Російського пропагандиста у Латвії кинули за ґрати

НОВИНИ 06.01.2023 Коментарі 0

Для путінського пропагандиста, шеф-редактора російського медіа Sputnik-Литва, марата касема (мarats кasems) латвійський суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання у Центральній в’язниці Риги.

Громадянинові Латвії, який працював на кремлівську пропаганду, інкримінують порушення економічних санкцій Європейського Союзу проти російської федерації (співпрацю зі забороненим у ЄС пропагандистським RT, яке очолює марґаріта сімоньян) і шпигунство.

Від часу затримання касема до судового рішення минуло дві доби – пропагандиста арештувала 3 січня цього року Служба державної безпеки (СДБ) Латвії.

У четвер, 5 січня, відбулося засідання суду, під час якого представник латвійської Феміди відмовив адвокатці затриманого Іммі Янсоне у відпущенні його під заставу й обрав тримання під вартою. Він матиме право оскаржити це рішення у вищій судовій інстанції – Ризькому окружному суді, протягом 10 днів.

Як повідомляє Kompromat.lv, напередодні засідання суду на сторінці марата касема у FB залишив допис пропутінський активіст юрій алексєєв. Останнього 2021 року Ризький суд визнав винуватим у розпалюванні етнічної ворожнечі, зберіганні дитячої порнографії та боєприпасів.

Також Kompromat.lv стверджує, що касем відсвяткував Новий рік у Латвії, куди прибув напередодні Нового року.

Касем обійняв посаду у пропагандистській агенції «Росія сьогодні» 2019 року, очоливши двомовний сайт Suputnic Литва.

За успіхи у поширенні кремлівських наративів у 2021 році касема нагородили подякою від імені міністра закордонних справ російської федерації сєрґєя лаврова. Почесну грамоту йому вручав генеральний директор агенції «Россия сегодня» дмітрій кісєльов.

У червні минулого року касем брав участь в економічному форумі в Санкт-Петербурзі. Там він фотографувався із кремлівським рупором машей захаровою та активним пропагандистом міхаілом шахназаровим. Останній напередодні Нового року виступав перед пораненими російськими окупантами у філії госпіталю імені Бурденка.

Як зазначає Kompromat.lv, у Латвії передбачено кримінальну відповідальність за прославлення та виправдання злочинів проти миру та людяності, скоєних російськими військами в Україні, але Служба держбезпеки (Valsts drošības dienests) на момент цієї публікації не відреагувала на візит російського пропагандиста касема.

Речниця російського мзс маша захарова на арешт пропагандиста відреагувала у своєму ТГ-каналі бідканням, що йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

«Те, що сталося, неможливо кваліфікувати інакше як нелюдський і підлий терор латвійського режиму проти будь-якого інакомислення, готовність відкинути всі правові рамки і принципи цивілізованої держави, щоби розправитися з неугодними. Рига вкотре продемонструвала, що для неї такі цінності демократичного суспільства, як плюралізм ЗМІ і права журналістів, є не більш ніж порожнім звуком. Разом із тим меж латвійським каральним практикам не видно», - фантазує у гнівній тираді речниця лаврова.

Захарова також вимагає від усіх профільних міжнародних структур, що «проігнорували неодноразово озвучені самим касемом побоювання за свою безпеку у зв'язку з професійною діяльністю, виправдати, нарешті, своє існування і рішуче втрутитися припинити чинені Ригою безчинства».

Окрім того, від ЮНЕСКО, «яка має відповідний мандат», захарова вимагає «упритул зайнятися проблемами переслідування преси, обмеження свободи слова та доступу до інформації у Прибалтиці».

Від путіна, який зачистив інформаційне поле в рф від вільної журналістики, захарова, природньо, нічого не вимагає.

До слова, під текстом її вимог до ЮНЕСКО у своїх коментарях багато читачів обурюються слабкістю російської влади, вимагають провести «спецоперацію» щодо країн Балтії та «денацифікувати» їх.

Із російських боліт завив і голова союзу «журналістів» росії (сжр) владімір соловйов. Один із головних рашистських пропагандонів від імені сжр називає затримання касема одним із найсерйозніших порушень і надішле інформацію про те, що відбувається, у всі міжнародні правозахисні журналістські організації».

Путінському геббельсу не сподобалося «кричуще порушення всіх принципів свободи слова, свободи інформації, які декларуються в координаційних документах прибалтійських республік».

Схоже, у світі з кожним днем усе більше усвідомлюють небезпеку російської пропаганди та від заборон її медіа переходять до рішучих дій – арештів інформаційних посібників кремлівського режиму.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: