Пригожина прибрав патрушев, а лукашенко був готовий допомогти у придушенні "вагнерівського" заколоту – WSJ

НОВИНИ 22.12.2023 Коментарі 0

Літак із керівником приватної військової компанії "вагнер" євґєнієм прігожиним упав після спрацювання вибухівки під крилом повітряного судна. Убивство прігожина готували два місяці. Представники західних спецслужб і колишній офіцер російської розвідки відводять головну роль у підготовці операції ніколаю патрушеву, секретареві ради безпеки російської федерації. 

Про це пише The Wall Street Journal у своєму розслідуванні, повідомляє ТГ-канал "Шрайк Ньюс". 

Розслідувачі стверджують, що патрушева дуже турбував стрімкий злет прігожина. "Усі говорили, що було помилкою мати паралельну армію", - сказав один колишній кремлівський чиновник.

Путін почав отримувати попередження щодо прігожина з літа 2022 року, проте не реагував. Усе змінилося, коли очільник ПВК зателефонував путіну й у грубій формі скаржився на брак боєзапасів. У цей момент у кабінеті перебували патрушев та інші чиновники.

Патрушеву вдалося переконати путіна не відповідати на дзвінки прігожина. А вже на початку червня 2023 року кремль фактично оголосив про плани ліквідації пвк "вагнер" як бойової сили, наказавши його бійцям перейти під крило сєрґєя шойгу та міноборони рф.

Під час заколоту прігожина, коли путін перебував у заміській резиденції, патрушев узяв управління на себе. Він зробив шквал телефонних дзвінків, щоби переконати прігожина відступити та попросив офіцерів, які симпатизують прігожину, спробувати "достукатися" до головного "вагнерівця". Проте п'ять дзвінків із кремля прігожин зігнорував. .

Також патрушев телефонував у Казахстан і Білорусь. План з Астаною був страховкою, якщо російська армія не зможе зупинити "вагнер". Раніше росія допомогла казахському лідеру Токаєву і сподівалася, що Казахстан віддячить. Але Токаєв відмовив, на відміну від лукашенка, який погодився допомогти.

Розправа патрушева над прігожиним дозволила путіну встановити контроль над ситуацією перед президентськиими "виборами".

WSJ характеризує патрушева як в основному непомітну фігуру і спокійного фахівця. За словами Джона Болтона, американського політика-республіканця і дипломата, патрушев виявив гнів лише одного разу – під час зустрічі 2019 року, коли розмова торкнулася України.

"Ми отримали 20-хвилинну промову про Україну та її історію. Це було дуже емоційно та нехарактерно для нього", - згадує Болтон.

72-річний патрушев бачить росію втягнутою у боротьбу зі США, які, за його словами, хочуть вкрасти російську нафту та корисні копалини. У своїх виступах та інтерв'ю він сипле теоріями змови.

Колишній високопосадовець Білого дому також розповів, що патрушев був ключовим посередником між Москвою і Пекіном. "Якби путіна скинули чи вбили, я підозрюю, що Пекін доклав би зусиль, щоби поставити патрушева на місце путіна", - сказав екс-чиновник.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: