Російську економіку зробили неринковою: які наслідки

Економіка 11.11.2022 Коментарі 0

Відтепер росії, окрім санкцій, загрожуватимуть ще й різноманітні антидемпінгові розслідування та додаткові мита. Це пов’язано з тим, що міністерство торгівлі США відкликало у рф статус країни із ринковою економікою. Про це повідомляє Reuters  із посиланням на заяву відомства.

Позбавити ринкового статусу вирішили через «широке» втручання держави в росіянську економіку.

«Це рішення дає Сполученим Штатам можливість застосувати всю силу антидемпінгового законодавства США для усунення ринкових спотворень, викликаних посиленням втручання російського уряду в їх економіку», - йдеться у  повідомленні американського міністерства. Тепер росія розглядатиметься американськими фінансовими інституціями як країна з неринковою моделлю економіки.

Щоб отримати у США статус країни з ринковою економікою, держава повинна відповідати певним критеріям, прописаним в американському законі про тарифи, прийнятому в 1930 році.

Штати визнали росію країною з ринковою економікою у 2002 році. На країни з таким статусом не поширюється низка американських зовнішньоторговельних обмежень. Наприклад, щодо них складніше запровадити антидемпінгові мита. Крім того, статус держави з ринковою економікою відіграв визначальну роль при вступі рф до Світової організації торгівлі (СОТ) у 2012 році.

У 2021 році міністерство торгівлі США вперше за майже 20 років розглядало можливість позбавити росію статусу країни з ринковою економікою, проте тоді цей статус був підтверджений. І ось через рік це таки сталося.

- Це продовження дій щодо тиску за всіма можливими напрямами на РФ. Тиск у галузі економіки ми знаємо, чисельні санкції і так далі. <...> Це один із кроків упродовж ось цієї насправді деструктивної лінії, яка аж ніяк не сприяє стабілізації на світових економічних ринках, - заявили у коментарі рашаЗМІ вуса пєскова, які виконують функцію речника бункерного діда.

Вуса відверто образились, але не могли не додати трохи капостей – мовляв, при цьому в Європі зростає розуміння, буцім санкції «не змогли дестабілізувати російську економіку, але вносять турбулентність до європейської». А США хоч і стійкіші до економічних потрясінь, але американці теж «страждають від інфляції та хаосу в енергетичному секторі». Проте оці росіянські закиди вже давно нікого не цікавлять.

До слова, після введення російських військ в Україну рф позбавили низки раніше наданих їй міжнародних статусів, зокрема у квітні росія припинила бути спостерігачем в Організації американських держав.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: