Білоруси створили нове об’єднання для повалення режиму лукашенка-путіна

НОВИНИ 24.10.2022 Коментарі 1

Керівник Благодійного Фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич ініціював закриту зустріч за участі активних представників білоруського суспільства задля повалення режиму лукашенка і звільнення Республіки Білорусь від російської окупації.

Перша Конференція Вільних Білорусів на тему «Війна в Україні. Деокупація Білорусі» відбулася у суботу, 22 жовтня, у польському місті Жешув. Окрім білорусів, до заходу запросили представників з Білорусі, України, Польщі, Литви та Чеченської республіки Ічкерія. Зо три десятка учасників відверто обговорили аспекти російсько-української та перспективи деокупації Республіки Білорусь.

Російська федерація у її теперішньому імперіалістично-державному вигляді, повинна бути зруйнована – таким є один із основних висновків учасників Конференції.

«Вільні Білоруси були одностайні в розумінні значущості боротби українського народу проти розв’язаної росіянами війни для можливості звільнення окупованих російською федерацією територій, в тому числі Республіки Білорусь. Гауляйтер кремля в Білорусі, яким учасники конференції вважають Олександра Лукашенка, узурпував владу при підтримці російської федерації. На думку білорусів, поразка спільного ворога, яким безумовно є російська федерація, відкриває можливість звільнення Білорусі від російської армії та злочинного режиму Лукашенка», - йдеться у прес-релізі.

«Білоруська національно-демократична спільнота зазначає, що воля, свобода, звільнення від антинародного режиму Лукашенка та деокупація Білорусі вимагають всенародної боротьби з російським агресором, що має проявлятися в національній консолідації білорусів, у створенні та діяльності білоруського визвольного підпілля, у всебічній допомозі українцям у боротьбі з російським агресором. Треба сприяти особистій участі білоруських добровольців в інтересах України на фронті війни проти російських загарбників», - зазначив учасник конференції, лідер Національно-визвольного руху «Вільна Білорусь» Зянон Пазняк.

Його слова учасники зустрічі одностайно підтримали для включення в підсумкову резолюціюї Конференції Вільних Білорусів.

«Конференція базується на розумінні єдності цивілізаційних інтересів України та Білорусі. Без вільної України не буде вільної Білорусі. Без вільної Білорусі не вистоїть вільна Україна. Російське імперіалістичне державне утворення має бути знищене», - наголосив організатор заходу, керівник Благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич.

За його словами, час розмов завершився. Потрібно діяти та координувати свої зусилля один із одним, аби максимально ефективно боротись проти спільного ворога.

У коментарі ЗІФу Олексій Францкевич наголосив, що у закритій конференції, попри невелику кількість учасників, взяли участь представники страйкому, добровольці, волонтери, політики та політологи. Зокрема від України – директор Інституту світової політики Євген Магда та політичний експерт Руслан Рохов , а від Білорусі – політичний експерт Павло Усов.

Директор Інституту світової політики Євген Магда висловив такі тези:

- Війна загострює протиріччя, і тепер з Білорусі летять ракети, а з України – негативні емоції щодо білорусів;

- Агресія Кремля показала, що ми дивимося один на одного через крижинку російської пропаганди розміром з айсберг;

- Українцям і білорусам потрібно не чекати зустрічі лідерів, а вибудовувати умови для діалогу, пам'ятаючи, що ми не воювали один проти одного;

- ми не брати, а сусіди, бо братерство – російський наратив, нам потрібно будувати спільний наратив проти «русского мира»;

- необхідно усвідомити, що на нас чекає 1 000 кроків назустріч один одному, та починати їх робити потрібно відсьогодні;

- я би хотів, щоби фраза «Без демократичної Білорусі нема безпечної Європи» звучала від українських офіційних осіб.

На думку Олексія Францкевича, білоруси мають стояти пліч-о-пліч з українцями проти спільного ворога. Тому важливо, щоби кожен свідомий білорус знайшов своє місце і роль у спільній боротьбі. Бо лише спільними зусиллями можна здолати ворога.

Керівник Благодійного фонду «Вільна Білорусь», який ініціював проведення першої Конференції Вільних Білорусів, пропонує зробити її проведення на регулярній основі – щоби учасники могли планувати спільні дії та координувати свої зусилля для досягнення спільних цілей.

Резолюція за підсумками І-ої Конференції Вільних Білорусів

Ми, учасники Конференції Вільних Білорусів «Війна в Україні. Деокупація Білорусі» зазначаємо наступне:

1. Напад Росії на Україну, а також російську окупацію Білорусі та колабораційні дії режиму Лукашенка потрібно сприймати як загальну агресію Росії проти білоруського й українського народів.

2. Українці та білоруси мають зрозуміти і протистояти дезінформаційній війні російської пропаганди на телебаченні та в Інтернеті, спрямованій на розпалювання недовіри та ненависті між білоруським та українським народами. Російську дезінформацію потрібно відкинути. Об'єктивна та позитивна інформація має стати визначальною.

3. Білоруська національно-демократична спільнота зазначає, що воля, свобода, звільнення від антинародного режиму Лукашенка та деокупація Білорусі вимагають всенародної боротьби з російським агресором, що має проявлятися в національній консолідації білорусів, у створенні та діяльності білоруського визвольного підпілля, у всебічній допомозі українцям у боротьбі проти російського агресора. Повинна бути допомога особистою участю білоруських добровольців в інтересах України на фронті війни проти російських загарбників.

4. Підтримувати ідейно, політично, інформаційно, матеріально та кадрово бійців-добровольців у Збройних Силах України.

5. Сприяти популяризації спільної боротьби українського та білоруського народів проти спільного ворога імперіалістичної Росії, а також координації зусиль вільних білорусів у цій боротьбі.

6. Конференція базується на розумінні єдності цивілізаційних інтересів України та Білорусі. Без вільної України не буде вільної Білорусі. Без вільної Білорусі не вистоїть вільна Україна. Російське імперіалістичне державне утворення має бути знищене.

7. Звільнення політичних в'язнів буде головним пріоритетом після деокупації Білорусі.

Жешув (Польща) 22.10.2022

Фото bns-volnayabelarus.org

Support the project here:

DONATE

Відгуки

2022-10-25 23:00:00

Приємно читати.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: