Стало відомо, хто замінить Ліз Трасс

АНАЛІТИКА 24.10.2022 Коментарі 0

Поки британці розмірковують, хто ж із достойників зможе посісти вакантну посаду прем’єр-міністра, на іншому кінці континенту є одна далека країна, де не дуже цивілізовані люди невимовно тішаться і наввипередки сиплять кпинами услід ненависній їм Ліз Трасс.

Таке враження, ніби британська прем’єрка вела персональну війну проти московії, і звідти їй платили за це чистою, як сльоза, ненавистю. І ось тепер уся запорєбрікова зловтіха вихлюпнулась через край.

Плювки у спину

«Такої ганьби (слово закреслено, - ЗІФ) прем’єра Британія ще не знала», - написала прес-алкаше МЗС імені сумної коняки маша захарова. І додала, що Трасс на посаді прем’єра запам’ятається «катастрофічною безграмотністю» і похоронами королеви Єлизавети ІІ одразу після аудієнції з нею (насправді ні – королева померла 8 вересня, а ховали її через 11 днів, - ЗІФ).

«Відставка Трасс – закономірний підсумок кар’єри одномірного політика, який надміру прагне жорстокості та заражений войовничою русофобією. Як прийнято казати, - багато амбіції, але мало амуніції», - вирішив написати щось мудре у своєму Twitter голова комітету Ради Федерації з міжнародних питань григорій карасін.

«Дивним було б повернення Бориса Джонсона, який пішов посеред скандалу, в крісло прем’єра Британії з 45-денною перервою на завідому «лузерку» Ліз Трасс. Це означало б ще один крок до девальвації прем’єрського крісла та поняття лідерства як такого, і до перетворення його не більш ніж у функцію, елемент політичного декоруму», - зазначив у своєму ТГ-каналі сенатор Ради федерації олексій пушков. Він також вважає, що пост Трасс удалося зайняти лише завдяки порожній демагогії.

Окрім того, більшість пропагандистських рашаЗМІ ще й дрібно капостили, згадуючи, що Трасс була прем’єркою лише 44 дні (хоча світові медіа повідомляють про 45 – ніби дрібниця, але у цьому і є сутність москви).

Також рашистські медіа, описуючи відставку і її наслідки, робили акцент на комічності напрочуд короткого прем’єрського терміну та опублікували підбірку мемів і саркастичних фраз користувачів Інтернету.

«Убила королеву, зруйнувала британську економіку, розділила консерваторів. Ми вам вдячні, товариш Трасс», - так підписав картинку, де прем'єр зображена на тлі радянського прапора, один із користувачів Twitter. Ну, майже в унісон із захаровою. Або навпаки – вона синхронно з цим.

А перше місце у гострословів посіла «перемога» салату-латука над Трасс. Британські букмекери запропонували робити ставки на те, що вона піде з посади протягом 35 днів – стільки салат розкладається. А один із таблоїдів навіть запустив трансляцію із латуком на YouTube. І через 6 днів після цього Трас таки пішла у відставку. Тож користувачі вітали салат і навіть пророкували йому звання «людини року» за версією журналу Time. Що ж до наступника, то гумористи-любителі запропонували воскову фігуру Маргарет Тетчер із музею мадам Тюссо.

Про перемогу салату над Трасс, виринувши із запою, бовкнув і дімон медвєдєв. «Bye, bye @trussliz, congrats to lettuce», написав цей блазень у своєму англомовному аккаунті Twitter. І на це, як не дивно, зреагував інший джокер останніх тижнів, «миротворець» Ілон Маск.

«Досить непоганий тролінг», відповів мєдвєдєву Маск. І спитав: «До речі, як справи у Бахмуті?» (там якраз днями йшли запеклі бої). Того, котрий дімон, вистачило лише на коротку відповідь: «До зустрічі в москві у день перемоги». Щоправда, не уточнив, чиєї.

Хроніка піке

Лише 45 днів знадобилося третій британській жінці-прем’єрці, щоб пройти шлях від перспективи стати новою «залізною леді» до «одного з найбільш катастрофічних прем’єрів для Британії», писали британські оглядачі.

Крісло глави уряду пані Трасс здобула завдяки щедрим економічним обіцянкам. Зокрема, вона збиралася знизити податки на багатих, скасувати підвищення податків для бізнесу і грошові компенсації населенню за подорожчання тепла і світла. Щоправда, ніхто так і не зрозумів, звідки б мали взятися гроші на всі ці щедроти.

Інвестори занервували, міністр фінансів Квазі Квартенг пішов з посади. Фунт трохи просів, а економіка почала сповзати униз. Новий міністр фінансів Джеремі Ганта спробував переписати економічну програму, але це лише поглибило бентегу в англійському суспільстві.

На додачу подала у відставку Суелла Браверман – очільниця МВС. Офіційною причиною став злив таємного документа уряду з особистого смартфону. Щоправда, неофіційно кажуть, що вона вже побачила, до чого все йде, і просто зіскочила з поїзда, який стрімко наближався до безодні.

А далі були бурхливі дебати у Палаті громад, під час яких на прем’єрку кричали, й щоразу частіше лунали заклики до відставки. І це, зрештою, сталося.

Найкоротший термін перебування на прем’єрський посаді у Великій Британії навряд чи можна вважати великою заслугою. Хоча той факт, що пані Трасс подала у відставку, а не чіплялась за посаду, говорить зам за себе.

Відставка Ліз Трасс багато в чому є канонічним кейсом у політиці, вважає політичний експерт Віктор Андрусів. На його думку, з її історії варто винести три уроки. Перше – в політиці найважливіше не як ти в неї приходиш, а як ідеш з посади. У Трасс феєричний успіх завершився історичним провалом у вигляді найкоротшого уряду в історії Британії.

Друге – нічого катастрофічного в класичних реформах консерваторів від Трасс не було. Але головним є не ідеї реформ, а їх комунікація. Громадську думку необхідно готувати до сприйняття твоїх ідей, інакше її підготують твої опоненти (що власне і сталося). І комунікувати слід не так реформи, як їх результати. Очевидно, що політика зменшення податків мала стимулювати розвиток економіки. Але комунікувати треба було очікувані результати, а не саму цю ідею. І третє – ніколи не можна зливати своїх. Після того, як вона злила Квартенга (ідеолога реформ), її доля була вирішена. Лідер не може відмазуватись від своїх провалів, вішаючи це на когось із команди (або може, але не довго). І задкувати він не може, інакше він не лідер.

Хто наступний

Після того, як Борис Джонсонюк перервав відпустку і примчав у Лондон, в багатьох українців тьохнуло серденько: невже улюблений політик знову стане до стерна? Але ніт, не склалося.

У неділю ввечері Джонсон оголосив про відмову брати участь у нових виборах лідера Консервативної партії (він автоматично стане прем’єром).

- Протягом останніх днів я, на жаль, дійшов висновку, що це було б просто неправильно. Ви не зможете ефективно управляти, якщо у вас немає об'єднаної партії у парламенті. І хоча я звернувся і до Ріші (Сунака), і до Пенні (Мордонт), бо сподівався, що ми зможемо об'єднатися в національних інтересах, на жаль, ми не змогли знайти спосіб це зробити, - заявив Джонсон. У такій ситуації, повідомив колишній прем'єр, він вирішив, що краще не висувати свою кандидатуру.

До речі, саме ця проблема – роздробленість торі та втрата політичної ваги – стала ще одним серйозним наслідком швидкоплинного прем’єрства Трасс. Вирішувати її також доведеться новому прем’єрові.

Наразі ж Ріші Сунак (колишній міністр фінансів в уряді Джонсона) є фаворитом цих перегонів (його підтримали 144 депутати). Інша претендентка – лідерка Палати громад Пенні Мордонт – мала підтримку 24 депутатів, але це було ще до сходження Джонсонюка з дистанції.

Втім, як повідомляють британські ЗМІ, кілька давніх союзників пана Бориса, зокрема, Суелла Браверман та Стів Бейкер, підтримали Сунака.

Ріші Сунак – єдиний можливий кандидат на посаду лідера Консервативної партії Великобританії, до якого британці ставляться скоріше позитивно, аніж навпаки. Як свідчить п’ятничне опитування агенції YouGov, 43% респондентів заявили, що Сунак добре впорається з роботою прем’єр-міністра Британії, тоді як 40% вважають, що він буде поганим главою уряду. Сунак – єдиний кандидат, для якого баланс позитивних і негативних оцінок не від’ємний.

Однак прикметно, що його просування на політичний олімп у Лондоні ретельно відслідковують рашаЗМІ. І, судячи з тональності публікацій, є прихильними до нього. Це при тому, що раніше Сунак виступав за те, щоб не запрошувати ліліпутіна на майбутній самміт G20 на Балі. І закликав відправити йому чіткий сигнал про те, що для путлєра немає місця за столом переговорів, допоки він не припинить свою незаконну війну в Україні.

Хоча зараз, мабуть, для України важливо інше – щоби при посаді у наступному складі уряду залишився міністр оборони Бен Воллес.

«Я маю честь бути міністром оборони Великобританії, і нинішня загроза потребує стабільності на цій посаді», - написав він у Twitter. Воллес додав, що вимагатиме від усіх кандидатів визнання того, що економічна безпека неможлива без національної безпеки. І що це вимагає реальних вкладень у збройні сили та спецслужби. Політично він готовий був підтримувати свого попереднього босса Джонсонюка. Але той, відмовившись від перегонів, зазначив, що максимально сприятиме будь-кому, хто переможе у боротьбі за прем’єрське крісло.

Для здобуття номінації кандидат повинен заручитися підтримкою мінімум 100 депутатів від Консервативної партії до 14:00 понеділка. Після цього між кандидатами відбудуться наступні тури голосування онлайн. У разі, якщо лише один кандидат отримає достатню підтримку парламентарів (поки що це лише Сунак), він автоматично стає лідером торі та прем'єром Британії. 

Якщо буде лише один кандидат, змагання буде завершено в понеділок, а якщо ні – нового лідера оберуть голосуванням членів партії в п’ятницю 28 жовтня.

P.S.: Як повідомив комітет Консервативної партії, на момент дедлайну (14 год) залишилась єдина кандидатура – Ріші Сунака. 
Інша кандидатка – Пенні Мордонт – зняла свою кандидатуру з перегонів. Отже, Сунак вважається обраним лідером торі та автоматично стає прем’єром Великої Британії.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: