Правду про Білорусь поширюватимуть з України: презентація Білоруського інформаційного центру у Львові

НОВИНИ 06.04.2022 Коментарі 0

У вівторок, 5 квітня, у Львові представили широкому загалу Білоруський інформаційний центр (БІЦ). Його мета – обмін інформацією між громадянами України та Білорусі щодо подій в обох країнах.

Керуватиме Інфоцентром білоруська журналістка Аліна Рудіна, яка розповіла про основні тези діяльності БІЦу.

«Зараз у Білорусі 26 представників медійної сфери перебувають за ґратами, - каже Аліна Рудіна. - Їх було більше. З упевненістю скажу: на цей час не залишилося жодного незалежного медіа. Вони чи заблоковані, чи оголошені екстремістськими. Підписка на медійні канали, телеграм канали є злочинною та караються адміністративними чи кримінальними справами».

З огляду на такий стан важливою є необхідність як доносити правду до громадян Білорусі, так і розповідати українцям про ситуацію в цій країні.

«Тепер Білорусь стала країною-агресоркою, на жаль. Ми хочемо донести до українців, що є Білорусь, яка боролася за свою волю, розпочинаючи з 1990-их років. Мета центру доносити до українців інформацію про те, що відбувається Білорусі і яким чином білоруси можуть бути корисними Україні. На жаль, українці не дуже знають, що зараз відбувається на території Білорусі. Наша країна захоплена – таким самим чином, як окупована частина України», - пояснила основну мету БІЦу Аліна Рудіна.

За її словами, білоруси зараз допомагають Збройним силам України та мирним громадянам: здають кров, надають прихисток для переселенців та втікачів, шукають гроші. І все це в нелегкий для білорусів час – в Україні їхні банківські картки заблоковані, а ставлення, зі зрозумілих причин, недовірливе на тлі підвищеної уваги українських спецслужб.

Тим часом у самій Білорусі, попри тоталітарний режим та окупацію, триває супротив і боротьба за двома напрямками: інформаційному та партизанському.

«Телеграм-канал «Беларускі гаюн», створений 20 лютого цього року, має вже приблизно 300 тисяч підписників, - розповідає Аліна Рудіна. - Він збирає дані розвідки, як просувається техніка й особовий склад окупантів територією Білорусі. Також триває «рейкова війна»: зупиняють потяги, пошкоджують обладнання, що впливає на темпи просування російських військ. Зараз у Білорусі заарештовано приблизно 50 людей, яких підозрюють у причетності до «рейкової війни». Ці люди роблять це свідомо, і знають, на що вони йдуть».

За словами керівниці БІЦу, в Білорусі зараз нема умов для організованого супротиву, оскільки карні справи на людей «заводять за найменші прояви солідарності з Україною».

«У моєму рідному місті Бобруйську на вчительку завели справу тільки за те, що вона прийшла на роботу зі синьо-жовтою стрічкою у волоссі. Таких абсурдних випадків дуже багато, на жаль», - наводить приклад Аліна Рудіна.

Білоруська журналістка наголосила, що лукашенка не варто сприймати як представника білоруського народу, а лише як нелегітимного президента, який захопив владу.

«За 27 років він вибудував таку систему, якій дуже важко протистояти. Білорусь – серед топкраїн за кількістю силовиків на 100 тисяч населення. І коли ми розпочинали супротив 2020-го року, на жаль, армія та силовики стали на бік лукашенка. І це допомогло йому залишитися при владі», - пояснила Аліна Рудіна.

За її словами, громадянське суспільство та незалежні медіа у Білорусі остаточно знищили протягом 2020-2022 років.

Мешканці окупованих (українських) міст – в Херсоні, Бердянську, Мелітополі, виходять на мітинги. Мені це нагадує події 2020-го року в Білорусі, коли ми таким же чином намагалися протистояти владі. Нас також закидували світло-шумовими гранатами, кидали за ґрати, стріляли по нас ґумовими кулями, а ми були зовсім без зброї під час протестів.

Участь у пресконференції взяли ініціатори створення БІЦу:

  • керівник Білоруського кризового центру ві Львові Олексій Францкевич
  • засновник інформаційного агентства «Західний інформаційний фронт» Юрій Кміть, а також
  • представник Міжнародного благодійного фонду «Оберіг Надії» Олег Пукій
  • засновник «Білого легіону», керівник ГО «Білорусь 2.0 Робим разом» Сергій Бульба.

Відео виступів за їх участю можна переглянути на YouTube-каналі Західного інформаційного фронту.

Учорашня пресконференція, до речі, - не перша - наприкінці березня БІЦ організував у Львові зустріч із представниками білоруських демократичних сил.

Фото: ЗІФ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: