Румунія услід за Польщею закуповує новітні винищувачі у США

АНАЛІТИКА 29.08.2024 Коментарі 0

У середу, 28 серпня, міністерство оборони Румунії оприлюднило проєкт закону про про придбання у США 32-ох винищувачів- «невидимок» F-35A. Вартість контракту – 6,5 мільярда доларів.

Таке придбання стане найбільшою військовою закупівлею Румунії з 1989 року. Посилення повітряних сил у Бухаресті розглядають як важливий крок у зміцненні обороноздатності країни як члена НАТО, повідомляє Army Recognition.

Як пише видання, протягом останніх років Румунія активно зміцнювала свою військову інфраструктуру. Зокрема, розмістила радіолокаційні системи НАТО поблизу Чорного моря. У Бухаресті також стурбовані потенційною ескалацією конфлікту з росією. Також у країні внутрішньополітична невизначеність перед виборами 2024 року, запланованими на 24 листопада (президентські) та 1 грудня (парламентські) на тлі можливого приходу ультраправих сил  і наслідків цього. Іншим джерелом напруженості є Придністров’ї – проросійський регіон у Молдові.

Поточна стратегія протиповітряної оборони Румунії передбачає у майбутньому вивести наявний парк F-16 з експлуатації протягом 2034 і 2040 роками.

Процес придбання F-35 розпочався 2019 року, коли Румунія надіслала уряду США лист-запит щодо можливості реалізації такого задуму. У жовтні 2023 року, румунський Парламент дозволив міністерству оборони продовжити закупівлю 32 літаків F-35A за програмою FMS. Попередньо перша партія літаків F-35 прибуде до Румунії після 2030 року.

Перший винищувач F-35A для Повітряних сил Польщі - назва Husarz або "Гусар" - був офіційно представлений сьогодні на церемонії на заводі Lockheed Martin у Форт-Уорті, штат Техас. Граючи на військовій спадщині польської назви, Lockheed Martin також представив низку зображень, на яких польський літак зображений поряд з одним із його попередників — історичною кавалерією Крилатих гусар, яка колись вважалася найелітнішим підрозділом збройних сил Королівства польського. Перший літак, AZ-01, планується поставити польським Повітряним силам уже у грудні цього року.

До слова, 29 серпня, на заводі Lockheed Martin у штаті Техас (США) відбулася церемонія представленя першого винищувача F-35A для Повітряних сил Польщі. Як повідомляє військово-політичний оглядач Ігаль Левін у ТГ-каналі, його назву Husarz («Гусар») обрали з огляду на військову історію Польщі. Літак зображено разом із кіннотником з Крилатих гусарів (на фото внизу) – елітним свого часу видом збройних сил Речі Посполитої. Перший літак польські Повітряні сили мають отримати у грудні цього року.

Також читайте: Польща оголосила, за яких умов може передати Україні свої МіГ-29

Головне фото – armyrecognition.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: