Рашистські гроші австрійському Raiffeisen Bank важливіші за честь?

Економіка 21.02.2023 Коментарі 0

Поки пів світу збуджено читало розслідування міжнародного пулу ЗМІ про те, як французький Auchan забезпечує російські окупаційні війська, американці взялися за іноземні банки, що залишилися на московії. А це, зокрема, австрійський Raiffeisen Bank International (RBI), структура якого досі працює на болотах.

Перевірку банку розпочав Мінфін США. Як інформують джерела Reuters, Вашингтон попрохав у RBI роз’яснення щодо платіжного бізнесу та пов’язаних з ним процесів, які стосуються роботи в росії, на частково окупованому Донбасі, в Україні та Сирії (в т.ч. щодо транзакцій окремих клієнтів). Відповіді юристи банку пропонують надати трьома пакетами – у квітні, травні та червні.

Представники мінфіну США від коментарів утрималися, тоді як у Raiffeisen заявили, що тісно співпрацюють з OFAC і не думають, що їх запит пов’язаний із якоюсь конкретною операцією – мовляв, питання мінфіну мали загальний характер. Однак така посилена увага викликала занепокоєння європейських фінрегуляторів та австрійської влади. Вони побоюються, що банк можуть оштрафувати, або ще він, чого доброго, потрапить під санкції…

Найімовірніше, США намагаються з'ясувати, чи не допомагав банк підсанкційним особам обходити обмеження, припускає гендиректор аналітичного агентства «БізнесДром» Павло Самієв:

  • Запит такого роду виникає для того, щоби зрозуміти, чи зможе банк, наприклад, сприяти уникненню санкцій певними особами, чи обслуговує він такі операції. Можливо, американці намагаються отримати інформацію, що таких операцій немає. Також було припущення, що вони можуть прямо заборонити працювати на росії в принципі. Але я в це не дуже вірю. Та й американський мінфін не може видати такої заборони не американському банку, - вважає Самієв.

Але це все лірика. Фізика полягає в тому, що Raiffeisen має працюючу на росії «дочку». І це – одна із двох великих іноземних фінустанов, які є в числі 13 системно важливих рашабанків (інший – «дочка» італійського UniCredit). А отже їх прибутки і роль у фінансовій системі рф також чимала.

Чому австрійці залишилися

У березні 2022 року керівництво RBI допустило вихід банку з Росії, у тому числі через продаж «дочки». Пізніше навіть повідомили, що отримали декілька пропозицій від потенційних покупців.

Восени звітність показала, що у ІІІ-му кварталі російський Райффайзен-банк оновив рекорд чистого прибутку, заробивши €790 млн. Рік до року показник зріс у чотири рази! І на російську «дочку» припало майже 70% чистого прибутку всієї групи.

А вже за підсумками 2022 р. RBI отримав близько 3,8 млрд євро чистого прибутку, значною мірою завдяки 2 млрд євро прибутку від бізнесу в рф. При цьому росіянці тримають у Райфайзені 20 млрд євро заощаджень.

Враховуючи таку динаміку, найближчим часом RBI навряд чи захочуть продавати бізнес на росії, зазначає партнер юридичної фірми Lidings Степан Гузей. На його думку, навіть якщо американський мінфін виявить підозрілі трансакції в російському Райффайзен-банку, головна структура може відбутися максимум штрафом.

17 лютого представник Raiffeisen Bank International підтвердив, що організація обмежила кількість та обсяг валютних транзакцій для російських банків: скоротила свою кореспондентську мережу в рф до п'яти банків, а решті дала індивідуальні вказівки щодо максимальної кількості платежів у доларах та євро, які RBI готовий обробити. Також з лютого банк не підключає нових клієнтів до індивідуального зарплатного обслуговування. Але робота триває.

Раніше вже повідомлялося, що інвестори тиснуть на Raiffeisen, UniCredit та інші іноземні банки, що залишаються на росії, через кредитні канікули, які банки повинні надавати учасникам т.зв. «сво». Raiffeisenbank заявив Forbes у зв'язку з цим, що «очевидно дотримується всіх місцевих законів», але фінансовий вплив канікул на його бізнес незначний.

На бізнес воно, може, і не сильно впливає. А ось як лояльність та пільгові умови щодо рашистських вояків (а UniCredit дає кредитні канікули ще й членам їх сімей) – то це фактично «пряник» за участь у війні в Україні.

Ліліпутін не відпускає

Щоб іноземці не втікали з рашки занадто швидко, кремлівський карлик торік восени склав перелік зі 45-ти банків, щодо яких заборонено проводити операції з їхніми акціями чи частками у статутному капіталі. До цього переліку увійшли системно значущі Райффайзенбанк, Юнікредит банк, Дойче банк, Комерцбанк, Сітібанк, ОТП банк.

Схоже що ситуація патова? Це тільки на перший погляд.

Затверджений перелік кредитних організацій фіксує статус кво, запроваджений указом президента, каже адвокат та партнер адвокатського бюро NSP Сергій Гландін. «Банки зі списку тепер не зможуть продати свій російський бізнес, тобто не зможуть піти з Росії. Але натомість розпорядження не перешкоджає ліквідації кредитної організації на загальних підставах – банк все ще може здати ліцензію і просто припинити діяльність у Росії», - звертає увагу правник.

Тобто, було би бажання – і навіть з росіянського ринку завжди можна вийти із гордо піднятою головою, ще й голосно грюкнувши дверима. Але гроші для австрійців з RBI, здається, важливіші за честь.

Чи має зміст бойкот?

Можна, звісно, залишити випадок із росіянською структурою Райфайзенбанку у спокої: ну, працює собі австрійський бізнес у підсанкційній росії, щось трохи заробляє. Але ж податки він платить у росіянську скарбницю. І далі ці гроші йдуть, у тому числі, на озброєння та потреби окупаційного війська, яке вже 9 років плюндрує Україну.

Тим часом у не такій далекій Австрії крутять носом щодо допомоги, озброєння і навчання українських військових – мабуть, вважаючи, що до них росіянська навала не дійде. І лише підраховують прибутки, які їм приносять і росіянська «дочка», і… українська (за минулий рік це 1,5 млрд грн, за 2021-ий – 4,6 млрд).

Мабуть, таки є зміст у тому, щоб австрійські банкіри втратили бодай прибутки від України, щоб зрозуміти, що з країною-терористом краще справ не мати.

Тут працюватиме така ж логіка, як і з бойкотом «Ашану». Можна довго слухати про те, що вони дають українцям роботу, сприяють виробництву і руху товарів та грошей у нашій економіці. Але треба пам’ятати, що прибуток від цього отримує головний офіс за кордоном. Гроші туди йдуть як з України, так і з росії. Тільки на болотах за рахунок податків з цього ж бізнесу фінансується смерть українських громадян. А це абсолютно не припустимо.

Фото Reuters

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: