Міністр оборони США: Росія фінансово впливає на результати референдуму у Македонії

ПЕРЕКЛАДИ 17.09.2018 Коментарі 0

Як повідомляє «The New York Times» Міністр оборони США Джеймс Меттіс, прибувши до Македонії у понеділок, засудив спроби Росії використати власні гроші та вплив, задля формування опозиції майбутньому референдуму, що може відкрити Македонії вступ до НАТО – проти чого саме й виступає Москва.

Меттіс повідомив журналістам, які супроводжують його у Скоп’є, що «немає жодних сумнівів» у тому, що Москва фінансово підтримує проросійські рухи для того, аби референдум щодо зміни назви Македонії, що запланований на останній день вересня, не мав позитивного результату

Вони перевели гроші, і вони також проводять більш широкі кампанії із впливу», - сказав Меттіс. «Нам слід залишити македонський народ у спокої, щоб він міг сам прийняти рішення».

Громадяни Македонії 30 вересня на референдумі мають висловити свою думку щодо схвалення нової назви країни «Північна Македонія», задля врегулювання суперечки з Грецією, яка впродовж багатьох років блокує шлях Македонії до НАТО та Європейського Союзу.

Натомість будь-який прогрес на шляху вступу Македонії в НАТО наражається на потужний спротив Росії, яка не хоче аби альянс розширився на території, що раніше знаходилися під впливом Москви.

Меттіс є останнім з низки міжнародних лідерів, які відвідують Македонію, щоб висловити підтримку референдуму. Він є найстаршим офіційним представником США, який відвідав цю країну. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, канцлер Німеччини Ангела Меркель та канцлер Австрії Себастьян Курц - всі вони відвідали Македонію та зробили публічні заяви на підтримку зміни назви, наголосивши на критичній важливості цього кроку для вступу країни до НАТО після багатьох років очікування.

Згідно слів Меттіса, він та інші союзники з НАТО «відкрито заявляємо пресі, що ми думаємо. Ми не передаємо грошей людям за кадром, ми не збираємо партії, які ми контролюємо або намагаємося контролювати».

Росію вже закликали утриматись від спроб вплинути на голосування.

У липні, Греція видворила двох російських дипломатів, звинувачених у наданні коштів протестним групам, які протистояли угоді про зміну назви. Росія тоді назвала видворення своїх дипломатів невиправданим кроком.

Греція, член НАТО, впродовж багатьох років ветує спроби Македонії приєднатися до НАТО, посилаючись на назву цієї країни, яка утворилась після розпаду Югославії на початку 90-х років минулого століття.

Лідери НАТО в липні цього року офіційно запросили Македонію розпочати переговори про членство, але повідомили, що вони не будуть мати конкретного результату доки не відбудеться зміна назви країни.

Занепокоєння з приводу впливу Росії на результати голосування є доволі значним.

"Це кампанія із впливу, в ході якої проводяться спроби підкупити людей і заходи із підтримки проросійських організацій", - повідомила Лора Купер, заступник міністра оборони США у справах України, Росії та Євразії. Вона сказала, що не може повідомити деталі щодо виплат, але наголосила, що США усвідомлюють фінансову підтримку, яку було надано Москвою проросійським особам та групам, які прагнуть зірвати референдум.

За її словами,

Росія «активно діє за допомогою дезінформації та інших форм зловмисного впливу, щоб спробувати змінити точку зору македонського народу».

В якості прикладу, вона процитувала інформаційні вкидання, якими переконують людей, що голосування не є актуальним і не є останнім кроком для вступу в НАТО.

Евелін Фаркас, експерт у справах даного регіону, яка є членом Атлантичної ради та колишнім радником міністра оборони США, заявила, що візит Меттіса до цієї невеликої нації може сприяти у вирішенні питання зміни назви держави.

«Я думаю, що Меттіс може здійснити перелом у цьому питанні, виголосивши сильне послання опозиції, яка до цього часу була майже нечутною, що їм слід повноцінно підтримати цю ініціативу, оскільки вони не зможуть пізніше отримати ще один шанс», - заявила Фаркас. Він спроможний їм сказати, що це їх останній шанс».

Фаркас, яка нещодавно відвідала Македонію, також наголосила, що візит Меттіса підтверджує підтримку Америкою країн регіону та прагнення США до стабільності у цьому регіоні.

Зі слів Л.Купер США з 1991 року надають Македонії щорічно близько 5 мільйонів доларів в якості допомоги на підтримку безпеки, а загальна фінансова допомога Македонії з боку США за цей період становить близько 750 мільйонів доларів.

Меттіс під час візиту планує провести зустрічі зустрітися з президентом Македонії Жоржем Івановим, лівоцентристським прем'єр-міністром Зоряном Заєвим та міністром оборони Радмілою Секерінською.

Основна опозиційна партія Македонії VMRO-DPMNE (внутрішня македонська революційна організація - Демократична партія за македонське національне єднання) та Ж.Іванов заявили, що метою Македонії є вступ до НАТО та ЄС, але вони виступають проти угоди з Грецією, попереджаючи, що це завдасть шкоди національним інтересам країни.

Опитування свідчать, що македонці, ймовірно, підтримають перейменування, але незрозуміло, чи зможе явка перетнути бар’єр у 50 відсотків для того щоб голосування було дійсним.

Угода з Грецією була підписана у червні і вимагає змін у Конституції Македонії. Останній крок для вступу Македонії в НАТО - ратифікація парламентом Греції, який позитивно проголосує лише після того, як Македонія завершить всі необхідні процедури з перейменування.

ІА "Західний інформаційний фронт"
за матеріалами : «The New York Times»

ілюстративне фото: dailysabah.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: