Протести у Сербії: люди вимагають скасувати результати виборів, порівнюють Вучича із путіним

НОВИНИ 25.12.2023 Коментарі 0

Тисячі людей зібралися в неділю в центрі Белграда на антиурядову акцію протесту, вимагаючи анулювати результати позачергових парламентських і місцевих виборів, що відбулися тиждень тому, які, згідно з висновками міжнародних спостерігачів, були несправедливими.

Про це пише Гололос Америки.

Популістська правляча Сербська прогресивна партія (СНР) набрала на цих виборах 46,72% голосів. Про ці попередні результати заявила раніше державна виборча комісія.

Міжнародна моніторингова місія заявила, що СНР отримала несправедливу перевагу завдяки упередженості ЗМІ, неправомірному впливу президента Сербії Олександра Вучича, а також через порушення під час голосування, зокрема, підкупу виборців.

Вучич стверджує, що вибори були чесними.

У неділю поліція застосувала перцевий аерозоль, повідомив очевидець агентству Reuters. За його словами, це сталося після того, як натовп хотів увірватися до будівлі мерії Белграда, де розиіщується виборча комісія. Деякі з учасників акції почали бити вікна.

Опозиційний альянс Сербія проти насильства посів друге місце на виборах (23,56%), а Соціалістична партія Сербії – третє (6,56%).

Срджан Міливоєвич та Володимир Обрадович із коаліції «Сербія проти насильства» намагалися відчинити двері ратуші, але не змогли увійти. Інший член організації «Сербія проти насильства» Марініка Тепіч з моменту виборів оголосила голодування, вимагаючи скасування результатів голосування.

Додамо також, що, як повідомив телеканалуPink, силовики затримали 35 протестувальників та відтіснили протестувальників від ратуші. Президент Сербії Александар Вучич скликав засідання Ради національної безпеки.

Як пише портал «Матриця української свободи» протестувальники закидали будівлю мерії Белграда яйцями, кричила "Відчиніть двері", "Злодії",  "Учитель - це путін", порівнюючи президента Сербії з главою росії.

Фото – Марко Джуріца / Ройтерз

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: