Російські мільярдери вивели з європейських банків величезні суми

Економіка 14.09.2023 Коментарі 0

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну російські мільярдери, які опинилися під західними санкціями, вивели з Європи понад 50 мільярдів доларів США.

Про це повідомляє ТГ-канал ВВС із посиланням на статтю у виданні Bloomberg. Кошти російські грошові мішки перевели в росію і дружні до неї країни - наприклад Казахстан та Об’єднані Арабські Емірати.

Загальна сума виведених активів сягнула 50 млрд, коли акціонери United Medical Group та MD Medical Group Investments у серпні ухвалили рішення перенести реєстрацію компаній з Кіпру до Росії.

Bloomberg також пише, що на найбагатших росіян тиснуть не лише західні санкції, а й із кремля. Режим путіна створює умови для повернення активів до росії – наприклад, скасувавши угоду про подвійне оподаткування. Це робить невигідним залишатися зареєстрованим у країнах Європи. Росія ускладнює компаніям виплату дивідендів або продаж активів особам, які зареєстровані у таких юрисдикціях.

У серпні путін доручив уряду створити механізм, що дозволять росії відновити контроль над російськими компаніями, яких контролюють іноземні структури і був втрачений внаслідок санкцій.

Для заманювання магнатів додому кремль використовував так звані внутрішні «офшорні» зони з низьким рівнем податків. Вони працюють із 2018 року.

Проте не лише мільярдери переміщують свої активи. 2023 року в російські «офшори» перейшло 115 компаній, а загалом їх було 254.

Попри це, низка найбільших російських сировинних і технологічних компаній усе ще зареєстровані у Європі. Виробник добрив EuroChem Group AG, заснований мільярдером Андрєєм Мельнічєнком, залишається у Швейцарії. А от агрофірма Ros Agro PLC перенесла свій лістинг до Казахстану і працює над тим, щоби перейти з Кіпру.

Мільярдери, зазначає Bloomberg,які не потрапили під санкції, також шукають нові домівки для своїх європейських холдингів. Вони віддають перевагу юрисдикціям, які кремль вважає дружніми. Сталевий магнат Владімір Лісін та транспортний холдинг Globaltrans Investment Plc переїхали в Абу-Дабі із Кіпру. А другий за величиною російський видобувач золота Polymetal International Plc перереєструвався в Казахстані минулого місяця. Компанія не перебуває під санкціями, але її російський підрозділ цього року потрапив до американського списку.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: