Російська злочинна діяльність у середовищі УПЦ (мп) під час війни – від зброї до порнографії

НОВИНИ 04.10.2023 Коментарі 0

Від початку повномасштабної війни Служба безпеки України викрила понад 60 кліриків УПЦ (московського патріархату), які працювали на російську федерацію, продавали зброю і дитячу порнографію.

«Служба безпеки веде системну боротьбу з підривною діяльністю російських спецслужб та криміналітету в релігійному середовищі України. З початку повномасштабної агресії рф за матеріалами СБУ розпочато 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (мп), з яких 14 – митрополити церкви.

Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору.

Крім того, правоохоронці розслідують 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, а також продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії.

У результаті оперативних та слідчих дій 26 фігурантам-представникам УПЦ (мп) повідомлено про підозру, а ще 19 зловмисників уже отримали судові вироки", - йдеться у повідомленні української пресслужби. 

Показово, що вох засуджених кліриків-колаборантів удалося обміняти на українських воїнів, які перебували в полоні у рашистів.

Мова про настоятеля Свято-Тихвинського храму Сєвєродонецької єпархії УПЦ (мп), який у квітні 2022 року «здавав» російським окупантам учасників руху опору на території громади. За «наводкою» колаборанта в рясі загарбники викрадали потерпілих та ув’язнювали їх у застінках російських катівень.

Завдяки доказовій базі СБУ суд призначив йому 12 років тюрми. У подальшому його, разом із полоненими російськими військовими, вдалося обміняти на 63 українських захисників.

До рук СБУ потрапив і клірик Горлівської єпархії УПЦ (мп) – після захоплення Лимана організував збори мешканців громади для «обрання» керівництва місцевої окупаційної адміністрації.

Суд призначив йому 7 років позбавлення волі, а потім його обміняли на українських захисників, які потрапили в полон рашистів.

5 років в'язниці отримав в керуючий Тульчинської єпархії УПЦ (мп) на Вінниччині. «Батюшка»   пропагував збройну агресію рф серед прихожан і виправдовував тимчасову окупацію частини території України.

Окрім того, з ініціативи СБУ 19 представників УПЦ (мп) припинили громадянство України. Усі вони мали російські паспорти та поширювали прокремлівські наративи про війну в Україні. Серед них – митрополити з Київської, Дніпропетровської та Одеської областей, а також з тимчасово окупованого Криму.

Іще приблизно 177 клірикам рпц, у тому числі колишньому митрополиту Роменському та Буринському УПЦ (МП) у Сумській області, заборонили в'їжджати в Україну..

«Служба безпеки вкотре наголошує, що у своїй діяльності діє виключно в межах Конституції України та діючого законодавства, а також з повагою ставиться до прав кожного громадянина на свободу вибору віросповідання і світогляду. Але жоден ворожий поплічник та кримінальний елемент не зможе за рясою сховатися від правосуддя за злочини проти України», - наголосили у відомстві.

На колажі від СБУ – високопоставлений клірик московського патріархату, екскерівник Кіровоградської єпархії митрополит Іосаф, якому перешому винесли судовий вирок. 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: