Російська пропаганда створила черговий фейк про українських біженців у Польщі

НОВИНИ 28.12.2022 Коментарі 0

Відео з жінкою похилого віку, яка скаржиться польській владі на пограбування з боку українських біженців, поширюють в Інтернет-мережі. Причому є декілька варіантів цієї історії. За однією з них діти цієї жінки вмовили 73-річну мешканку Польщі прихистити у своїй домівці українську родину. В іншому варіанті до літньої пані з таким проханням звернулася місцева влада. Закінчується вона тим, що нібито українці пограбували жінку, розгромили її помешкання, заборгували оплату за житло і втекли. Відтак потерпіла оббиває владні пороги з вимогою відшкодувати збитки.

Про черговий свіжий фейк від російської пропаганди повідомляє ресурс «Детектор Медіа». Дане відео не має жодного стосунку до України – це з’ясували фактчекери StopFake. За їхніми даними, вперше це відео з’явилося в мережі ще 2018 року. Літня жінка на відео скаржилася, що їй не надали обіцяних послуг зі заміни обладнання на інтернет і телебачення. Найімовірніше, відео зняли в офісі обслуговування клієнтів компанії «Vectra», що надає в Польщі телекомунікаційні послуги.

«За допомогою інструменту InVID вдалося з’ясувати, що вперше це відео з’явилося в мережі 24 квітня 2018 року. Також на YouTube вдалося знайти повну версію цього відео тривалістю 2 хвилини 40 секунд під назвою «Babcia w salonie vectry ! NOWY HIT INTERNETU 2018» («Бабця в салоні «Вектра»! НОВИЙ ХІТ ІНТЕРНЕТУ-2018»). 23-секундний відеоролик, що поширюється в мережі, відповідає фрагменту відео 0:25 – 0:46», - йдеться на сайті StopFake.

За даними «Детектор Медіа», вигадані звинувачення українських біженців у різноманітних злочинах є системним продуктом російської пропаганди. Наприклад, ніби через наплив українців у Польщі побільшало носіїв ВІЛ-інфекції, або ж український біженець намалював свастику в торговому центрі у Великій Британії, чи українські біженці у Німеччині спричинили нестачу вчителів. Таким чином путінський режим через пропагандистські майданчики дискредитує українців і прагне переконати світ у тому, що українським біженцям не потрібно допомагати.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: