Геополітичний мерцишор Або Початок весни варто зустріти новими глобальними ініціативами

АНАЛІТИКА 01.03.2024 Коментарі 0

Мерцишор – свято приходу весни, яке відзначають у Молдові, Румунії, низці регіонів України. Пропоную використати цей день для початку формування трикутника цих держав для посилення безпеки Чорноморського регіону. І не лише для цього.

Реакція в Україні на з’їзд «депутатів усіх рівнів» самопроголошеної ПМР, що відбувся 28 лютого у Тирасполі, став свідченням не стільки наявності кремлівського впливу в регіоні, скільки слабкої поінформованості в Україні про ситуацію в Молдові та Румунії. Обидві країні цього року проходять через президентські (Румунія – ще і через парламентські) вибори, тому ситуація в них ставатиме все більш гострою.

Виглядає доцільним у цій ситуації докласти зусиль для трикутника Молдова – Румунія – Україна з центром у Констанці. Політика любить символи, Констанца сьогодні – один із головних портів, через який вантажі вирушають в Україну та з України. Неподалік цього міста у Чорному морі потопили «Москву», щоправда, не російський ракетний крейсер, а радянський есмінець.

Додана політична вартість нової фігури політичної геометрії для України є очевидною: на фоні зменшення активності Люблінського трикутника офіційний Київ має демонструвати свої спроможності підсилювати регіональну безпеку. Формування добросусідства – один із важливих і реалістичних інструментів цього процесу. Тим більше, що, на відміну від Люблінського трикутника, цей формат можуть створити країна, яка відносно нещодавно приєдналася до ЄС, та пострадянські республіки, щодо яких Європейська Комісія ухвалила розпочати перемовини про вступ до євроспільноти.

Завдання та форми діяльності трикутника Молдова – Румунія - Україна:

  • Зміцнення безпеки у регіоні Чорного моря в умовах російської широкомасштабної агресії проти України
  • Створення спільної тристоронньої армійської бригади за зразком ПолЛитУкрБриг імені Костянтина Острозького
  • Сприяння європейській інтеграції Молдови та Україні, посилення інструментів неформального патронату Румунії у цьому питанні
  • Протидія негативному впливу Росії на перебіг виборів у Молдові та Румунії, протидія поширенню фейків та дезінформації про війну в Україні
  • Трансляція на сусідні країни позиції офіційного Києва щодо неможливості проведення виборів під час бойових дій в Україні
  • Сприяння захисту екології Дністра та Дунаю
  • Створення передумов для позитивних змін в інвестиційному кліматі Молдови та України, закріплення успіхів євроінтеграції Румунії
  • Зміцнення енергетичної безпеки регіону
  • Узгодження позицій у питаннях використання Чорного моря, транзиту товарів та послуг тощо
  • Зміцнення енергетичної безпеки та транзитного потенціалу країн-учасниць проекту.

Безумовно, це не вичерпний перелік можливих напрямів для співпраці. Ситуація на берегах Чорного моря, Дністра та Дунаю потребує асиметричних та яскравих дій.

Довідково

Мерцишор (молд./рум. Mărțișor) – свято зустрічі весни в Молдові та Румунії, яке святкують 1 березня. У цей день дарують мерцишори – бутоньєрки у вигляді квіточок із білих і червоних ниток.

 

  Євген МАГДА, Інститут світової політики

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: