США – Китай: розмови без діалогу

НОВИНИ 29.08.2024 Коментарі 0

Складні стосунки Вашингтону і Пекіна, схоже, не сильно покращали після прибуття радника президента США з питань нацбезпеки Джейка Саллівана у Китай і перших зустрічей на найвищому рівні. На жаль, не досягнуто й жодного прогресу в питанні припинення російсько-української війни.

«Ми сподіваємося, що Сполучені Штати працюватимуть з Китаєм, аби піти назустріч один одному», - сказав лідер КНР Сі Цзіньпін на початку переговорів з Салліваном, закликавши Вашингтон розглядати розвиток його країни як можливість та скористатись «раціональним підходом», повідомили державні китайські ЗМІ.

«Президент Байден зобов’язується відповідально керувати цими непрямими відносинами, щоб гарантувати, що конкуренція не переросте в конфлікт або конфронтацію, і працювати разом там, де наші інтереси збігаються», – сказав Салліван.

Як зазначили у Білому домі, крім війни рф проти України на зустрічі йшлося про подальше виконання зобов'язань, взятих Джо Байденом та Сі Цзіньпіном під час саміту у Вудсайді в листопаді 2023 року: йдеться про боротьбу з наркотиками, комунікації між військовими, а також штучний інтелект.

Тим часом адміністрація Байдена продовжує згуртовувати американських союзників навколо торговельних обмежень проти другої за величиною економіки в світі, відзначає Bloomberg.

Зустріч Сі з Салліваном, яка тривала близько години, дала китайському лідеру можливість безпосередньо поспілкуватися з людиною, яка очолює глобальну кампанію Вашингтона з блокування доступу Китаю до найсучасніших мікросхем. Пекін звинуватив Америку в тому, що вона намагається стримати його економічне зростання за допомогою тарифів і санкцій, які, за словами Байдена, спрямовані на підтримку національної безпеки.

Перед переговорами з Сі Салліван провів рідкісну зустріч із заступником голови Центральної військової ради Китаю, якого дипломати вважають ключовим військовим радником китайського лідера, Чжаном Юся. Крім того, Салліван провів переговори з главою МЗС Китаю Ван І. Обговорювалася низка питань, що ускладнюють відносини між країнами: на порядку денному були напруженість навколо Тайваню, Південно-Китайського моря, а також підтримка Китаєм військової машини рф.

Пекін, який поглиблює свої зв'язки з росією, заперечує звинувачення в тому, що допомагає москві у війні проти України. При цьому Ван І заявив, що Вашингтон «не повинен перекладати відповідальність на Китай» в «українському питанні», а також не повинен запроваджувати «незаконні односторонні санкції», згідно з заявою китайського міністерства.

Зрештою, Салліван та Ван І домовилися незабаром організувати телефонну розмову Сі та Байдена найближчими тижнями. Вона може прокласти шлях до фінальної зустрічі двох лідерів.

Загалом, візит радника Байдена до Китаю, зокрема, спрямований на зниження напруженості між Вашингтоном та Пекіном. А гострих тем у їхніх стосунках вистачає: це і торгівля, і Близький Схід, Україна і територіальні претензії Китаю – від Тайваню до Південно-Китайського моря.

Проте «жодного прогресу» в питанні припиненні війни росії проти України сторони не досягли, цитує Джейка Саллівана агенція Associated Press.

«Ми не дійшли жодного конкретного дипломатичного плану значною мірою через те, що США суворо дотримуються простого принципу: «нічого про Україну без України», - пояснив Салліван.

Китай від початку агресії росії проти України декларує підтримку територіальної цілісності української держави, але не засуджує вторгнення і постійно закликає до переговорів та миру. При цьому КНР продає рф компоненти для виготовлення зброї та допомагає обходити західні санкції.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: