Повернення українських чоловіків з-за кордону в лави ЗСУ: які перспективи

АНАЛІТИКА 22.12.2023 Коментарі 0

На ідею офіційного Києва залучати українців-чоловіків, які перебувають за кордоном, відреагували у Німеччині. У цій країні перебуває приблизно 200 тисяч українців чоловічої статі.

Таку цифру озвучив політик від Християнського демократичного союзу Родеріх Кізеветтер, повідомляє Deutschlandfunk. Він прихильник того, щоби федеральний уряд допоміг Україні залучити їх до військової служби. Щоправда, не шляхом депортації, а, наприклад, позбавити їх соціальної допомоги.

Натомість федеральний міністр юстиції Марко Бушманн заявив, що нікого не примушуватимуть до військової служби.  Політик "Вільної демократичної партії" (FDP) висловив іншу думку: добре, що біженців від війни з України прийняли в Німеччині, де вони можуть працювати.

Політичний аналітик Олександр Фрідман у своєму ТГ-каналі вважає повернення на військову службу українських чоловіків, які перебувають за межами країни, завданням не з легких. І на реальну допомогу європейських партнерів Київ навряд чи зможе розраховувати.

"Якщо Варшава і Прага таки можуть певною мірою піти назустріч Києву, то Берлін уже відповів відмовою. Влада ФРН не має наміру висилати чоловіків, які підлягають призову. Втім, вони не сприяють і Туреччині, яка закликає на військову службу своїх молодих громадян, які проживають за межами країни (альтернатива – сплата мита розміром близько 5.000 євро)", - написав аналітик.

За словами Олександра Фрідмана, пропозиція Кізеветтера співзвучна з ідеями Офісу Президента України, які озвучив радник Михайло Подоляк.

Останній висловив радикальнішу позицію: позбавляти посвідки та допомоги тих українців, які переховуються від мобілізації за кордоном.

"...Треба бути свідомим, тому що виглядає дивно: хтось тут має нести певну відповідальність за те, що відбувається у країні, а хтось там почекає, поки ці люди все виконають. Потім приїдемо і будемо далі як ні в чому не бувало, будувати Україну", - сказав Подоляк.

Фрідман вважає, що до цього зараз, найімовірніше, не дійде та нагадує, що парламентські вибори у Німеччині заплановані у 2025 року. Проте не варто відкидати і ймовірності дочасних виборів вже 2024 року. І найкращі шанси очолити майбутній уряд мають християнські демократи (ХДС), "а колишній полковник Бундесверу Кізеветтер у цьому випадку є найімовірнішим кандидатом на пост міністра оборони ФРН. Отже, його плани в результаті цілком можуть бути реалізовані".

Родеріх Кізеветтер може стати міністром оборони Німеччини (фото deutschlandfunk.de)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: