Рокіровка від Президента: Залужного замінили на Сирського

АНАЛІТИКА 08.02.2024 Коментарі 0

Те, про що найбільше говорили в останні дні, таки сталося – Президент Володимир Зеленський зустрівся із Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, після чого було оголошено про його відставку. Новим Головкомом призначено генерал-полковника Олександра Сирського.

ЗІФ зібрав декілька найяскравіших цитат, які належать безпосереднім учасникам процесу з числа можновладців, а також деяких експертів.

«Зустрівся з генералом Валерієм Залужним.

Подякував за два роки захисту України.

Обговорили, якого оновлення потребують Збройні Сили України.

Обговорили також, хто може бути в оновленому керівництві Збройних Сил України.

Час для такого оновлення – саме зараз.

Запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді.

Обов'язково переможемо!», - написав на своїй сторінці у FB Володимир Зеленський.

Прикметно, що Валерій Залужний фактично відповів дуже спокійним текстом.

«Щойно ми зустрілись з Верховним Головнокомандувачем. Важлива та серйозна розмова.

Прийнято рішення про необхідність зміни підходів та стратегії», -написав Головком.

Спершу мало хто щось зрозумів. Але далі вже почалося цікавіше.

«Я  призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України.

Відсьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда. Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці.

Я провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим (екскомбриг 36-ї бригади), Михайлом Драпатим (екскомбриг 58 бригади), Ігорем Скибюком (екскомбриг 80-ї бригади) та полковниками Павлом Палісою (комбриг 93 бригади) і Вадимом Сухаревським (комбриг 59 бригади).

Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача. Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції», - йшлося у наступному зверненні Володимира Зеленського.

Міністр оборони Рустем Умєров також висловився про цю рокіровку.

«Наші воїни відбили навалу агресора, захистили нашу державність, і продовжують щодня захищати нашу незалежність.

Але війна не залишається однаковою. Війна змінюється та вимагає змін. Бойові дії 2022, 2023 та 2024 – це три різні реальності.

2024 принесе нові зміни, до яких мусимо бути готові. Потрібні нові підходи, нові стратегії.

Щиро вдячний Валерію Федоровичу за всі досягнення та перемоги», - підкреслив заслуги та окреслив потреби міністр оборони.

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк серед причин звільнення Валерія Залужного назвав необхідність переглянути тактику дій та не допустити стагнації по лінії фронту.

«Рішення обумовлене необхідністю переглянути тактику дій, яка не забезпечила в повному обсязі належного результату торік, не допустити стагнації по лінії фронту, яка негативно впливає на суспільні настрої, знайти нові функціональні та високотехнологічні рішення, які даватимуть змогу утримати й розвинути ініціативу, а також важливістю запустити процес реформування управлінських принципів в армії», - зробив спробу пояснити причини Подоляк у своєму ТГ-каналі.

Політолог Володимир Фесенко відзначив, що Залужний іде у відставку добровільно, і це його відповідальна (стосовно країни, якій не потрібні зайві конфлікти) позиція. «Я так розумію, що, найімовірніше, разом з Залужним піде начальник Генштабу ЗСУ [Сергій Шаптала] і, можливо, ще декілька військових, які належать до найближчого оточення Залужного. Тобто певні зміни у військовому керівництві відбудуться», - спрогнозував Фесенко.

Комунікаційниця і представниця Фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна зробила низку власних висновків.

«Як людина з певним досвідом дослідження суспільних настроїв ризикну стверджувати:

- звільнення генерала Залужного не тільки не вирішить проблему з поступовим падінням рейтингу довіри і підтримки Президента, але призведе з високою долею вірогідності до прямо протилежного результату. Підтримка генерала «не перетече» до Президента в разі усунення Залужного з публічного поля і посади. Так це не працює.

Найбільш прикро, що рейтинг довіри у майже 70% для інституту Президента (і десь так само - до Зеленського як політика) – це жодним чином не катастрофа. Так, не захмарні результати 2022 р, але дуже багато. І це взагалі б не мало мотивувати до жодних політично мотивованих кроків.

- більше того: підтримка політичного керівництва багато в чому була пов’язана з їхньою єдністю з керівництвом військовим. Звільнити генерала з високим рівнем довіри – це в очах суспільства не його усунути, а себе проявити як керівника, що ухвалює хибні і неадекватні рішення. А від цього падають і рейтинги (які ОП, на відміну від більшості в суспільстві, вимірюють і знають), і довіра.

Я б сказала, що це постріл собі в ногу, але враження, чесно кажучи, що постріл не в ногу, і не собі», - написала вона у FB.

Тим часом рашаЗМІ, описуючи процес відставки Залужного, не втримались, щоб не «порадіти» за наступника – Сирського вони вже нарекли «генералом-200», «повісивши» на нього відступ із Соледара та Бахмута.

А видання Politico опублікувало статтю, присвячену відставці Залужного. У ній, зокрема, сказано, що відносини між головнокомандувачем ЗСУ і президентом кілька місяців були напруженими через контрнаступ 2023 року, що був не таким успішним, як очікувалось.

Також, як пише видання, «між Залужним і Пентагоном існувала напруженість з приводу того, як слід вести контрнаступ». У Міноборони США наполягали, щоб українські військові зосередили сили на одному напрямку, де, на їхню думку, був можливий прорив, але Україна «обрала кілька атак по всьому фронту».

Що відомо про нового Головнокомандувача ЗСУ Сирського

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Владимирської області Росії. Закінчив у 1986-му році Московське вище військове командне училище. Служба в нього проходила в УРСР і тут він залишився після пороголошення незалежності - почав служити у Нацгвардії, а згодом у ЗСУ.

В 1996-му році закінчив Академію Збройних сил України, а в 2005-му Національний університет оборони.

У 2000-х роках Сирський командував 72-ю механізованою бригадою. Був долучений до співпраці України з НАТО.

Взимку 2015 року він був одним з головних командирів АТО під час боїв за Дебальцеве. Йому вдалося вивести українське угруповування з майже оточеного росіянами міста. За цю операцію Сирського нагородили орденом Богдана Хмельницького.

З 2016 року очолював Об'єднаний оперативний штаб, який координував дії українських військових на Донбасі. З 2019 року керував Сухопутними військами.Сирський брав активну участь у боротьбі з окупантами з 2014 року на Донбасі. Очолював штаб сил АТО. Зокрема брав участь у командуванні обороною Дебальцевого у 2015 році. До початку повномасштабного вторгнення рф — командувач Сухопутними військами Збройних Сил України.

На початку повномасштабного вторгнення Олександр Станіславович очолював оборону Києва, а потім — керував стрімким контрнаступом ЗСУ на Сході. За успішну оборону Києва був нагороджений орденом Богдана Хмельницького II ступеня, а 5 квітня 2022 року удостоєний звання Герой України.

Головна світлина: CinC AF of Ukraine

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: