Президент Литви і прем’єр Польщі «напружилися» через появу «вагнерівців» біля Ґродно

НОВИНИ 03.08.2023 Коментарі 0

Неподалік білоруського міста Ґродно, що розташоване поруч із польсько-білоруським і литовсько-білоруським кордонами, перебуває приблизно 4 тисячі «вагнерівців». Про це під час спільної пресконференції у четвер, 3 серпня, повідомили президент Литви Ґітанас Науседа і прем'єрміністр Польщі Матеуш Моравецький.

«За нашими даними, найманців близько 4 тисяч… Можливо, дещо більше», - цитує Моравецького литовське видання Delfi.

Представники Польщі та Литви сьогодні побували у районі Сувальського коридору – ділянки кордону між двома країнами, що відокремлює Білорусь від Калінінградської області російської федерації.

«Ми порівняли дані, які є у нас обох, і можемо констатувати той факт, що вони дуже подібні. Що кількість бойовиків «вагнера» , які дислокуються на території Білорусі, перевищує 4 тисячі або близька до цього числа, і що частина бойовиків підійшла впритул до нашого кордону, зайнявши позиції у Ґродненській області. Ця ситуація є зручною для організації провокацій як на польсько-білоруському, так і на литовсько-білоруському кордоні», - сказав президент Литви Ґітанас Науседа.

За його словами, кількість «вагнерівців» у Білорусі може збільшитися до 10 тисяч.

«Зараз, швидше за все, процес завершено лише наполовину. Це серйозна сила», - зазначив пан Науседа.

Тим часом Матеуш Моравецький вважає передислокацію «вагнерівців» бажанням кремля дестабілізувати ситуацію на східному фланзі НАТО. Польський прем'єр також називає загрози від присутності бойовиків «реальними», а саме угруповання - «особливо небезпечним».

«Ми можемо по-різному оцінювати наміри «вагнерівців» у Білорусі, але абсолютно очевидно одне: надто великою була би спокуса і для владіміра путіна, і для олександра лукашенка не скористатися їхньою присутністю в безпосередній близькості [до Литви та Польщі] для можливих провокацій», - цитує Delfi президента Литви.

Балтійське медіа нагадує, що найманці ПВК «Вагнер» почали наближатися до західного кордону Білорусі у вихідні Тоді до Сувальського коридору підійшло понад 100 найманців.

23 липня білоруський диктатор лукашенко під час зустрічі з зі своїм кремлівським господарем «поскаржився», що його «почали напружувати «вагнерівці». Останні прибули до Білорусі після спроби збройного заколоту в росії і нібито почали просити дозволу в «ябацьки» вирушити «на екскурсію» до Польщі.

«Я тримаю їх у центрі, як домовилися, Білорусі, не хотілося би їх туди передислокувати, бо в них погані настрої», - казав лукашенко.

А вже у вівторок, 1 серпня, він назвав свої заяви тижневої давності «жартом». «Я пожартував, що «вагнерівці» між собою шепочуться: на екскурсію до Жешува сходимо. Чому? Тому що техніка та озброєння йшли з Жешува туди, де під Артемівськом (так у російській пропаганді називають Бахмут – прим. Delfi) воювали ці «вагнерівці». Там загинули тисячі їх хлопців. І вони це їм не пробачать», - заявив на зустрічі з жителями агромістечка Біловезький у Брестській області Лукашенко.

На його думку, польська влада має «дякувати» білорусам і йому особисто за запрошення найманців до країни. «Усього сьогодні у них під контролем більше 30 тисяч людей. Це хлопці, заряджені на війну, скривджені. Багато скалічених, загиблих. Вони що, пробачать? Не пробачать. Тож нехай моляться, що ми тримаємо їх, ще якось забезпечуємо». Інакше вони без нас просочилися б туди і вломили б так цьому Жешуву та Варшаві, що мало би не здалося», - лякав лукашенко.

Також читайте: Литва готова до потенційної зустрічі з «вагнерівцями

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: