Режим лукашенка убив відомого білоруського художника

НОВИНИ 12.07.2023 Коментарі 0

У четвер, 13 липня, ховатимуть білоруського художника Алеся Пушкіна. Вічний спочинок митець матиме на своїй батьківщині у міському селищі Бобр Мінської області. Сьогодні, 12 липня, приблизно о 21:00 домовину з його тілом привезуть у містечко. Поминальна служба в церкві розпочнеться завтра о 12:30.

6 серпня цього року Алесь Пушкін, відомий своїми перформансами проти влади у Білорусі, відзначав би 58 років. Як повідомляє ТСН, про смерть художника повідомила його дружина Яніна Демух у соцмережі. За її словами, що Алесь Пушкін помер у ніч із 11 на 12 липня у реанімації лікарні у колонії.

«Його творчість була втіленням незламності духу білоруського народу», - написала Світлана Тихановська у своєму ТГ-каналі про факт смерті Алеся Пушкіна.

«Цієї ночі Білорусь втратила талановиту і безстрашну людину. Політв'язень-художник Алесь Пушкін помер у реанімації за нез'ясованих обставин. Про це повідомила його дружина Яніна.

Алесь був ув'язнений за свою творчість, яка була втіленням незламності духу білоруського народу. Він мріяв про вільну та демократичну Білорусь. І наша мета – продовжити спільну справу Алеся та наблизити Білорусь до його мрії.

Прошу всіх, кому щось відомо про смерть Алеся, повідомити його дружині, незалежним ЗМІ чи правозахисникам. Люди не повинні помирати в тюрмах. Ми дізнаємося правду.

За кожну смерть політв'язня відповідає режим та особисто Лукашенко, який утримує їх у нелюдських умовах. Зовсім незрозуміло, як знайти відповідь на запитання: скільки ще людей має померти за ґратами, щоби влада почала діалог із суспільством і звільнила людей з в’язниць?

Висловлюю щирі співчуття дружині Алеся, його рідним і близьким. Пам’ять про Алеся та його творчість залишиться з нами назавжди», - йдеться у тексті лідерки демсил Білорусі.

Митець, нагадує віхи творчості Алеся Пушкіна ТСН, працював у напрямку монументального живопису. Від 1980-их років він займався і політичним активізмом, адже був прихильником незалежної Білорусі.

Уперше його ув'язнили на 15 діб іще 1988-го року – за участь у мітингу. 1989-го його заарештували за перфоманс, коли Пушкін і соратники намагалися пронести до будинку уряду 12 опозиційних плакатів. За це Алесю Пушкіну дали два роки умовно з обмеженнями у правах.

1999-го року Алесь Пушкін влаштував один зі знаменитих своїх перфомансів «Гній для президента». Митець привіз візок із гноєм до адміністрації диктатора РБ лукашенка. За це художник отримав два роки умовно.

У 1990-ті та 2000-ті художник багато займався оформленням храмів, зокрема, він працював у церкві в рідному селі Бобр, написавши картину «Судний день». В обличчях грішників на цьому творі можна було вгадати білоруського митрополита Філарета й олександра лукашенка. 2005 року картину показало російське телебачення, але заретушувало її частину.

У березні 2021 року проти Алеся Пушкіна порушили кримінальну справу за демонстрацію на виставці портрета Євгена Жихаря – поета й антирадянського діяча, який наприкінці Другої світової служив у німецьких військах, а потім до своєї загибелі у 1955 році очолював партизанський загін, який займався терактами на території Української РСР.

Пушкіна звинуватили у реабілітації нацизму. Коли порушили справу, митець перебував в Україні, але згодом повернувся.

30 березня 2021 року його заарештували. Через рік Пушкіну дали п'ять років тюрми.

На одному із засідань перед вироком Пушкін на знак протесту порізав собі живіт.

Білоруські та міжнародні правозахисні організації одразу визнали його політичним ув'язненим.

Восени 2022 року Пушкіна перевели з колонії на суворіший тюремний режим терміном на півтора року. Де він і помер.

Білоруські документалісти встигнули зняти декілька фільмів про цього дивовижного художника, повідомляє ТГ-канал «Зеркало».

«Алесь Пушкін. Пензлі замість автомів» - документальний репортаж Антося Тележнікова 2016 року, знятий у селищі Піски під Донецьком.

«Нове небо над новою країною» - документальний фільм Ольги Прусак. У ньому авторка розповідає про вітебський етап творчості Алеся Пушкіна й обряд Купайла, який художник проводив у селищі Бобр (для перегляду потрібно купити підписку у Аrtdoc.Media).

«Білоруський вальс» - норвезько-польський фільм 2007 року, який зняв Анджей Фідик. Картина розповідає про Алеся Пушкіна та його творчість у Білорусі 90-их і нульових років (на жаль, у вільному доступі фільм не виявлено).

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: