Понад мільярд доларів на «фейки про українські перемоги» виявились фейком. рашистським

НОВИНИ 17.01.2024 Коментарі 0

Рашапропагандисти поширюють «новину» буцімто Україна за минулий рік витратила 1,2 млрд. доларів «на створення фейків про перемоги української армії на фронті». Однак продовжити контракт із однією з «найбільших PR-компаній Британії» на 2024 рік відмовилась, бо результати їх роботи «ніяк не допомогли підвищити привабливість мобілізації в Україні».

Росіянці через соцмережі розповсюджували ролик із символікою британської корпорації BBC, у якому йшлося, що Україна нібито витратила торік 1,2 млрд доларів. І ці гроші, мовляв, вилетіли в трубу або «були розкрадені за старою українською традицією». У відеоролику стверджується, що цю інформацію виявила незалежна міжнародна група дослідників Bellingcat.

Як з’ясували аналітики проєкту StopFake, корпорація BBC ніколи не публікувала подібного відео у своїх соцмережах. Більше того, жодне із західних медіа, що заслуговують на довіру, про таке розслідування теж не повідомляло. 

Найімовірніше, що цей відеоролик було сфабриковано. Зловмисники навмисно використали логотип британської телекомпанії та їх дизайн у пропагандистських цілях. Також у відеоряді присутні відео з відкритих джерел (зображення Офісу президента України, Володимира Зеленського та Андрія Єрмака) та відеостоків (люди в костюмах тиснуть руки, підрахунок грошей). 

Також для створення відеоролика зловмисники використали архівні фото з українськими військовими, знятими ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Наприклад, процес створення фейків у відео проілюстровано світлиною 2018 року, на якій українські військові беруть участь у щорічних багатонаціональних навчаннях НАТО та країн-партнерів Coalition Warrior Interoperability eXercise.

Фрагмент відео, на якому, як вважається, Еліот Хіггінс, засновник Bellingcat, розповідає про своє «розслідування», був взятий з його інтерв'ю для DW у рамках програми #ConflictZone (випуск за грудень 2022 року), де насправді Хіггінс розповідає про російську дезінформацію проти України та діяльність російських шпигунів на Заході. Офіційна інформація на ресурсах Bellingcat також не містить жодної інформації про розслідування, на яке посилаються пропагандисти. Раніше Хіггінс у своєму акаунті в X (колишній Twitter) зазначив, що пропагандисти вже декілька разів приписували Bellingcat хибні заяви.

Із моменту початку повномасштабного вторгнення з метою приховання військових злочинів російської армії в Україні та створення хибного уявлення світової громадськості про невдачі ЗСУ на полі бою, кремлівська пропаганда активно поширює наратив про те, що Україна створює фейковий контент щодо війни. Мовляв, Київ бреше своїм громадянам, а отже нема сенсу йому довіряти. 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: