«Російський імперіалізм зламає свої зуби в Україні», - Анджей Дуда

ПЕРЕКЛАДИ 09.06.2022 Коментарі 0

Великий друг України - президент Польщі Анджей Дуда, запланував турне країнами Європейського Союзу. Мета – переконати деяких європейських лідерів надати офіційному Києву статус кандидата на вступ у ЄС. Зустріч членів Європейської Ради, під час якої вирішуватимуть це питання, запланована на 23-24 червня. У середу, 8 червня, Європарламент підтримав резолюцію із закликом надати Україні такий статус. Зі 766-ти депутатів «за» проголосували 438, 65 – «проти», 94 – «утрималися».

Як відомо, у низці країн панують сумніви щодо доцільності такого кроку. Серед них Італія, Франція, Німеччина, Угорщина. З останньою, до слова, Польща навіть розсварилася через проросійську позицію уряду Орбана.  

Глава Польщі має відвідати Італію і Португалію. А опісля взяти участь у саміті «бухарестської дев’ятки». Останню складають країни – члени НАТО: Литва, Латвія, Естонія, Польща, Словаччина, Чехія, Угорщина, Румунія, Болгарія. Серед дипломатичних зусиль Анджея Дуди і питання експорту українського збіжжя.   

Першим агітаційним кроком Анджея Дуди стало ексклюзивне та розлоге інтерв’ю німецькому виданню BILD, яке він дав у Варшаві. ЗІФ пропонує найцікавіші шматки розмови.

Про загрозу Польщі з боку росії

2008 року, коли Росія напала на Грузію, президент Польщі сказав слова, які на той час звучали загрозливо, а сьогодні мають сумну історію. Він сказав: російський імперіалізм знову відродився. Ми бачимо обличчя Росії, яке не бачили десятиліттями, але яке ми знаємо. Це обличчя імперіалістичної держави, яка хоче позбавити інших свободи. І це потрібно зупинити будь-якою ціною. Це обов’язок Європи і світу. Тому що сьогодні – Грузія, завтра, можливо, Україна, післязавтра країни Балтії, а потім моя країна Польща. Це було в серпні 2008 року, і ми завжди сприймали ці слова дуже серйозно.

…Ми повинні зробити все, щоби зупинити імперіалістичну Росію. Ми повинні всіляко допомагати українцям. Ми дуже сподіваємося, що російський імперіалізм зламає свої зуби в Україні… Захист України – вільної, суверенної держави, де народ приймає власні рішення, має для нас принципове значення.

Про Німеччину, яка на тлі Польщі програє щодо зусиль допомагати Україні

Вибачте, можливо, деякі люди в Німеччині відчують себе ображеними. Їм байдуже, що відбувається з Україною, що відбувається з Польщею. Вони кажуть: ми хочемо робити бізнес, заробляти гроші… продавати свою продукцію, купувати дешевий газ та імпортувати нафту. Можливо, зорієнтовані на німецьку економіку не вірять, що російська армія змогла би знову відсвяткувати велику перемогу в Берліні й окупувати частину Німеччини. Ми в Польщі знаємо, що це можливо… Тому ми закликаємо світ і Європу, щоби з Росією не вести бізнес, як було зазвичай.

Україна потребує важкого озброєння, танків… Ми (Польща, - ЗІФ) відправили танки, понад 240 танків, які Україна може обслуговувати. Ми надіслали майже 100 одиниць бронетехніки і зброї. Гармати, боєприпаси, ракети. Загалом ми надіслали зброю на 2 мільярди доларів. Це величезні витрати, але ми розуміємо потребу. Звертаємося до всіх: якщо хтось має можливість відправити, наприклад, артилерію. Ця зброя потрібна, щоби зупинити російське вторгнення.

Про погрози москви ядерними бомбами  

Якщо ми боїмося російської ядерної зброї, ми повинні всі відразу здатися. Бо коли президент Путін виходить і каже: «Ми зараз скинемо атомні бомби на українську столицю, якщо ви не розширите сферу впливу Росії до Атлантики». Невже ми всі повинні лякатися і виконувати директиви Путіна і впроваджувати його політику по всій Європі, бо боїмося його ядерної зброї?

Я вважаю, що як тільки хтось піддасться російському шантажу, це призведе до катастрофи. Не варто боятися погроз із боку Росії, адже вони намагатимуться всіма способами нам загрожувати. Я знаю, як вони працюють. Якщо ви трішки відчините двері, ви просовуєте ногу у щілину і розширюєте її все більше. Це те, що я намагаюся пояснити європейським і зарубіжним лідерам.

Про переляканих Шольца, Макрона та путіна і Гітлера

Я вражений усіма тими перемовинами, що зараз ведуть із Путіним. Канцлер Шольц, президент Еммануель Макрон. Ці розмови марні. Що вони роблять? Вони лише легітимізують особу, відповідальну за злочини російської армії в Україні. Він (Путін, - ЗІФ) відповідає за це. Він прийняв рішення направити туди війська. Йому підпорядковуються командири. Володимир Путін. Хтось так розмовляв з Адольфом Гітлером під час Другої світової війни? Хтось сказав, що Адольфу Гітлеру потрібно зберегти обличчя? Що ми повинні діяти так, щоби це не було принизливим для Адольфа Гітлера? Я не чув таких голосів.

Про терміни вступу України в ЄС

Це політичне рішення, яке має величезне психологічне значення для захисників України. Так, ви є членом нашої великої європейської спільноти. Так, ми відкриті для вас. Ви станете частиною ЄС. Ми віримо, що ви можете це зробити. Ви можете не тільки захищатися, а й керувати всіма процесами реформ. У розбудові економіки. Ми все одно маємо допомагати будувати Україну. Не важливо, має Україна статус кандидата чи ні. У будь-якому разі ми повинні виймати гроші з кишень і підтримувати відбудову України. Це зрозуміло всім. Тоді ми повинні надати Україні статус кандидата. Це буде додатковим стимулом для її населення.

Про політику Ангели Меркель щодо росії

Пані канцлер Меркель більше не є канцлеркою. Судити про її дії - справа істориків. Тож я не судитиму її. Я просив багато років, за свої сім років президентства у Польщі, знову і знову просив зупинити будівництво «Північного потоку-2» – безуспішно. Я описав їй позицію нашої частини Європи – ще з колишнім президентом Словаччини паном Кіскою – ми звернулися із проханням припинити інвестиції. Ми намагалися сказати їй, що це імперська російська стратегія, а зброєю був газ. Ішлося про панування в Європі. Те, що відбулося будівництво «Північного потоку-2», стало великим політичним розчаруванням.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: