Російські пропагандисти «спалилися» на затриманому СБУ блогерові з ЄС

РОЗСЛІДУВАННЯ 11.11.2022 Коментарі 0

У росії пропагандистські медіа відреагували на інформацію Служби безпеки України про затриманого блогера-іноземця, який працював на пропагандистське russia today (RT).

Там, традиційно, заперечили факт співпраці зі затриманим. Але поверхневий аналіз реакції російських ЗМІ свідчать про інше. Так, РИА «новости» отримало коментар від керівництва RT, в якому йдеться, що «повідомлення не відповідають дійсності». Проте сказали, що попередньо СБУ затримала блогера на псевдо Даніель Бауер (Daniel Bauer).

Створений цього року англомовний ресурс The Storiest, попсове наповнення якого здебільшого стосується новин зі світу моди, спорту, кіно та кухні, також з якогось дива подав інформацію про затримання в Україні блогера-іноземця і спростував його причетність до RT.

У вихідних даних The Storiest вказано, що це «редакційний веб-сайт, який щохвилини надає вам свіжі історії з усього світу: від комерції та розваг до поп-культури та їжі, ми охоплюємо все, що цікавить нашу аудиторію, переважно покоління Z».

Побіжний огляд цього сайту для «покоління Z» наштовхує на думку, що його створила російська пропмашина для поширення кремлівських наративів на англомовну авдиторію. На сайті можна натрапити на тексти із проросійським ухилом і посиланням на сумнівні джерела у так званих лнр-днр чи російські медіа.

До слова, його розробником є не менш підозріла онлайн-маркетингова аґенція Lyn Media Group. У її вихідних даних зазначено адресу в австралійському Мельбурні з номером багатоканального телефону +1 (888) 123-5678, який фігурує й на інших сайтах. Як не дивно, але «австралійська аґенція» створена також цього року. Таку ж назву має американська компанія з веб-дизайну та технологій, але вона на ринку понад два десятиліття.

У четвер, 10 листопада, СБУ повідомила на своєму сайті, про затримання одразу чотирьох осіб, які працювали на російську пропаганду в Чернігівській та Дніпропетровській областях. Один із них – іноземний блогер, який працював на російський телеканал «russia today» і поширював кремлівську пропаганду в Євросоюзі.

Майданчиками для цього слугували YouTube і телеграм-канали зі загальною аудиторією понад півмільйона підписників, - повідомляла СБУ, не називаючи ні прізвища, ні псевдо блогера.

«У своїх дописах і відеосюжетах він підтримував збройну агресію рф і виправдовував військові злочини окупантів проти цивільного населення і критичної інфраструктури українських міст. Також розповсюджував дезінформацію з фронту та закликав країни ЄС обмежити допомогу нашій державі», - сказано в повідомленні.

За даними слідства, мешканець однієї з європейських країн прибув в Україну й оселився на Чернігівщині. Після початку повномасштабного вторгнення розпочав виконувати «редакційні завдання» від RT зі збору матеріалів для підготовки та випуску замовних сюжетів про війну в Україні.

Готувати фейкові новини для іноземних інтернет-користувачів йому допомагала його співмешканка.

Парочці повідомили про підозру за ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників, вчинені групою осіб) Кримінального кодексу України.

Інших двох ворожих пропагандистів викрили на Дніпропетровщині. Одна з них – мешканка Покрова, яка поширювала через соцмережі заклики на підтримку окупантів взамін на отримання російського паспорта.

Інший проросійський агітатор – мешканець Новомосковська, який виступав за захоплення влади та упосліджував українську.

Нагадаємо, наприкінці вересня корпорація Meta повідомила про викриття найбільшої з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну мережі поширення дезінформації у Facebook та Instagram. Пропагандисти «маскували» свої повідомлення під сайти відомих західних видань з метою посіяти розбрат серед європейців у ставленні щодо України.

За даними компанії, мережа налічувала 1 633 акаунти, 703 сторінки й одну групу у Facebook та 29 акаунтів в Instagram. На просування мережі витрачено приблизно 105 тисяч доларів США. Вона охопила із 4 тисячі акаунтів у Facebook і 1,5 тисячі – в Instagram. Акаунти були німецькою, англійською, французькою, італійською, іспанською, російською та українською мовами.

Цільове спрямування мережі насамперед фокусувалося на Німеччині, Франції, Італії, Україні та Великобританії. Розпочала роботу у травні цього року та охоплювала понад 60 сайтів, які ретельно видавали себе за реальні західні ЗМІ на кшталт Spiegel, The Guardian, Bild і ANSA.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: