова Цензор.нет.

Він також підкреслив, що поки що зарано ставити будь-які оцінки переговорам лідерів, оскільки це лише перший крок до відновлення відносин між країнами.

(Фотоколаж -УП)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: