Представники G20 не змогли ухвалити спільну заяву через розбіжності щодо війни росії в Україні

ПЕРЕКЛАДИ 01.03.2024 Коментарі 0

Міністрів фінансів і керівників центробанків  "Великої двадцятки" (G20) - групи 20 країн з розвиненою економікою та економікою, що розвивається - у четвер (29 лютого)  в Бразилії в місті Сан-Паулу не змогли опублікувати спільну заяву на тлі розбіжностей щодо війни росії в Україні та конфлікту між ХАМАС та Ізраїлем.

Про це повідомляє Kyodo.

"Вторгнення росії в Україну виявило глибокі розбіжності в G20 між росією та Китаєм, з одного боку, та західними країнами, які запровадили санкції проти москви, з іншого.

Бразилія, яка головує у Великій двадцятці цього року, опублікувала підсумкове резюме щодо двох днів переговорів, зазначивши у виносці, що фінансовий форум не є відповідним місцем для обговорення геополітичних питань.

Це не перший випадок, коли група не випустила спільне комюніке, хоча керівники фінансів зробили це після досягнення консенсусу на попередній зустрічі торік.

«Більшість країн рішуче засудили вторгнення Росії та терористичну атаку ХАМАС (на Ізраїль) і висловили занепокоєння щодо тривожної гуманітарної кризи в Газі», - заявив на прес-конференції віце-міністр фінансів Японії Масато Канда.

«Враховуючи серйозний негативний вплив російського вторгнення в Україну на світову економіку, Японія вважає, що це питання має бути розглянуто G20», - сказав він. Канда взяв участь у зустрічі від імені міністра фінансів Шунічі Судзукі, який залишився в Японії через дебати в парламенті.

Окрім розбіжностей щодо геополітики, міністри фінансів G20 і керівники центральних банків поділилися думкою, що світова економіка прямує до «м’якої посадки», тобто, за словами Канди, рецесії, ймовірно, вдасться уникнути.

У резюме зазначено, що війни, конфлікти, економічні розбіжності та торговельний протекціонізм є негативними ризиками для економіки. Водночас зберігаються наявні зобов'язання щодо обмінних курсів.

Незважаючи на уповільнення зростання, світова економіка поки що уникла рецесії, якої побоювалися після агресивного підвищення процентних ставок у великих економіках, таких як Сполучені Штати та Єврозона, та проблем з нерухомістю в Китаї.

G20 стверджує, що обмінні курси повинні відображати економічні основи, зазначивши, що нестабільні та безладні кроки негативно вплинуть на світову економіку.

Бразилія вважає пріоритетом боротьбу з нерівністю та створення сталого та справедливого світу.

Під час зустрічі міністр фінансів Бразилії Фернандо Хаддад закликав до більш справедливого оподаткування, націленого на надбагаті верства населення", - сказано у повідомленні.

Довідка.

Група двадцяти, або G20 (в пострадянських країнах інколи використовують викривлену назву — Велика Двадцятка) — група міністрів фінансів та керівників центральних банків 20 економік: 19 з найбільших економік світу та Європейського Союзу. Загалом, економіки G-20 становлять 90% світового ВНП, 80% світової торгівлі (включаючи внутрішню торгівлю у ЄС) та дві третини населення світу.

Членами «двадцятки» є Австралія, Аргентина, Бразилія, Велика Британія, Індія, Індонезія, Італія,  Канада, Китай, Південна Корея, Мексика, Німеччина, ПАР, росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, Японія і Європейський Союз. Постійними учасниками зустрічей «двадцятки» є МВФ, Європейський центральний банк і Світовий банк. (За Вікіпедією).

Фото – міністри фінансів G20 і керівники центральних банків зустрічаються в Сан-Паулу, Бразилія, 29 лютого 2024 року/AP/Kyodo

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: