Рашисти вистрелили пачкою «ракетних фейків»

РОЗСЛІДУВАННЯ 18.11.2022 Коментарі 0

Після інциденту з ракетами в Польщі росіянці не лише організували потужну інформкампанію щодо звинувачень України. Паралельно вони створили ще й низку фейків, яку активно поширювали у мережі.

Так, українців зненацька звинуватили в тому, що це ми влаштували «ракетний обстріл», аби... зірвати зернову угоду!

Ще одним сюрпризом стала поява фейкової сторінки голови люблінської міськради, на якій він нібито звинуватив Україну в провокації та навмисному обстрілі польської території.

А на закуску росіянські фейкомети ще й поширювали сфабриковану обкладинку французького сатиричного журналу Charlie Hebdo з карикатурою, де ракетний обстріл пов’язали із т.зв. «волинською різаниною».

Поєднали квадратне і синє

Росіянці у пропагандистському запалі спроможні поєднати геть непоєднувані речі. Так їхні «експерти» розганяли версію, ніби Україна завдала по території Польщі ракетного удару (від якого загинули дві людини), аби «зірвати зернову угоду», і в такий спосіб «звинуватити Росію в створені  продовольчої кризи» у світі.

Вони не особливо утруднювали себе поясненнями, чому Україна зацікавлена у зриві угоди та як вбивство двох фермерів може зірвати зернові поставки. Але їм якось треба зараз пояснити, чому попри погрози ліліпутіна вийти з зернової угоди її таки продовжили на 120 днів.

І тепер можна спокійнісінько все валити на Україну - мовляв, хотіли зірвати, але росія встояла, перемогла і наполягла на продовженні поставок зерна, бо піклується про весь світ і не хоче провокувати голод.

Хоч усім адекватним людям давно зрозуміло – росіянці не лише спалювали збіжжя просто на полях та розстрілювала елеватори, але й блокували українські порти. А нещодавно придумали, ніби це з зерновозів були атаковані кораблі чорноморського флоту рф, тож вони з зернової угоди виходять.

Але Україна з Туреччиною продовжили возити зерно, проігнорувавши росіянські закиди. І рашисти вирішили за краще промовчати, а потім пристали на варіант пролонгації угоди ще на 120 днів. Хоч інформаційну операцію прикриття таки влаштували.

Ліва сторінка і гарячі заяви

«Очевидно, що це українська ракета. Очевидно, що це провокація з боку влади України. Мета провокації – прискорити постачання озброєнь в Україну, залякати Європу страшною Росією, щоб громадянське суспільство вимагало від урядів країн Європи збільшити допомогу Україні», - цитували в численних публікаціях слова начебто очільника міськради Любліна Яростава Пакулу з його сторінки у соцмережах.

Про це написали ТГ-канали Я в курсе, СМОТРИ, Украина.ру, R/U, Сигнал, видання NewsFront, Красная Весна, Аргументы и Факты, Царьград тощо.

Натомість проєкт StopFake з'ясував, що фейсбук-сторінка, на якій оприлюднено цей пост, створена 16 листопада 2022 року. Тобто наступного дня після падіння ракети.

Що більше – усі дописи, розміщені на ній, також були оприлюднені саме 16 листопада, хоча дати в них змінили на попередні. На момент публікацій новин російськими медіа, які цитували «Пакулу», у допису не було жодного лайку чи поширення. Фактчекери звернулися до Пакули, і чекають від нього коментар, але очевидно, що фейсбук-сторінка була створена навмисно, для поширення дезінформації.

Польським медіа Ярослав Пакула сказав, що на сторінці зазначені його ім’я, прізвище і фото, але сама сторінка – не його. І що він контактує з інформатиками та поліцією, і зробить усе, щоби зловмисників, які це зробили, було покарано.

Раніше російські пропагандисти неодноразово використовували підроблені сторінки політиків чи медіа задля поширення фейків. Росія також намагається посварити найближчих сусідів та партнерів, тому постійно просуває фейки про Польщу та її відносини з Україною.

І навіть карикатури фейкові

Анонімні телеграм-канали, які намагаються видати себе за українські, наприклад «Насправді» чи «На самом деле в Харькове», поширюють фейкову обкладинку французького сатиричного журналу Charlie Hebdo, яка начебто вийшла 16 листопада і була присвячена падінню ракети в польському місті Пшеводув, де загинуло дві людини.

На малюнку написано «Волинська різня 2.0», а також польське лайливе слово (ліворуч). Насправді 16 листопада вийшов черговий номер журналу, але на його обкладинці – французький бізнесмен та мільярдер Вінсент Боллоре (праворуч).

Російська пропаганда частенько вигадує обкладинки відомих журналів, аби просувати потрібні їм меседжі. І в цьому випадку – що саме Україна винна в трагедії у польському місті. Насправді ж НАТО, Польща та США вже заявили, що в будь-якому разі винна в загибелі двох поляків Росія – чи то прямо завдала ракетного удару, чи то почала війну в Україні, яка призвела до падіння української ракети.

Президент Володимир Зеленський заявив, що це була не українська ракета, але чекає на висновки розслідування польських експертів. Згодом українських експертів також залучили до розслідування обставин трагедії.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: