Президент Молдови та посол Росії в РМ: тісна дружба чи васальна залежність?

НОВИНИ 08.02.2019 Коментарі 0

Президент Республіки Молдова Ігор Додон вчергове зустрівся із послом Російської Федерації в Молдові Олегом Васнєцовим. Про це він повідомив 5 лютого на власний сторінці в мережі Facebook. За офіційною версію приводом для зустрічі була «потреба обміну думками щодо розвитку двосторонніх відносин і реалізації домовленостей, досягнутих раніше з Президентом Російської Федерації В. Путіним».

І.Додон та О.Кузнєцов, фото facebook.com/dodon.igor

Молдовський президент вчергове подякував російській стороні за підтримку у вирішенні проблеми експорту молдавських товарів на ринок РФ транзитом через територію України. Висловив задоволення тим, що десятки економічних агентів вже доставили свою продукцію на російський ринок транзитом через територію України, без сплати митних зборів. Додон заявив, що це сприятиме збільшенню торговельного обороту між Молдовою і Росією вже незабаром. Крім того, перемовини велись про технічну допомогу, надану Російською Федерацією Республіці Молдова. Сторони домовилися про те, що в наступні дні представник Адміністрації Президента Молдови відправиться в Росію для забезпечення доставки найближчим часом вантажних автомобілів «КАМАЗ» на територію Молдови.

Проте, заслуговує на увагу не сам факт зустрічі, а неймовірна активізація зустрічей молдовського президента із призначеним у серпні минулого року послом Росії в РМ Олегом Васнєцовим.

Адже лише за останні неповні два місяці Додон чотири рази (починаючи з 15 грудня минулого року) зустрівся із керівником російської дипломатичної місії в Молдові.

Без сумнівів, активізація викликана прийдешнім проведенням парламентських виборів у Республіці Молдова, які відбудуться 24 лютого.

Зауважимо що, окрім тем, які офіційно декларувались як привід для зустрічей (таких як «розробка плану заходів щодо проведення року Молдови в РФ» чи «застосування російською владою міграційної амністії щодо сотень тисяч громадян Молдови в РФ»), неодноразово можна було зауважити набагато цікавіші інформаційні аспекти.

Для прикладу, після зустрічі із російським послом 4 січня І.Додон наголосив, що «сторони обмінялись точками зору про ситуацію у внутрішній та зовнішній політиці. Говорили про двосторонні відносини, визначили завдання на найближчі місяці».

Чому на найближчі місяці, а на рік? Знову ж таки нагадаємо - 24 лютого у Молдові відбудуться парламентські вибори, і Росія докладає всіх зусиль аби провести у молдовський парламент якомога більше лояльних Кремлю сил.

Натомість в офіційному повідомленні про результати зустрічі 23 січня йдеться про те, що президент Молдови «поінформував російського дипломата, що не братиме участі в парламентських виборах в якості кандидата в депутати, а сконцентрує свою увагу на внутрішній та зовнішній політиці країни», а також повідомив Олегу Васнєцову про «деякі нові обставини нинішньої парламентської виборчої кампанії…»

Погодьтесь, такі зустрічі більше схожі на звітування підлеглого вищому керівництву про виконання поставлених завдань. І це лише те, що було оприлюднено офіційно!

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: