Рамштайн-22 як Тегеран-43: створено світову коаліцію для перемоги над рашизмом

28.04.2022 Коментарі 0

Міністри оборони країн НАТО, союзників та потенційних членів альянсу зібрались 26 квітня на найбільшій повітряній базі США у Європі для розв’язання проблеми, яка заважає усьому цивілізованому світові: це росія та її агресія.

Вирішувати цю проблему доведеться Україні, але принаймні з максимальною підтримкою щойно сформованої антипутінської коаліції, включно зі зброєю в необхідних для знищення загарбників кількостях.

Насправді, маємо неймовірний прецедент – коли понад 40 країн (з них 14 не є членами НАТО) із різних військово-політичних блоків вирішили діяти разом проти спільного ворога.

«Це надзвичайне зібрання. Ми тут для того, щоб допомогти Україні перемогти у війні проти необґрунтованого російського вторгнення та побудувати оборону для майбутніх викликів», — сказав на початку зустрічі міністр оборони США Ллойд Остін.

Більшість учасників – це міністри оборони або високопоставлені чиновники з оборонної політики. Також в обговоренні взяв участь генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Серед країн, які не є членами НАТО, були запрошені ключові для США тихоокеанські партнери: Японія, Південна Корея, Австралія і Нова Зеландія. А також представники Близького Сходу – Ізраїль, Катар та Йорданія, низка країн Африки – Кенія, Ліберія, Марокко і Туніс. А також потенційні члени НАТО – Фінляндія та Швеція і, звісно, сама Україна.

Прикметно, що не було представників Грузії (американці відмовились говорити про список запрошених), яка є одним із партнерів НАТО. Неофіційно грузинська сторона пояснювала свою неучасть тим, що не має можливостей для надання військової допомоги Україні. Але позиція Тбілісі у цей час залишиться на совісті грузинів.

Багато хто вже провів аналогію між Рамштайном зразка 2022 року і Тегераном 1943-го (тоді уперше зібралися лідери трьох найбільших країн антигітлерівської коаліції, завдяки їхнім домовленостям відбувся перелом у другій світовій війні). Тож і нинішня конференція увійде в історію зі, сподіваємося, далекосяжними наслідками.

Деталей та підсумків 7-годинної мегазустрічі на німецькій авіабазі особливо не розголошували. І це абсолютно правильно, зважаючи на підступність москви та її схильність до інформаційних атак. Зрештою, наслідки конференції Україна вже почала відчувати, але основні поставки різноманітних військових «ніштяків» ще попереду.

На московії відкоркувують корвалол

Головний вислід Рамштайну-22 – Україні пообіцяли таку підтримку, з якою вона могла б завдати максимального ураження загарбнику.

«Ми хочемо, щоб Росія була ослаблена настільки, щоб вона більше не могла робити те, що вона вже зробила під час вторгнення до України», - підкреслив Ллойд Остін.

Для цих цілей країни-партнери вже зібрали близько $5 млрд. військової допомоги, з яких $3,7 млрд. надає США. Ці кошти підуть на сучасні системи озброєння.

Міністр оборони України Олексій Резніков опублікував у Twitter список зброї, необхідної для перемоги над Росією. І її постачання вже фактично розпочалося.

До слова, якщо на початку масштабного російського вторгнення йшлося про легку оборонну зброю (тоді мало хто вірив, що ми зможемо тривалий час оборонятися), то тепер ідеться про більш потужні речі. Необхідні, зокрема, і для наступу. При чому, це не лише старе радянське озброєння, але й більш сучасне натівське.

«Тривалий час ми переконували партнерів у тому, що в якості підтримки доцільно надавати Україні зброю західного виробництва, яка відповідає стандартам НАТО. Перехід на західні калібри і техніку – це стратегічне рішення, яке нарешті прийнято. Зокрема, ми вже отримуємо артилерію калібру 155-мм», - написав за підсумками зустрічі на німецькій авіабазі Олексій Резніков у Facebook.

За його словами, це стало можливим «завдяки мужності та професіоналізму українських воїнів, стійкості українського народу». Тож поступово ми матимемо повну взаємосумісність української армії з арміями країн НАТО.

А опанування українськими воїнами західної зброї вже певний час триває, хоч це й не афішувалося, зазначив міністр оборони. Тепер вивчатимуть і ті зразки, які наразі ще не постачають, але неодмінно будуть відправляти в Україну незабаром.

Окрім цього, американське міноборони створило у німецькому Штутгарті центр управління для координації постачання та оптимізації доставки військової допомоги Україні.

До слова, проведення зустрічі саме у Німеччині на авіабазі Рамштайн (а не у Брюсселі чи деінде) вже дало результат: Берлін вже змінив свою позицію і вирішив почати постачання важкої техніки в Україну. Свої БТРи передала нам Канада, а Британія надає засоби ППО та артилерію.

Ллойд Остін також заявив, що США «зрушать небо і землю» для підтримки України у боротьбі з російським вторгненням. А зустрічі Контактної групи з оборони України, яку утворили під час конференції в Рамштайні, будуть відбуватися щомісяця – наживо або онлайн.

Завивання на болотах

Російські медіа на диво стримано відреагували на «саміт НАТО», як вони спершу обізвали зустріч в Рамштайні.

Слова глави Пентагону вони потрактували не інакше як трансформацію «від боротьби за контроль над Україною до безпосереднього протистояння Вашингтона і москви».

Суперечки в Німеччині щодо надання Україні важкого озброєння прикрасили побоюваннями прямого конфлікту росії і НАТО і навіть третьої світової війни (мовляв, канцлер Шольц попереджає про недопущення ядерної війни).

Наводили й думку сумної коняки лаврова, який ляпнув: «Країни НАТО, які постачають зброю Україні, фактично вступають з росією в проксі-війну».

Врешті у своєму зверненні наступного після рамштайнівської конференції дня рашистський фюрер почав біситись і погрожувати світові: «Якщо хтось спробує ззовні втрутитись у те, що відбувається на території України і буде створювати загрозу росії, вони повинні знати, що наша відповідь буде блискавичною». І у відповідь будуть застосовані «засоби, яких поки немає у опонентів».

Здається, аргументи у бункерного діда геть скінчилися.

На перспективу

Як зазначає на своїй сторінці у Facebook журналіст Юрій Бутусов, ухвалені стратегічні рішення гарантують знищення російської армії в Україні та повну перемогу у війні. Адже йдеться про фактично необмежене постачання надсучасних видів озброєння, яких немає у росіян: сучасних систем протиповітряної та протиракетної оборони, ракетних систем дальньої дії, високоточної артилерії, боєприпасів, ударних дронів та засобів корегування.

На думку Бутусова, коли Україна отримає зброю і необхідні снаряди, «кожен місяць для росії буде страшнішим за 10 років Афганістану та Чечні». Росармію буде знищено, і Україна не зупиниться на позиціях 24 лютого, а звільнить Донбас і Крим повністю.

Колишній нардеп Андрій Шкіль у своєму дописі в Facebook з-поміж іншого звернув увагу на перехід ЗСУ на стандарти НАТО. Це забезпечить не лише технологічну і технічну перевагу українського війська над російськими окупантами, а й гарантуватиме членство в Альянсі, попри всі застереження рф.

На його думку, паралельно із наданням зброї члени рамштайнівської коаліції розвиватимуть український ВПК і доводитимуть усі розробки до натівських стандартів. А серед першочергових задач Шкіль називає розблокування чорноморських портів України та забезпечення мирного проходу до і від нас, що допоможе відновленню української економіки.

Отже, попри те, що Україна продовжує боротьбу із загарбником один на один, за нашою спиною сформувалась потужна група підтримки, до того ж не лише моральної. І це додає сил. А також засобів для протистояння.

Зростають також шанси незабаром побачити й сучасні Ялтинську та Потсдамську конференції, де буде закріплено далекосяжні наслідки перемоги у нинішній великій війні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: