Ротації в Генштабі Сербії: проросійського генерала змінив прихильник НАТО

НОВИНИ 15.09.2018 Коментарі 0

Видається, що керівництво Сербії, попри всю лояльність до Росії, все ж таки намагається демонструвати Заходу та НАТО окремі «позитивні» сигнали.

Як повідомляє ініціатива «Балканський оглядач», президент Сербії Александар Вучич 14 вересня призначив нового начальника Генерального штабу сербської армії. Генерал-підполковник Мілан Мойсиловіч змінив на посту очільника Генштабу генерала Любішу Діковіча.

Це рішення було озвучено президентом Сербії, після зустрічі з армійським керівництвом у п’ятницю. Вучич розповів, що він прийняв прохання генерала Діковіча про вихід на пенсію. В цей ж день сербський президент ухвалив ще цілу низку призначень на керівні посади в армії

Коментуючи кадрові зміни, Вучич заявив, що в майбутньому він сподівається на модернізацію та зміцнення сербських збройних сил, які, як він каже, повинні бути стримуючим чинником: «Ми не готуємося до конфліктів і воєн, але ми повинні мати серйозну і добре озброєну армію, щоб бути в змозі відповісти будь-якому потенційному агресору».

«Ситуація у світі така, що нелегко передбачити події», - сказав Вучич, зазначивши, що Сербія має важку ситуацію з Косово та Метохією, а деякі держави навколо Сербії є фактором нестабільності.

Водночас у зміні очільників Генштабу експерти вбачають прихований контекст, адже відверто проросійського генерала Любіша Діковіча змінює генерал із доволі протилежними симпатіями.

Генерал-лейтенант Мілан Мойсиловіч, фото: rs.n1info.com

Генерал-лейтенант Мілан Мойсиловіч народився 3 серпня 1967 року в Косовській Митровиці (Косово і Метохія). Закінчив військову Академію та інші військові навчальні заклади в Белграді. Пройшов чотиримісячне навчання в Європейському коледжі безпекових досліджень. З 2013 по 2017 роки очолював військове представництво при Місії Республіки Сербія в НАТО в Брюсселі. З червня поточного року і до нинішнього призначення обіймав посаду помічника міністра оборони.

Для загального розуміння контексту зміни вищого військового керівництва у Сербії, наголошується що вже колишній начальник Генштабу генерал Любіша Діковіч, учасник війни в 1990-х, широко відомий своїми проросійськими настроями.

На початку року мав місце прикрий інцидент коли генералу Діковічу, на той момент - начальнику Генштабу Армії Сербії, не дали візу в США. Сербські ЗМІ тоді вказували на те, що причини слід шукати у лояльному ставленні генерала Діковича до Росії. Зокрема наводився факт його присутності на широкомасштабних навчаннях «Захід 2017», що проводились Російською Федерацією у вересні минулого року.

ІА "Західний інформаційний фронт"
за матеріалами "Балканський оглядач"

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: