Шпигунські ігри Кремля у Болгарії: черговий удар по російській розвідці

НОВИНИ 29.10.2019 Коментарі 0

Болгарська прокуратура звинуватила співробітника російського посольства в шпигунській діяльності. Дипломата вже вислано з країни – повідомляє «Балканський оглядач»

Як повідомляє прокуратура Болгарії, з вересня 2018 року співробітник посольства РФ займався збором інформації, яка становить державну таємницю, з метою передачі її «іноземній державі» - Росії. Для цього він, зокрема, "проводив регулярні конспіративні зустрічі з громадянами Болгарії і з керівним складом госорганизаций, які мають доступ до секретної інформації Болгарії, ЄС і НАТО". За цінні відомості дипломат виплачував матеріальну винагороду. Згідно з повідомленням прокуратури, в шпигунстві був запідозрений перший секретар російського посольства. Розкрило іноземного шпигуна Державне агентство національної безпеки Болгарії DANS.

Розслідування відносно громадянина РФ було призупинено через наявність у нього дипломатичного імунітету. Натомість, болгарська сторона звернулася до російської з проханням відкликати свого співробітника. Посол Росії в Софії Анатолій Макаров в минулу п'ятницю, 25 жовтня, був викликаний в міністерство закордонних справ Болгарії в зв'язку зі «шпигунським скандалом». «Зустріч пройшла у конструктивній атмосфері», - повідомили в МЗС Болгарії. «З болгарської сторони російським установам було запропоновано відкликати свого співробітника до кінця дня понеділка», - зазначили у відомстві.

За інформацією болгарського МЗС, особа, про яку йдеться, вже покинула територію Болгарії. Ім'я дипломата болгарська влада не повідомилка. Однак за даними дипломатичних джерел, на які посилається українське онлайн-видання «Обозреватель», висланим російським «шпигуном» є Володимир Русяев.

Заступник головного редактора «Обозревателя» Ігор Соловей, на власній сторінці у мережі «Фейсбук» повідомив, що на сайті посольства РФ в Болгарії на посаді першого секретаря вказані 9 осіб: Андрій Єгоров, Павло Жібуртовіч, Віталій Зелінський, Євген Меркулов, Олена Приходько, Володимир Русяев, Максим Рибкін, Євген Тюсін, Дмитро Ярошенко. Журналіст твердить, що за інформацією його джерел, посада, на якій працював В.Русяєв  традиційно закріплена за військовою розвідкою РФ - ГРУ Генштабу. А сам Русяєв у нещодавньому минулому поміняв на цій посаді, іншого офіцера ГРУ «під прикриттям» Олександра Горєнкова.

Тим паче, Русяєв, не сильно приховував (особливо «під шафе») свою відомчу причетність на прийомах у посольствах дружніх Росії країн - де зовсім «випадково працюють» його однокурсники по навчанню у вищих військових навчальних закладах.

Що цікаво, в інтернеті не вдалося знайти фотографій Русяєва - незважаючи на те, що він періодично брав участь, як представник посольства РФ, , на публічних заходах: дитячому танцювальному фестивалі в серпні, або виступі в болгарському університеті, де він, як сказано в анонсі, «поділиться практичними аспектами своєї дипломатичної кар'єри».

Русяєва спіймали на тому, що він зустрічався з болгарськими громадянами - в тому числі з високопоставленими особами, які мають доступ до секретної інформації країни, а також Євросоюзу і НАТО. І намагався дістати таємну інформацію в обмін на грошову винагороду.

Затримання Русяєва є результатом спільної роботи спецслужб кількох країн Євросоюзу, які викрили офіцерів ГРУ, які працювали під прикриттям, в Європі -  завдяки  їх любові до використання болгарських курортів в інтересах вербувальної роботи: особливо людей, які  володіють доступом до документів із грифами таємності. Володіння інформацією про відомчу належність посади, на якій працював Русяєв, тільки спростило стеження за ним і документування його незаконної діяльності. І, судячи з темпів, Русяев не стане останнім у низці майбутніх затримань і висилок.

В даному контексті, експерти «Балканського оглядача» нагадують, що півтора місяці тому Болгарія вже пережила гучний шпигунський скандал, пов'язаний із російським втручанням.

На початку вересня ц.р. місцева прокуратура звинуватила голову болгарського руху «Русофіли» Ніколая Малінова у агентурній діяльності на замовлення російських структур.

За даними правоохоронців, Малінов на території Болгарії працював на замовлення двох організацій, розташованих в Російської Федерації - Товариства «Двоглавий орел» та «Російський інститут стратегічних досліджень» - за для зміни зовнішньополітичного курсу Болгарії, з євроатлантичного на проросійський. Малінова було затримано, але звільнено з-під варти під заставу в розмірі 50 тис. левів та заборонено виїжджати з країни. Іншому фігуранту справи - за даними слідства, куратору Малінова - російському генералу Леоніду Решетнікову, заборонено в'їзд до Болгарії строком на 10 років. (Леонід Решетніков - екс-начальник відділу аналізу та інформації Службі зовнішньої розвідки РФ, колишній директор Російського інституту стратегічних досліджень (2009-2017), нині виконавчий директор Товариства «Двоглавий орел»).

Слід зазначити що активність болгарських спецслужб, у протидії розвідувальній діяльності Кремля, значно активізувалась після заяви міністерства закордонних справ Болгарії, про те, що «Росії не варто підтримувати сумнівну історичну те про те, що боротьба СРСР із нацистською Німеччиною була звільненням Європи».

Ця заява, викликала бурхливу реакцію кремлівської кліки, і російські ЗМІ вибухнули сотнями матеріалів про те, що, мовляв, невдячна Болгарія зрадила Росію, при владі відверті русофоби, а офіційна Софія плазує перед європейськими країнами, або отримати хоча б якесь фінансування, у той час коли болгарських громадян в ЄС та НАТО нібито вважають «другим сортом».

Окремі експерти припускають, що ця заява та інші кроки керівництва Болгарії, які були спрямовані на позбавлення від кремлівського впливу, могли стати тим каталізатором, що зумовив активізацію російських шпигунів у цій країні. І саме ця «активізація» й була успішно задокументована болгарськими та європейськими спецслужбами, та призвела до викриття шпигунських мереж та висилки російських «дипломатів» із Болгарії.  

 

ілюстративне фото 20khvylyn.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: