За вільну Білорусь потрібно боротися, - співзасновники Білоруського інформаційного центру

АНАЛІТИКА 02.08.2022 Коментарі 0

Приблизно 80 відсотків білорусів не підтримує війну з Україною. Держава зацікавлена в тому, що наступ з півночі не повторився, а також у тому, щоби путін не змусив лукашенка кинути свою армію в наступ. Щоби не допустити конвекційної війни, потрібно перемогти в інформаційній. Щоби відвернути можливий другий фронт на західному кордоні, потрібно змагатися за білорусів.

Журналістка Ірина Павлюк радіожурналу «Місто» запросила у студію Львівського радіо радника голови Львівської обласної військової адміністрації, співзасновника Білоруського інформаційного центру у Львові Юрія Кмітя і керівника Білоруського кризового центру, опозиційного до режиму лукашенка політика Олексія Францкевича.

«Якщо брати настрої білоруського народу, українського народу, то я більш як упевнений, що нема ворожнечі та нема такого бажання воювати, а дружити та мирно співпрацювати. Але ми завжди забуваємо, що фактично Білорусь є окупованою країною. Вона окупована не з 2020-го навіть року, а десь із 1994 року незаконним президентом лукашенком, який у незаконний спосіб змінив конституцію і Білорусь, як держава, фактично поглинута таким невійськовим способом росією… Через те, що з території Білорусі прилітають ракети, та через те, що фактично режим лукашенка є співучасником агресії, відповідно в українського населення, в нас це природним способом викликає незадоволення, злість, гнів та інші подібні настрої. Це абсолютно природньо і зрозуміло», - сказав Юрій Кміть.

У цій ситуації, на думку гостя Львівського радіо потрібно розуміти, що Україна не зацікавлена віддавати Білорусь і населення країни на повний відкуп російській агресії. Адже білоруси повністю перебувають не лише в інформаційному полі лукашенківського режиму, але й під інформаційним тиском російської пропаганди.

«Дуже важливо зараз спілкуватися, розмовляти сьогодні, коли Білорусь окупована територія, коли з Білорусі летять ракети, дуже важливо розповідати про те, що білорусів необхідно розділяти: є вільні білоруси, а є «лукашисти». «Лукашисти» - це ті, хто підтримує російську агресію, це ті, хто обслуговує ракетні установки… Це ті, хто окупував та знищує свою націю в Білорусі. Тому що в Білорусі зараз жахлива ситуація – це сотні тисяч біженців, більше трьох тисяч ув’язнених», - каже Олексій Францкевич.

Гість радіостудії вважає, що вільними білорусами є ті, хто зараз пліч-о-пліч воює в лавах Збройних Сил України проти спільного ворога, хто партизанить, пускає під укіс ворожу техніку та розповідає про її пересування, волонтери, яку в Україні та Європі допомагають ЗСУ та біженцям.

Щодо тих, хто зараз перебуває у Білорусі, то вони опинилися у вельми складній ситуації. Тому просить медіа і громадськість не ставити знак рівності між усіма білорусами і приписувати їх до прихильників режиму лукашенка.

За словами Олексія Францкевича, незабаром у Вікіпедії з’явиться стаття, що пояснюватиме значення терміну «лукашисти». Якщо летять ракети, потрібно казати: «лукашисти» сьогодні запустили по Україні ракети, якщо казати про ти, хто сьогодні захищає Україну, то це білоруси. За таким самим принципом відокремлювати, як кадирівців і чеченців.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: