Путін хоче переплюнути Сталіна та Гітлера – Леонід Прайсман

ПЕРЕКЛАДИ 17.05.2023 Коментарі 0

Держдума дозволила примусово виселяти людей із захоплених територій, тобто узаконила військові злочини, кажуть юристи.

Сьогодні Держдума у другому читанні ухвалила поправки до закону «Про воєнний стан». Тепер влада зможе примусового виселяти людей з окупованих територій, на яких запроваджено військовий стан (зараз це ДНР, ЛНР, частина Запоріжжя та Херсонської області). 27 квітня Путін підписав указ про депортацію у 2024 році з цих територій тих, хто не отримає паспорт РФ.

Наразі закон дозволяв лише «тимчасово відселяти» мешканців у безпечні райони з обов'язковим наданням житла. Тепер прописано «примусове та контрольоване переміщення громадян з території, на якій запроваджено військовий стан, на території, на яких військовий стан не запроваджено» - без уточнення, до Росії чи інших країн.

Це не тільки найгрубіше порушення міжнародного права, а й улюблена практика військових диктаторів, розповіли «МО» юристи й історики.

  • «Депортація населення окупованих територій, у тому числі на територію держави, що окупує, заборонена ст. 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 р. Таким чином, насильницьке переміщення може бути кваліфіковане як військовий злочин (ст. 8 Римського статуту)», - каже адвокат, знайомий із практикою Міжнародного кримінального суду Сергій Голубок.
  • «Насильницьке переміщення цивільного населення також може бути злочином проти людяності (ст. 7 Римського статуту). Крім того, воно порушує права людини на свободу пересування та вибір місця проживання, права власників на користування їх нерухомістю та майном у нерухомості», - доповнює правозахисниця Валентина Чупик.
  • «Їм напевно хочеться переплюнути Сталіна та нацистську Німеччину, - каже ізраїльський історик Леонід Прайсман. – Безперечно, це нагадує політику щодо виселення чеченців чи кримських татар. Але тоді хоча би не говорили про те, що вона спрямована на покращення їхнього становища, на виведення з-під військової небезпеки. Тепер, окрім жорсткості, ця політика ще й жахливо лицемірна».
  • «Практика стосовно українських дітей нагадує те, що робили фашисти. Вони відбирали польських дітей, які їм здавались найбільш схожими на німців і відправляли до німецьких родин», - зазначає Прайсман.

Про те, що етнічні чистки на захоплених територіях уже розпочалися, ми розповідали тут.

ТГ-канал «МО»

Фото – «Укрінформ»

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: