Про Бахмут і контрнаступ

ОКРЕМА ДУМКА 21.05.2023 Коментарі 0

Настав час цього поста. Цей текст не означає, що ми «залишили Бахмут» чи що «росіяни його захопили». Він означає, що підсумки того, символом чого став Бахмут – російського наступу – можна підбивати.

Так от. Ще на початку березня (коли Бахмут «ховали» і росіяни, і деякі наші), люди, з якими мені щастить радитись щодо військової експертизи, казали: прораховувати треба не тільки той сценарій, який ти спостерігаєш, але й ті, яких вдалося уникнути.

Яким був план росіян на зиму-весну 2023 року?

1. Знекровити українську ППО (чим відкрити шлях до більш широкого й ефективного використання ракет та авіації, в тому числі на фронті). І паралельно занурити країну у холод і темряву.

2. Використавши чисельну перевагу в людях (результат мобілізації) і окремих видах техніки (результат радянських запасів), реалізувати план «великого наступу» на декількох ділянках фронту. Ми, як мінімум, можемо констатувати в якості їх цілей:

• наступ в Харківській області, відновлення загрози для Донбасу з півночі;

• захопити Бахмут, Мар’їнку й Авдіївку;

• захопити Вугледар з метою покращення логістики з південним угрупуванням ЗС РФ;

• допоміжна активність на Запорізькому напрямку.

Реалізація цього плану мала значно покращити стратегічне положення ЗС РФ.

3. У результаті реалізації пунктів 1 та 2 деморалізувати ЗСУ, українське суспільство та підірвати віру в можливий український успіх у союзників України.

Загально:

1. Українська ППО стратегічного рівня стала на порядок сильнішою. Енергетика відновлена і працює «як нічого і не було». Анонсовані та майбутні постачання засобів ППО нівелюють російські зусилля на цьому напрямку.

2. Затяжними боями під Бахмутом, в Авдіївці та Мар’їнці, невдачею під Вугледаром наступальний потенціал росіян був, значною мірою, нівельований. Росіяни зняли значну частину військ, запланованих для наступу на Харківщину, для здійснення відволікаючих ударів на Півдні, зі стратегічного резерву на штурм Мар’їнки, Авдіївки і – звісно – Бахмута.

3. Загалом, оборонна операція ЗСУ зими-весни 2023 була ще більш успішною, ніж літня-2022. Тоді ворогу вдалося захопити значно більшу територію, в тому числі декілька міст.

Підсумок зимової кампанії для росіян:

1. (Майже) захоплений ущент зруйнований Бахмут, на флангах якого ЗСУ вже має такі успіхи, що роблять фактично неможливим просування росіян далі. На інших напрямках – просування від кількасот метрів до декількох кілометрів.

2. Купа втрачених людей і техніки. Плюс посилення процесів розкладання всередині російської армії, бо гострий конфлікт прігожина з генштабом ЗС РФ і міноборони – це тільки те, що нам видно на поверхні. А коли між різними «баштами» сил вторгнення такий неприкритий конфлікт – це чудовий пас нам.

3. За майже пів року Росія не зуміла довести жодному зі своїх потенційних союзників, що їм доцільно надавати суттєву військову підтримку.

Підсумок зимової кампанії для нас:

1. Наше командування зуміло нав’язати свій сценарій оборонної кампанії. Так, у нас теж значні втрати, бо провал росіян є результатом героїзму та таланту ЗСУ. Але загалом план ворога не реалізований.

2. За цей час:

• десятки тисяч військових пройшли навчання, значна частина з них – за кордоном;

• Україна встигнула отримати та засвоїти нові засоби ППО, танки, бронетехніку, артилерійські та інженерні засоби.

3. Успішна оборона переконує, що ми можемо виграти війну на полі бою. Саме успішній обороні ми завдячуємо тому, що вже почали отримувати далекобійні ракети і – нарешті – маємо розуміння, що отримаємо західні літаки.

Чи робить ця сукупність результатів майбутні операції ЗСУ приреченими на успіх? Ні, звісно. Війна – непередбачувана річ. А ворог усе ще сильний, і нам усе ще не можна його недооцінювати.

Але наші шанси за останні 5 місяців на перемогу та на завершення війни у відносно стислі терміни (від 1 до 1,5 років) скоріше зросли. Чи пощастить нам ними скористатися – подивимося. Той випадок, коли сказати «Віримо в ЗСУ» - не соромно.

Юрій Богданов, ТГ-канал

Фото – DW

Також читайте: Сили оборони України готують для вагнерівців та інших рашистів Бахмутський котел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: