Російська пропаганда націлилася на Бахмут

ОКРЕМА ДУМКА 06.03.2023 Коментарі 0

Найближчим часом російська пропаганда значно посилить поширення фейків і маніпуляцій, пов'язаних зі ситуацією в районі Бахмута.

Протягом найближчих днів рос-проп ретранслюватиме у свій та інтегруватиме в український і західний інформаційний простір фейки:

1. У районі Бахмута Збройні Сили України зазнають катастрофічних втрат, унаслідок чого воювати доводиться навіть пораненим, у підрозділах одні старі, а західною технікою, яку передають країни партнери, ніхто користуватися не зможе, бо всіх убили... Тобто, гіпертрофований акцент на втратах.

2. Бахмут оточений підрозділами російський окупаційних військ. Згідно з цим наративом, щодня з'являтимуться повідомлення про повне оточення Бахмута і все частіше вживатимуть маргінальний термін «котел». Разом із тим наратив про «котел» практично завжди синергуватиме з наративом про втрати.

3. ЗСУ поспіхом і хаотично залишають Бахмут. Згідно з цим наративом, поширюватимуть неправдиву інформацію про те, що ЗСУ «біжать» із міста часом навіть усупереч наказам командування, тобто, не підкоряються наказам, дезертирують, самовільно залишають позиції.

4. Президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний через Бахмут перебувають у жорсткій конфронтації та взаємній ворожості. У принципі, цей фейк пульсує та генерується з лютого 2022 року, але зараз його доповнять додатковими життєвими соками.

Усі ці фейки та маніпуляції втілюватимуть за допомогою використання як інформаційних майданчиків сірого сегменту, так і ЗМІ, особливо в рамках коментарів та інтерв'ю деяких джерел, що заслуговують на довіру, але зберігають анонімність.

Наприклад, «солдат/командир» підрозділу ЗСУ з-під Бахмута розповів про «колосальні втрати». «Джерело» в Офісі Президента розповів на умовах анонімності про «конфлікт» Зеленського та Залужного. «Військовослужбовець» із Бахмута, який побажав залишитися невідомим, розповів про «оточення».

У цьому контексті зазначу. Ситуація у районі Бахмута і справді важка. Але вона ніколи і не була простою. Проте ми повинні зберігати критичне мислення та не піддаватися на провокації російської пропаганди, довіряючи виключно офіційній, перевіреній інформації.

Збереження інформаційної гігієни, послідовний аналіз інформації та джерел, а також зіставлення з офіційними заявами та перевіреними джерелами, є запорукою перемоги не лише на інформаційному полі бою, а й реальному.

Олександр Коваленко, військовий експерт, Телеграм-канал

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: