Росіянці згадали 90-ті: на «день росії» їх відлучили від валюти

Економіка 13.06.2024 Коментарі 0

Американський Мінфін запровадив новий пакет санкцій проти московії. Символічно, що це відбулося, коли на болотах саме відзначали «день росії» - 12 червня. Схоже, що наслідки пакету для рашистів лише почалися, але вони вже відчутні.

Першими зреагували обмінники: курс стрибнув угору (повідомляли про ажіотажні +30-100%, але тоталітарна країна швидко «прикрутила» ситуацію). Наступного дня (13 червня) різко подешевшали акції найбільших росіянських команій (акції мосбіржі обвалилися на 15%, Ощадбанку – на 4% та ВТБ – на 4,7%).

мосбіржа заявила, що не проводитиме торгів доларом та євро, а центробанк рф пообіцяв встановлювати курс за даними банківської звітності та позабіржовими торгами.

У Санкт-Петербурзі до обмінників вишикувалися черги за доларом і євро. Деякі сайти фінустанов «лягли» через велике навантаження, а курс долара в обмінниках зріс від «досвяткових» 89 до 100 рублів.

У трьох московських офісах, які обдзвонювали журналісти, готівкової валюти не було, або залишалося лише декілька сотень доларів чи євро.

Російські брокери забороняють виведення доларів та євро з рахунків. Про таке обмеження повідомили «Фінам» (один із найбільших брокерів) та «БКС світ інвестицій». «Нам знадобиться деякий час, щоби розібратися в ситуації», - йдеться в повідомленні «Фінаму».

Це вже більше схоже на санкції

США оголосили про розширення санкційного переліку проти РФ, додавши до нього понад 30 фізичних осіб і понад 200 юридичних осіб. Санкції, зокрема, запровадили щодо Національного клірингового центру та московської біржі. Про це йшлося у заяві Мінфіну США.

«Казначейство США націлене на архітектуру російської фінансової системи, яка була переорієнтована на сприяння інвестиціям в оборонну промисловість і придбання товарів, необхідних для продовження агресії проти України.

Казначейство також націлене на більш ніж десяток транснаціональних мереж, які відмивають золото для російського виробника золота, підтримують російське виробництво безпілотних літальних апаратів (БПЛА) та закуповують чутливі та критичні товари, такі як матеріали для російської програми хімічної та біологічної зброї, обладнання для боротьби з БПЛА, верстати, промислове устаткування та мікроелектроніку», - наголосили американці. І додали, що займуться ще й доходами рф від скрапленого газу.

Як зазначив американський Мінфін, ліліпутін «здійснив низку заходів для подальшого залучення капіталу через Мосбіржу як від російських громадян, так і від іноземців з «дружніх» країн, розширивши їх можливості отримувати прибуток із військової машини кремля через інвестиції у суверенний борг РФ, російські корпорації та провідні оборонні підприємства».

У рамках одного з наймасштабніших за останній час розширень санкційного списку під обмеження потрапили понад 200 фінансових, промислових і оборонних організацій.

Окрім мосбіржі та клірингового центру під обмеження потрапили санкт-петербурзька біржа, Національний розрахунковий депозитарій і російська національна перестрахувальна компанія.

У «чорному списку» США також опинилися «Газпром інвест», АТ «СОГАЗ», АТ «РусГазДобича», ТОВ «Арктік СПГ 1» і ТОВ «Арктік СПГ 3», нафтовий термінал «Білокам'янка» (перевалює нафтопродукти «роснєфті» і «ЛУКОЙЛу») та кораблеремонтний завод ЧФ міноборони рф.

Окрім того, санкції торкнулися виробника друкованих плат «Резоніт», виробника супутників і дронів SR Space, виробника напівпровідників «Протон Імпульс», а також розробника і виробника БПЛА ТОВ «Безпілотні системи», АТ «Концерн Уралвагонзавод», Кіровського заводу, Кінгісеппського машинобудівного заводу і Волгоградського суднобудівного заводу.

Санкції поширюються і на п’ять російських банків – «Промсвязьбанк», «Внєшекономбанк», сбєрбанк росії, «ВТБ Банк» та їхні закордонні представництва, хай яку назву вони мають.

Також в рамках розширення санкцій США забороняють надання послуг у сфері програмного забезпечення та IT будь-якій особі на території росії.

У відповідь – погрози

Рашапропагандистська машина у відповідь звикло почала відпрацьовувати два напрямки: заспокоїти населення та погрожувати недругам.

Основні тези, які транслювали всередину країни – санкції очікувані, до них давно готувалися, налагодять інші механізми валютної торгівлі. Мовляв, це не перша спроба «заборонити долар в росії» (неважливо, що москва сама вимагала переводити зовнішню торгівлю, зокрема й енергоносіями, на рублі та іншу екзотику), і Байден ще у 2022 році заборонив поставки вічнозеленої готівки на московію – «у нього нічого не вийшло». І взагалі, американці самі собі суперечать: спершу всюди пхають свій готівковий долар (навіть у тіньову торгівлю), а тепер хочуть, аби десь не було доларової готівки…

Ще один «експерт» видав «одкровення», що рівень розвитку фінринку країни, виявляється, можна визначити за рівнем розвитку… позабіржових торгів! І тепер рф належить зробити цей ринок у себе найрозвинутішим у світі.

Зрозуміло, що для мешканців боліт у всьому винні американці, але отак перевертати усе з ніг на голову, пояснюючи санкції, уміють виключно московити.

Зовнішній напрямок контрпропаганди традиційно серед перших почав відпрацьовувати дімон мєдвєдєв. І з його істерики виглядає, що рашистам стало реально боляче. Дімон-алкогном назвав санкції США і «їх сраних союзничків» «оголошенням війни без правил» і традиційно закликав до помсти: щодня треба завдавати «максимальну шкоду» тим, хто запровадив обмеження – шкодити економіці, інституціям, правителям і добробуту їхніх громадян. Він погрожує війною у космосі і постачанням зброї «ворогам західного світу», пропонує влаштувати соціальні вибухи і накрити США хвилею фейкових новин.

Було б епічно, якби цей алконавт захлинувся у власній жовчі та ненависті до усього світу…

До речі, на росії вже певний час очікували чогось подібного. «Це буде як у 1995-1996 роках, до того як на ММВБ (колишня назва Московської біржі) стартували електронні валютні торги. Досить великий відкат назад», – попереджав наприкінці 2023 року про наслідки санкцій член правління московської біржі Ігор Марич.

А пересічні росіянці щойно у травні купили рекордну кількість валюти, нетто-покупки (купівлі мінус продажу) склали 178,9 млрд руб., повідомив банк росії. Подібний місячний обсяг таких угод (179 млрд) було зафіксовано у грудні 2023 року, і це був річний рекорд.

Думка експерта

 Колишній член Ради НБУ, фінансовий аналітик Віталій Шапран на своїй сторінці у FB звернув увагу на декілька цікавих особливостей.

 До санкцій проти ММВБ центральний банк рф виявився не готовим, як і раніше – до конфіскації ЗВР. З огляду на першу реакцію ринку висновки такі:

1) Росіяни люблять долари та євро більше за путіна та юань, це видно по обвалу фондових індексів та по відтоку банківських вкладів;

2) Подальший сценарій розвитку шоку від санкцій буде залежати виключно від дій центрального банку рф, в якого, по суті, не виявилось ніякого «плану Б»;

3) Залежність російської економіки від КНР зростає. Тепер основний акцент у курсоутворенні буде перенесений на ринок «юань-рубль», а це означає, що в своїй валютній політиці ЦБР буде залежати від рішень Пекіну по курсу юаня до долару США.

Ринок «юань-долар» досить специфічний і більш динамічний ніж прийнято вважати (див. перший коментар), до того ж він політизований, бо кожне послаблення юаню до долару США чи до євро, як правило, супроводжується звинуваченнями Пекіна у погіршені торгових умов з США та ЄС.

Не в захваті від цього спонтанного рішення ЦБР буде і Народний банк Китаю (НБК), який з радістю приймає вхідний потік ліквідності і досить бурхливо реагує на відтік капіталу з країни. Активний ринок національної валюти за межами КНР потребує від НБК певних зусиль, але зараз приносить мінімум зиску. В самому КНР діють досить жорсткі валютні обмеження. Наприклад, зараз з країни не можна вивозити більше 5000 доларів США та більше 6000 юанів, а не так давно там діяла і квота на щорічну купівлю не більше 50000 доларів США на одну особу. І тут на зарегульованому горизонті НБК з’являються росіяни, які вже планують «возити юані ешелонами туди-сюди через кордон», так ще і прив’язують рубль до юаня.

Поки НБК накачував готівковою емісією російський валютний ринок все було добре, але потім цей валютний апендикс за межами КНР потрібно буде обслуговувати, і саме він в майбутньому може стати основним фактором розбалансування грошового обігу в КНР. НБК, звісно, утримується від заяв з приводу дій росіян, але періодично нагадує, що юань повністю не є вільно-конвертованою валютою. Тож при серйозному дисбалансі в розрахунках з КНР росіян будуть очікувати ті самі проблеми, що вони переживали в Індії у 2023 році. А от дії (якщо такі будуть) самого НБК щодо сприяння розширення зони обігу юаня на території рф можуть двояко сприйматись в США та ЄС.

Втім, якщо НБК вирішить підтримати економічну експансію КНР в рф і юанізацію російської економіки, то в якийсь момент часу росіяни просто втратять валютний суверенітет і доля рубля буде вирішуватись на засіданнях КПК КНР. Ну а поки очевидно, що зросте залежність російського ринку від європейських банків, які все ще працюють в Ьосії, зростуть і ризики вторинних санкцій для партнерів російських компаній, та мінімум тиждень російський ринок буде перетравлювати шок від цих санкцій.

З цікавого, що залишилось непоміченим. Нарешті США ввели санкції проти РНПК (державної перестраховочної компанії) та СОГАЗ (найбільшого секторального страховика), до цих санкцій несподівано приєдналась Великобританія, яка додала до списку ИНГОССТРАХ, який як раз і забезпечує покриття ризиків при перевезенні російської нафти. Тому вслід за ударом по валютному ринку московії, очікуємо великих наслідків для російського енергетичного сектору.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: