Третя Конференція з відновлення України URC2024 дала старт проєктам на 16 млрд євро

Економіка 14.06.2024 Коментарі 0
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

11-12 червня цього року в Берліні пройшла Конференція з питань відновлення України URC2024. Російська агресія завдала величезних збитків Україні: повністю зруйновано окремі міста та села, пошкоджено критичну інфраструктуру, заміновано території, завдано непоправної шкоди культурній спадщині та довкіллю. рф повинна компенсувати заподіяну Україні шкоду. Сьогодні у відбудові Україні допомагають друзі та партнери. Адже не можна відкладати налагодження нормального життя тільки на повоєнний час.

Це вже була третя Конференція з питань відновлення України. Попередні дві відбулися в Лугано (Італія) та Лондоні. Цьогоріч у заході взяли участь 3 тисячі політиків, представників бізнесу, муніципалітетів, громадянського суспільства з 60 країн.

На URC2024 розглянули питання енергетики, людського капіталу, ментального здоров'я, культурної спадщини. Особливу увагу було акцентовано на залученні громадянського суспільства та ролі горизонтальних зв’язків між містами, громадами, муніципалітетами.

Крім того, метою конференції було створення міжнародних альянсів з економічної та соціальної допомоги Україні.

Конференцію відкрили канцлер ФРН  Олаф Шольц та президент України Володимир Зеленський. На дводенному заході, серед іншого, обговорювали підтримку малих і середніх підприємств в Україні та пошук необхідних фахівців. 

Уряд Німеччини має намір надати довгострокову перспективу щодо відновлення України та стимулювати інвестиції.

Окрім того, йшлося і про питання надзвичайної допомоги на тлі безперервних атак РФ.

Конференція об'єднала уряди (десять з яких були представлені на рівні прем'єр-міністрів), компанії та організації для допомоги Україні.

В умовах російського повітряного терору термінові рішення для української енергетики є основним пріоритетом.

За оцінкою Світового банку, збитки Україні, завдані військовою агресією РФ, уже становлять щонайменше 486 млрд доларів.

Учасники берлінської Конференції з відновлення України / Nadja Wohlleben/REUTER

Попри складну ситуацію Україна є цікавою для бізнесу, вважає німецька міністерка відновлення Свенья Шульце. На значній території країни виробництвом можна займатися і тепер. Також Україна є цікавим ринком для багатьох компаній.  Водночас Українська держава є кандидатом на членство в ЄС, а це довгостроковий аргумент для компаній. Аби допомогти Києву залучити інвестиції, уряд ФРН реалізує низку ініціатив з відновлення і підтримує реформи, оскільки приватний сектор потребує позитивного інвестиційного клімату та правової визначеності, тому ФРН підтримує проведення відповідних реформ в Україні.

Станом на початок 2022 році в Україні працювало близько 2000 компаній з німецьким капіталом. Після російського вторгнення серед них практично не було таких, які повністю припинили свою діяльність.  Німецький бізнес залишається в Україні, адже знає, що це того варте.

У квітні цього року німецький уряд схвалив програму заходів, спрямованих на залучення приватних інвестицій, а також коштів філантропів і різних фондів на відновлення господарства України.

Крім того, уряд ФРН запустив  ініціативу «Платформа відбудови України» для неурядових організацій на території Німеччини, які хотіли б взяти участь у відбудові України. За допомогою Платформи внесок Німеччини у відбудову України посилюється завдяки обміну знаннями, використанню синергії та об'єднанню зусиль.

Від початку вторгнення рф уряд Німеччини виділив близько 32 мільярдів євро на потреби України у вигляді цивільної підтримки, прямих виплат чи зброї. З них близько 1,3 мільярда євро були спрямовані на відбудову територіальних громад, економічний розвиток та забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.

На зустріч у Берліні основна увага була приділена мобілізації приватного сектору для відбудови України. Розглядалися "чотири виміри відбудови". Окрім відновлення української економіки загалом та підготовки кваліфікованої робочої сили, увага також була приділена процесу вступу до ЄС, а також підтримці міст і муніципалітетів в Україні. 

Цікаво, що приватні німецькі компанії можуть мати державні гарантії під час інвестицій в Україну, принаймні у ті частини країни, які менше страждають від атак Росії. Йдеться про програму "Інвестиційні гарантії" федерального міністерства економіки, яка працює за принципом страхового поліса. Це означає, що у випадку, якщо російська бомба впаде на новозбудований завод і зруйнує його, Німеччина покриватиме збитки за більшу частину знищених інвестицій.

"Україна – велика країна, яка має дуже освічене населення. І навіть попри наслідки війни, в Україні прогнозується ріст економіки. Нині в першу чергу інвестиції в будівельні галузі пожвавлять економіку. Втім, аграрний сектор України є глобальним гравцем на світовому ринку. Експорт сільськогосподарської продукції України досяг довоєнного рівня і це надзвичайне досягнення. Також це вкрай важливо для продовольчої безпеки у всьому світі", - заявив федеральний канцлер Олаф Шольц.

"Україна має також великий потенціал у галузі відновлювальних джерел енергії та водню, в галузі цифрової трансформації, IT, озброєння, охорони здоров’я та фармацевтики. Саме тому наша конференція фокусується на цих сферах. Коли ми говоримо про відновлення України, то ми обговорюємо відновлення майбутнього члена ЄС» - підсумував канцлер Німеччини. 

Щодо конкретних результатів, то Конференція з відновлення України в Берліні URC2024 дала старт проєктам на загальну суму понад EUR16 млрд. Про це повідомив повідомив державний секретар МЗС ФРН Томас Баггер.

Перший віцепрем'єр – міністр економіки України Юлія Свириденко, яка очолювала урядову делегацію на URC2024, підтвердила агентству "Інтерфакс-Україна" таку попередню оцінку.

На пресконференції за підсумками URC вона зазначила, що було підписано понад 110 угод у сфері бізнесу, а також створено Консультативну раду з питань бізнесу, щоб сприяти залученню приватного сектору до відновлення та відбудови України.

"Україна підписала кілька угод, спрямованих на просування відновлюваних джерел енергії, на постачання газотурбінних і газопоршневих установок. Тому я думаю, що це одна з найважливіших речей, що ця конференція дає результати в галузі енергетики", - зазначила перший віцепрем'єр.

Серед інших успіхів вона назвала формування "Альянсу навичок для України" на EUR700 млн в умовах структурного безробіття та 6,5 млн українців за кордоном.

"Однією з найпопулярніших тем, які обговорювалися протягом цих двох днів, було страхування воєнних ризиків. Я чудово пам'ятаю, як насправді розвивалася ця дискусія протягом останніх двох років. Але зараз ми маємо дуже конкретні результати й результати співпраці з DFC. Понад 15 кредитно-експортних агентств по всьому світу надають страхування воєнних ризиків і кредитне фінансування для компаній", - заявила також Свириденко.

Фото – Володимир Зеленський та Олаф Шольц на Конференції з відновлення України/Annegret Hilse/Reuters/AP/picture alliance

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: