СБУ зачистила потужну ботоферму з російським керівником: у Порошенка відхрещуються

НОВИНИ 02.08.2022 Коментарі 0

Служба безпеки України ліквідувала мільйонну ботоферму, що розхитувала обстановку в Україні на замовлення однієї з політсил. Організоване угруповання створило велику ботоферму для дискредитації керівництва України та розхитування суспільно-політичної ситуації.

«Зловмисники масово поширювали через інтернет дезінформацію, у тому числі щодо діяльності вищого військово-політичного керівництва країни. Пропагандистські «потужності» цієї ботоферми використовували і представники російських спецслужб. Зокрема, через ботів вони поширювали фейкові новини щодо ситуації з фронтів та проводили інші інформаційні диверсії - йдеться у повідомленні СБУ.

Однією з останніх інформаційних «операцій» було поширення повідомлень про нібито конфлікт між керівництвом Офісу Президента і Головнокомандувачем Збройних Сил України, а також проведення кампанії з дискредитації першої леді.

«Для «розгону» деструктивного контенту ділки адміністрували більше 1 мільйона своїх ботів, а також численні групи в соцмережах з аудиторією майже 400 тисяч користувачів», - повідомляє СБУ.

З інформації випливає, що українська спецслужба тривалий час вивчала роботу ботоферми та її організаторів. Особливу увагу привертає той факт, що керував «злочинною групою» громадянин росії. Останній мешкав у Києві та видавав себе за «політичного експерта».

Згідно з даними слідства, громадянин із паспортом рф організував інформаційно-підривну діяльність на замовлення однієї з вітчизняних політсил. Українські медіа пов’язують ботоферму з попереднім керівником держави Петром Порошенком і його політичною партією «Європейська солідарність».

В СБУ стверджують, що для координації злочинних дій громадянин рф підтримував зв’язок із теперішнім народним депутатом, який «входить до близького оточення колишнього керівництва нашої держави».

Російський «політтехнолог» створив спеціальне програмне забезпечення, через яке учасники групи управляли в автоматичному режимі необмеженою кількістю анонімних акаунтів у найпопулярніших соцмережах.

«Для маскування протиправної діяльності зловмисники облаштували відповідне обладнання у різних містах – Києві, Харкові та Вінниці. Крім того, «політексперт» неодноразово оприлюднював деструктивну пропаганду від свого імені, особисто виступаючи на медіа-ресурсах, підконтрольних його «кураторам», - сказано в повідомленні.

Вражає і технічний трофей правоохоронців – під час обшуків вилучили:

  • апаратно-програмний комплекс, що забезпечував функціонування ботоферми;
  • 5 000 сім-карт, що зловмисники використовували для створення та подальшого ведення технічних акаунтів;
  • 200 «proxy»-серверів для підміни ІР-адрес та уникнення блокування відповідних інтернет-ресурсів.

«Сьогодні інформаційний фронт є не менш важливим, аніж військові дії. І РФ це чудово розуміє – тому й кидає потужні сили на розкол українського суспільства. Ботоферми, псевдоексперти, інформаційно-психологічні операції, нав’язування проросійських меседжів – усе це є в арсеналі ворога. Він намагається використати будь-який привід, аби підігріти внутрішні чвари чи маніпулювати громадською думкою. На жаль, свідомо чи несвідомо деякі українські політичні сили підігрують ворогу і ставлять власні амбіції вище державних інтересів. Але ми протидіємо будь-яким деструктивним діям! І викриття такої потужної ботоферми – ще одне свідчення цьому», – цитує прес-служба слова виконувача обов’язків голови Служби безпеки України Василя Малюка.

Він додав, що український народ має продемонструвати єдність і не піддаватися впливу проросійських маніпуляторів. Це життєво важливо для перемоги.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності всіх організаторів ботоферми.

Заходи з викриття і блокування правопорушень проводили співробітники Кібердепартаменту СБУ спільно з Головним слідчим управлінням Національної поліції та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

СБУ нагадує, що з початку повномасштабного вторгнення рф кіберфахівці Служби безпеки нейтралізували понад 1,2 тисячі ворожих кіберінцидентів і кібератак на державні органи влади і стратегічно важливі об’єкти критичної інфраструктури.

На вимогу СБУ заблоковано майже 500 проросійських Youtube-каналів з аудиторією більше 15 мільйонів підписників. Передано на блокування понад 1 500 Telegram-каналів і ботів, більше 1 500 акаунтів в Instagram, Facebook та TikTok.

У «ЄС» Петра Порошенка привітали успішну операцію СБУ і спростували свою причетність до ботоферм.

«Європейська Солідарність» вітає роботу українських спецслужб по боротьбі з гібридними інформаційними загрозами і ліквідації так званих ботоферм, через які ворог просуває в соцмережах свої наративи.

В той же час «Європейська Солідарність» категорично спростовує будь яку причетність до будь яких так званих ботоферм, тим більше проросійських, про викриття якої повідомила СБУ», - йдеться у повідомленні партії на FB.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: