Росія монополізує пам’ять про Другу світову війну

ОКРЕМА ДУМКА 24.05.2019 Коментарі 0

Матеріали опубліковані ІА «Західний інформаційний фронт» у розслідуванні «Польща: радянські пам’ятники та російські шпигуни» свідчать, що посольство Російської Федерації у Польщі фінансує реставрацію цвинтарів на яких поховані радянські військові. Згідно оцінок незалежних експертів, кошти, що виділяються на відновлення радянських могил можуть мати подвійне призначення.

Нагадаємо, що у грудні 2018 року в польському селі Ґоринь Благодійний фонд «Кронштадтский Морской собор во имя святителя Николая Чудотворца» спільно з польським товариством «Kursk» відкрили відновлений меморіал. Кошти, на проведення заходів, походять з гранту, який був отриманий в президентському фонді на проект «Безсмертні імена». Реалізація цієї шляхетної цілі, на думку фонду, потребувала понад 62 тисяч євро (4 723 188,84 рублей). Проте за отриманою інформацією вартість відновлення самого пам’ятника становила лише 5800 євро, решта коштів була спрямована на висвітлення самої події.

Журналісти ІА «Західного інформаційного фронту» звернулися до польських та українських експертів з проханням прокоментувати дії російських дипломатів.

          Євген Магда

«Російські аналітики дуже детально слідкують за Польщею. Росіяни краще розуміють польську специфіку, ніж представники української політичної еліти. Вони прорахували, що для поляків питання вшанування померлих є дуже чутливим. Відповідно ця тема може тривати роками і десятиліттями. У таких спосіб можна утримувати або збільшувати російських вплив в різних країнах Центральної та Східної Європи. Польща є таким собі полігоном для російських гібридних технологій, наступним місцем де може виникнути подібна ситуація – це Болгарія – країна з високою чутливістю до російського впливу і росіяни досить активно будуть її використовувати. Справжня мета росіян, не зламати через коліно суспільство, а сформовати критичну масу через, яку можна діяти в тій або іншій країні», - пояснив директор Інститут світової політики Євгеній Магда

Український експерт зазначив, що православна церква Польщі відіграє важливу складову при перепоховані решток військових. Та допустив, що таким чином, може формуватися і вплив на Православну Церкву Польщі, яка є дуже критичною до новоствореної Православної Церкви України.

Польський політолог Казімеж Вуйчіцький наголосив, що цвинтарі та пам’ятники (а дуже часто – це виключно пам’ятники) завжди використовувались російською стороною для пропаганди, а сьогодні ми маємо справу з черговим загостренням.

«На радянських цвинтарях поховані вояки, різних національностей та віросповідань, там лежать: і білоруси, і українці, і євреї, і мусульмани. Всі вони на своїх могилах мають червону зірку.

        Казімеж Вуйчіцький

На жаль, право пам’ятати та вшановувати загиблих в тій страшній війні було узурповане Російською Федерацією. Варто нагадати, що радянські воїни не завжди гинули від куль ворога, часто це була смерть через злочинний наказ Сталіна або його генералів. Сучасна Росія немає права монополізувати пам'ять про радянських військових, вона маніпулює пам’яттю про жертовність радянських військових, так само, як Сталін», - зазначив Вуйчіцький.

Польський експерт підкреслив, що Україна має писати власну історію Другої Світової війни (де буде місце не тільки для ветеранів, але і для сторінок, що описують визвольні змагання), а українське посольство в Польщі має право опікуватися радянськими цвинтарями в Польщі. 

Розмовляв Євгеній Білоножко

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: