Рашисти запустили багаторівневу ІПСО щодо Угорщини

РОЗСЛІДУВАННЯ 26.02.2024 Коментарі 0

Текст із погрозами на адресу угорців із закликами забиратися з України, а також войовничі картинки почали надходити сьогодні, 26 лютого у Телеграмі на мобільні номери, прив’язані до Закарпатської області.

Ці провокаційні повідомлення розсилали через бот-систему ТГ, при цьому були задіяні акаунти з кодами мобільних операторів +7 708 (Казахстан) +387 (Боснія та Герцеговина), +996 (Киргизстан).

Цю розсилку виявив Інститут центральноєвропейської стратегії (ICES), про неї також розповів у дописі на своїй Facebook-сторінці директор цього інституту Дмитро Тужанський.

«Суть: створити видимість погроз на адресу угорців України та Закарпаття з боку українських націоналістів та спровокувати міжетнічну ворожнечу. Текст містить прогрози саме на адресу угорців із закликами забиратися з України, не раз використаною фразою «мадярів на ножі» + гасла «Слава Україні» тощо», - написав Тужанський.

Також він звертає увагу на важливі деталі у цих повідомленнях.

По-перше, тексти угорською мовою є неграмотними, з серії «сечі немає терпіти борошна». Зокрема, в угорській мові не кажуть «на ножі», а кажуть дослівно «під ніж», тобто kés alá. Інша типова помилка однини і множини, коли в одному реченні йде спершу звертання на «ти», а тоді переходять на «множину», тобто дослівно це звучить у погрозах як «втікай, зрадники».

По-друге, подібні погрози чи то через смс, чи то через пошту, чи через написи балончиком на фасадах будівель з'являються геолокаційно на Закарпатті або у закарпатських абонентів останні 3-4 роки.

У коментарях до допису Дмитра Тужанського закарпатці скаржились, що такі повідомлення їм приходили не лише зранку, але й в обідню пору. При цьому якщо профіль не додавати до контактів, то повідомлення зникали. Також зазначається, що після звернення до СБУ їх кібервідділ уже займається цієї справою.

А рашисти вже «перекидають» угорську бронетехніку

Прикметно, що саме сьогодні на пропагандистських рашаЗМІ з’явилась «новина» про нібито перекидання угорською армією бронетехніки до кордону з Україною. При цьому не згадується жодне угорське джерело, а лише повідомлення рашистських ТГ-каналів. В угорських ЗМІ знайти підтвердження цієї інформації не вдалося.

Натомість сама новина майже дослівно копіює повідомлення кінця лютого 2022 року про те, що угорська бронетехніка рушила до східного кордону. І це – БТРи ще радянського зразка, отримані в рахунок боргу і модернізовані. Навіть ілюстрована ця «новина» в рашаЗМІ світлиною дворічної давності.

Якщо співставити обидві новини, то можна припустити, що деякі ляльководи (найвірогідніше з москви) намагаються максимально загострити ситуацію між Україною та її сусідами. І закидають в інформаційне поле відверті провокації. Тож зараз надзвичайно важливо не піддаватися на вкиди та перевіряти усю інформацію в офіційних джерелах.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: