Рашапропагандисти вже «формують у ЄС батальйони з українських біженців»

НОВИНИ 28.08.2023 Коментарі 0

РашаЗМІ пишуть про те, що нібито у Європі «вирішили позбутися українських біженців, тому облік громадян Незалежної призовного віку може закінчитися мобілізацією до ЗСУ».

Такий дезінформаційний наратив неодноразово поширювали кремлівські ресурси, зокрема, щоби вказати на нестачу мобілізаційного ресурсу в Україні. Цього разу, як звертають увагу фактчекери проєкту StopFake, в якості підтвердження російські TГ-канали пишуть, що МВС Австрії та Німеччини нібито почали рахувати біженців призовного віку з України.

Насправді такі заяви не мають під собою жодних правових підстав. Українські дипломатичні установи не можуть депортувати українців для мобілізації до ЗСУ. А структури в ЄС не уповноважені формувати будь-які підрозділи з українців на своїх територіях.

Держприкордонслужба може повертати в Україну лише чоловіків-військовозобов'язаних, які незаконно намагаються перетнути кордон під час військового стану, а також тих, хто не має підстав для набуття статусу біженця. Таке пояснення в ефірі телемарафону дав представник прикордонників Андрій Демченко.

Наразі військовозобов'язані українці, які виїхали за кордон більш ніж на три місяці, мають стати на військовий облік у закордонних дипустановах України. Йдеться про всіх переселенців, які від початку повномасштабної війни живуть за кордоном. У той же час закордонні представництва не уповноважені видавати повістки українцям. Також диппредставництва не мають повноважень депортувати військовозобов'язаних чоловіків до України.

«Військовий облік у закордонних дипломатичних установах – це скоріше декларативний механізм з'ясування даних громадян України. Ігнорування цієї норми не є підставою для депортації. Правових підстав дипломатичні установи на це не мають», - заявив військовий адвокат Ярослав Жукровський у коментарі для Hromadske.

Також у Євросоюзі запевнили, що не депортують нікого проти його волі. Так само у ЄС немає намірів обмежувати в'їзд чоловіків із України. Для Європи всі українці, які прибули до регіону після початку повномасштабного вторгнення, потрапляють під захист Директиви про тимчасовий захист. Приводом для депортації можуть стати лише такі порушення: неоплачені штрафи, прострочена віза, недійсне запрошення, судимість, яка не вказана на момент видачі візи, порушення громадського порядку або незаконне перебування в країні.

Поширюючи такий фейк, рашапропагандисти намагаються переконати, що в Україні вже нікому воювати й керівництво країни вдається до хитрощів та хоче мобілізувати українських біженців.

Звісно, що країни ЄС певним чином облікують українців, які отримали у них тимчасовий захист. Але дані Eurostat збирав для розуміння загальної картини, але не для того, щоб порахувати українців призовного віку.

За їхніми даними, станом на 30 червня 2023 року майже 4,07 мільйона громадян різних країн, які залишили Україну внаслідок російського вторгнення 24 лютого 2022 року, мали статус тимчасового захисту у країнах ЄС. Найбільше біженців з території України прихистили Німеччина (1 133 420 осіб; 28% від загальної кількості), Польща (977 740; 24%) та Чехія (349 140; 9%)», - повідомляє Eurostat. Серед тих, хто отримав тимчасовий захист, 46,6% жінки, 34,4% - діти та 19% - чоловіки.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: