Проїзд у приміських маршрутках Львівщини подорожчав

НОВИНИ 01.11.2023 Коментарі 0

Перевізники підняли вартість проїзду у приміських та міжміських маршрутках Львівщини на 20-40%. Це пояснюють подорожчанням пального та впровадженням електронного квитка.

Вартість проїзду на приміських та міжміських маршрутах почала зростати ще з вересня, зазначив голова ЛОО ВГО «Всеукраїнська асоціація автомобільних перевізників» Іван Велійка. При цьому кожен перевізник самостійно вирішував, коли і на скільки піднімати ціну.

«Усі разом не піднімають, все відбувається поетапно. Це пов’язано з об’єктивними причинами росту вартості пального. Однією з причин є впровадження електронного квитка на приміському та міжміському транспорті», – пояснив Іван Велійка. З його слів, мінімальна варість поїздки в першій зоні зросла з 20 до 25 грн. Далі кожне підприємство самостійно регулює вартість одного кілометра.

Як повідомляють львівські медіа, мешканці області висловлюють найбільше невдоволення з приводу суттєвого подорожчання проїзду у приміських маршрутках, зокрема, пустомитівського та городоцького напрямку, які обслуговує перевізник «Фіакр-Львів». Тут ціни зросли у межах 20-40%. Пустомитівська міська рада навіть звернулася до управління транспорту та зв’язку ЛОВА з проханням пояснити і надати обґрунтування зростанню вартості проїзду у цього перевізника.

Однак начальник управління транспорту ЛОВА Степан Рудинцький нагадав, що з 2015 року обласна держадміністрація втратила повноваження встановлення граничних тарифів для перевізників, з того часу перевізники самостійно регулюють тарифи. За обласною виконавчою владою залишили хіба певні контролюючі функції та можливість звернення до АМКУ у випадку порушень.

Водночас перевізники кажуть, що це подорожчання - ще не межа. «Якщо чесно, то вартість проїзду має бути піднята не на 40%, а більше ніж на 100%. Але була така домовленість: щоб не збурювати громадську думку, попередньо узгодили, що підприємства піднімають ціну від 15 до 25% – кому як виходить. Підняття на 40% – це, напевно, одиничні випадки», – додав Велійка.

Водночас у ЛОВА зазначили, що після підвищення цін на городоцькому та пустомитівському напрямках мінімальна вартість поїздки на маршрутах перевізника зросла до 25 грн., а тариф виріс до 1,67 грн/км без ПДВ та страхового збору. «Ми проаналізували, що це не є вище середнього по області. У нас є 1,97 грн/км і вище на певних напрямках.

Порушень ми не бачимо», – запевнив Степан Рудницький. Разом з тим він вважає пояснення перевізників про електронний квиток некоректним: мовляв, електронний квиток впроваджується поступово і зараз не впливає на ціноутворення.

Також посадовець закликав пасажирів повідомляти в ЛОВА про підвищення тарифів на обласних маршрутах для реагування на можливі порушення.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: