Росіянська мавпа з ядерною гранатою

РОЗСЛІДУВАННЯ 16.08.2022 Коментарі 0

Уперше в історії під час бойових дій захоплюють і утримують атомні електростанції. І так само вперше цим намагаються шантажувати увесь світ.

Ще 4 березня рашистські війська зайшли на територію найбільшої у Європі Запорізької атомної електростанції. Відтоді вона перебуває під контролем росіян – військових та працівників «Росатому».

Працює там місцевий, український персонал. І його з часом стає все менше: московити постійно над цим працюють. За даними «Енергоатому», з робочих місць на станції росіяни викрали до 100 людей. Декількох працівників застрелили кадирівці. Внаслідок регулярних обстрілів з’являються нові поранені.

Нещодавно рашисти замордували до смерті водолаза гідроцеху ЗАЕС Андрія Гончарука. Його змушували вигадувати обґрунтування необхідності осушити охолоджувальні басейни, повідомила прес-служба «Енергоатому». Якби це сталося, і насоси, що подають воду в системи безпеки енергоблоків зупинили (нібито для перевірки бетонних чаш, в яких може зберігатись зброя), станція могла залишитись без охолодження. І ми отримали би другу Фукусіму (тільки на японській АЕС система охолодження вийшла з ладу внаслідок цунамі). Але Гончарук відмовився це робити, за що заплатив життям…

Деякий час станція працювала, і навіть видавала певну потужність в українську енергосистему. Проте після низки пошкоджень обладнання і спрацювання систем захисту зі шести реакторів працював лише один, решту приглушили до мінімуму.

Для чого росіянам ЗАЕС

Насамперед для стабільного енергозабезпечення загарбаних територій та Криму. Це питання актуалізувалось після влучань українських ракет і пошкодження видобувного та бурового обладнання на чорноморському шельфі, яке живило газом дві ТЕС на тимчасово окупованому півострові.

Останні декілька місяців росіянці намагались забезпечити наявність ЛЕП з Енергодару на Джанкой. Щоправда, одна з опор на цьому напрямку нещодавно зненацька впала. Тож історія дещо затягується. Хоч загалом відімкнути станцію з української енергосистеми та підключити її до російської загарбники планували на початку осені, десь «під референдум».

Енергетики кажуть, що на тлі скорочення споживання електроенергії наша господарка навряд чи відчує втрату станції. А от плани щодо експорту електроенергії Україні довелося би відкласти. Окрім того, якщо ЗАЕС перекомутують і синхронізують з російською системою, під’єднувати її назад до нас також буде вкрай непростим завданням.

Окрім того, на Запорізьку атомну станцію завезли величезну кількість зброї та боєприпасів, реактивних систем залпового вогню і розмістили їх навіть у машинних залах – звісно, щоби ЗСУ навіть не думали туди поцілити.

При цьому буквально з-під реакторів здійснюють регулярні обстріли Нікополя та низки інших міст, розташованих на протилежному березі Дніпра.

Водночас, московити останнім часом ще й регулярно обстрілюють територію самої АЕС і навіть сховища відпрацьованого ядерного палива. Пошкоджено пожежну частину, розподільчий пристрій 750 кВ, низку  корпусів станції. При цьому в обстрілах, звісно ж, звинувачують ЗСУ – мовляв, саме українці, і ніхто інший, прагнуть влаштувати ядерну катастрофу.

Днями з’явилась інформація від одного з інженерів АЕС про те, що московити роблять усе, щоби влаштувати на станції «блекаут» (повне вимкнення). Без живлення систем безпеки й охолодження це може спричинити серйозну аварію. І тут росіяни запевняють, що готові «допомогти» – під’єднати станцію… до енергосистеми рф.

Ядерна інформаційна війна

Тема ядерної війни у росіянців іде окремою інформаційною лінією. Прикметно, що іще у квітні минулого року московити запустили фейк про нібито «останню зброю України проти росії – вибух ЗАЕС». Його поширили за класичною технологією – з «альтернативного» ТГ-каналу передруками у ЗМІ соратників Януковича, а також медіапомийок з ОРДЛО, через іноземні медіа (болгарські «жовті» сайти) і традиційні коменти «обурених болгар» уся ця маячня потрапила в русо-пропагандо-ЗМІ, і навіть до навіженого білоруса азарьонка. Офіційне спростування від ЗАЕС нікого з цих пропагандонів не цікавило.

Зараз рашатерористи пішли далі: вони запустили фейк про «багато тон урану і плутонію, виявлених на станції». Зроблено це було через Твіттер іноземного журналіста, який посилався на доповідь глави МАГАТЕ. Жодних інших підтверджень цьому не було. Саме таким чином ця теза була легалізована та потрапила в русоЗМІ. А далі вже забуяла їхня нестримна фантазія…

Ця тема ідеально лягла в інші тези рашапропаганди щодо виготовлення Україною ядерної зброї. І ніхто вже не звертав уваги на те, що певна кількість урану і плутонію присутня у відпрацьованому ядерному паливі кожної АЕС, що виділяти ці елементи – надзвичайно дорога та неефективна технологія, якою ми не володіємо. Й отримати таким чином можна лише «брудну» бомбу, яка годиться хіба для терористів.

До слова, навіть контролюючи ЗАЕС упродовж п’яти місяців, жодних доказів щодо виготовлення тут Україною ядерної зброї рашисти так і не відшукали.

Зате вони спромоглися організувати спеціальне засідання в ООН, де рашистські представники усім розповідали, як вони рятують захоплену АЕС, а світові ядерною катастрофою погрожує Україна.

Лиса нєбєнзя спершу волала, що вона не розуміє сенсу пропозицій генсека ООН щодо створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС.

А потім ця потвора заявила, що проти, оскільки окупаційні війська нібито «захищають АЕС, зокрема, від терактів». А демілітаризація, мовляв, може зробити станцію вразливою, бо «ми не можемо виключати будь-яких провокацій, терористичних атак на станцію, яку ми повинні захистити», цинічно заявила нєбєнзя.

Пізніше кремлівські політологи розжували, що таким чином українці намагаються обманом вивести рашистські війська з АЕС, натомість ввівши туди натівських військових під приводом охорони об’єкту. Яка підступність…

На жаль, міжнародні організації укотре довели свою імпотентність – їх наразі вистачило лише на чергову «сильну стурбованість». У недопущенні місії МАГАТЕ на ЗАЕС рашисти традиційно звинувачували Україну, потім секретаріат ООН (там уже також обурились і заявили про росіянську брехню). А потім почали волати про небезпеку поїздки делегації Агентства через Київ та лінію фронту.

«Через лінію фронту – це величезний ризик з урахуванням того, що українські збройні сили – це неоднорідні збройні формування. Ці люди готові будуть здійснити будь-яку провокацію», - заявив представник міністерства сумної коняки іґорь вішнєвєцкій. Еге ж, ЗСУ та тероборонівці сплять і бачать, як будуть провокувати магатешників… Ну, хіба серед них буде традиційно повно московитів…

Рашисти-шантажисти

Окрім невеличкого переліку країн, які ще гидують будь-якими стосунками з москвою, більшість цивілізованого світу бачить у цій ситуації російську мавпу з ядерною гранатою. Ніхто не знає, що вона наступної миті втне, але усім зрозуміло, що думки, поради та дії усіх довкола мавпа мала в носі.

Там само мають рашисти і спільну заяву 42-ох країн світу (до неї приєдналися Антоніу Ґутерреш та головний дипломат ЄС), які закликали вивести російських військових із ЗАЕС.

Трохи дивує поведінка українського «Енергоатому», який чомусь досі не зняв зі себе відповідальність за захоплену станцію (єдине можливе пояснення – щоби персонал станції й надалі залишався українським). При цьому жодного  впливу на ситуацію НАЕК не має, тоді як загарбники можуть утнути на станції усе, що заманеться. Питання – хто ж за це відповідатиме?

А поки гостросюжетний серіал про захоплену дикунами атомну електростанцію триватиме, спокою не буде ні у кого. Бо рашисти наразі не збираються випускати з рук «фактор стримування», яким сподіваються принаймні змусити Захід суттєво зменшити будь-яку допомогу Україні. Або у разі контрнаступу ЗСУ – вплинути на його хід. Причому, аж до найгіршого: росіянці вже попередили, що станцію заміновано, і вони готові її підірвати.

Ну а українська сторона прораховує варіанти дій на випадок аварії: якщо йтиметься про 50-кілометрову зону відчуження, то потрібно буде евакуювати приблизно 200 тис. людей із Запорізької області, та ще майже стільки ж – зі сусідньої Дніпропетровської.

А оскільки жодних важелів впливу, як виявилось, на ситуацію ніхто не має, варто прислухатись до думки радника міністра енергетики Олександра Харченка, яку він висловив виданню НВ. Він, зокрема, звертає увагу, що нинішня ситуація на ЗАЕС незмінна вже близько п’яти тижнів – військова техніка стоїть на станції, регулярно щось «прилітає». Натомість росіяни нагнітають ситуацію, прагнучи створити додатковий тиск на міжнародне співтовариство та заморозити конфлікт. Україна нарешті почала активно діяти, формувати міжнародну коаліцію. Тож рашистів потрібно дотиснути, поставивши їм жорсткі умови: вони повинні або залишити ЗАЕС, вивести звідти військових, зробити там демілітаризовану зону, або втратити бізнес «Росатому», всі його можливості за межами росії «від слова зовсім».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: